SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

SHGM'NİN 8. YAYINI: HAVAALANLARININ ANAYASASI ANNEX-14

Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı ICAO'nun teşkilata üye ülkelerde havacılık alanında uluslararası standartlar ve önerilen uygulamalarda ortak standartların sağlanması ve ülkelerin bu konuda kendi mevzuatlarını oluşturmaları amacıyla yayınlamış olduğu havaalanı tasarımı ve işletimi konusundaki en önemli ilkeleri içeren Annex-14'ün tercümesi nihayet havacılık camiasına kazandırıldı.

Ülkemizde geçmiş yıllarda çeşitli şekillerde yapılan Annex-14 tercümelerinde yer alan ifadelerin büyük bir bölümünün havacılık terminolojisinden uzak olmasının yanı sıra teknik ifadelerindeki açılımların anlaşılır düzeyde olmaması gibi bir takım olumsuzluklardan dolayı bu tercümeler yetersiz kalmış ve amacına uygun kullanılamamıştır. Havaalanı tasarımı ile işletme şartlarını içeren ve havacılık alanında adeta bir 'anayasa' niteliğine sahip bu dokümanının tercüme edilerek sektörün kullanımına sunulması ihtiyacı doğmuştur. Bu kapsamda söz konusu dokümanın tercümesi SHGM'nün 8. yayını olarak hazırlanarak basımı gerçekleştirilmiştir.

Yeni inşa edilen havaalanlarının tasarımı ile hali hazırda işletilmekte olan havaalanlarının işletme şartları açısından ICAO üyesi ülkelerce bu dokuman esas alınmakta ve Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatının üye ülkelere yönelik yapmış olduğu Küresel Emniyet Gözetim Denetim Programı (USOAP) denetimlerinde de aranan şartlar ve yerine getirilmesi gereken hususlar için büyük ölçüde Annex-14 dokümanındaki bilgiler baz alınmaktadır.

Sivil havacılık Genel Müdürlüğünün 8. yayını olma özelliğine haiz bu yayının havacılık camiası için vazgeçilmezler arasında yer alacağı kuşkusuzdur. Son iki yıldır hız kazanan SHGM yayınlarının devam ettirilmesi ile bu alandaki açığın sistematik bir şekilde yok edilmesi hedeflenmiştir.