SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

''GÖKYÜZÜNDEKİ ULAŞIM NOKTALARI'' HER GÖKDELENE BİR HELİPORT

Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılılık Genel Müdürlüğü, yüksek binalarda yaşanacak yangın ve benzeri olaylara zamanında müdahale edilebilmesi, doğal afetlerde kurtarma ve tahliye çalışmalarına destek sağlanması ve günlük hayatta helikopter taşımacılığının aktif olarak kullanılması amacıyla Her Gökdelene Bir Heliport projesi başlattı.

Özellikle büyük kentlerde yüksek binaların sayılarında yaşanan hızlı artış ve şehir içi ulaşımda büyük kolaylık sağlayan helikopter işletmeciliğinin gelişmesi Ulaştırma Bakanlığı'nı harekete geçirdi. Gökdelenlerde meydana gelebilecek yangın ve benzeri olaylara zamanında müdahale edilmesinin yanısıra diğer doğal afetlerde de kurtarma ekiplerine büyük katkı sağlayacağı düşüncesiyle SGHM her gökdelene bir helikopter iniş-kalkış alanı yapılmasına yönelik bir çalışma başlattı.

İmar planlarının hazırlanmasından ve yapı ruhsatlarının verilmesinden sorumlu olan belediye başkanlıklarına İçişleri Bakanlığı aracılığı ile bir yazı gönderilerek proje hakkında bilgi verildi. Özellikle yangın gibi durumlarda tahliye için havayolunun kullanılmasının önemine dikkat çekilen yazıda, yüksek binaların çatılarına inşa edilecek helikopter iniş kalkış alanlarının aynı zamanda diğer doğal afetlerlerde kurtarma çalışmalarına büyük destek sağlayacağı belirtildi.

Bina projeleri hazırlanırken planlanmayan, sonradan ilave edilmek istenen helikopter iniş kalkış alanlarının ileride statik problemlere yol açabileceği ve bu nedenle yapım aşamasında iken heliport inşaasının değerlendirilmesi gerektiği ifade edildi. Sözkonusu proje ile itfaiye teşkilatlarının fiziksel müdahalesini zorlaştıran koşullardan kaynaklan risklerin de en aza indirilmesi hedefleniyor.

Heliportlar günlük hayatta da hizmet verecek'

Projenin diğer bir hedefi ise, büyük kentlerde yaşanan trafik sorununa alternatif bir çözüm olarak son yıllarda hızla gelişen helikopter taşımacılığına destek sağlamak. Söz konusu binaları kullanacak kişi, kurum ve şirketler göz önüne alındığında, inşa edilecek helikopter iniş kalkış alanlarının günlük hayatta da aktif olarak kullanılması planlanıyor.

Özellikle İstanbul gibi karayolu trafiği yoğun olan illerde alternatif bir ulaşım aracı olarak tercih edilen helikopterler, zamanı verimli kullanmak isteyen işadamlarının ilk tercihleri arasında yer alıyor. Ayrıca resmi heyetlerin de şehir içi ulaşımda helikopterleri tercih etmesi ile vatandaşların karayolunda yaşadığı sıkıntıların büyük oranda azaltılması hedefleniyor.

Helikopter iniş kalkış alanı standartlarını öğrenmek ve başvuruda bulunmak için http://shgm.gov.tr/doc3/shy14b.doc sayfasındaki Heliport Yönetmeliği ile http://shgm.gov.tr/doc3/helbasformu.doc sayfasında yayımlanan formdan yararlanılabilir. Başvuruları değerlendirecek olan SHGM, ihtiyaç duyulması halinde başvuru sahiplerine bilgi ve teknik destek verecek.