SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

Şanlıurfa GAP ile Uşak Havaalanları 'Havaalanı İşletme Ruhsatı' aldı...

Havaalanı Yapım, İşletim ve Sertifikalandırma Yönetmeliği (SHY-14A) kapsamında gerçekleştirilen sertifikalandırma sürecinde en son Eskişehir Anadolu Üniversitesine Havaalanına, Havaalanı İşletme Ruhsatı olarak 21. Ruhsat verilmişti.

Havaalanına yönelik bu yıl içinde yoğunluk kazanan sertifikasyon çalışmaları neticesinde Şanlıurfa GAP ile Uşak Havaalanları için Havaalanı İşletme Ruhsatı ile bu sayı 23'e çıkartılmıştır. Şanlıurfa GAP Havaalanı ayrıca Havaalanı Sertifikası sahibi olmuştur.

Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı (ICAO)'nın standartlarını sağlamanın yanı sıra ülkemiz havaalanlarının güvenli ve emniyetli olduğu da belgelenmesini sağlayan bu sertifikalandırma çalışmaları özellikle 2001 yılından bu yana başta uluslararası trafiğe açık havaalanları olmak üzere sivil trafiğe açık havaalanları için hız kazanmıştır.

Ülkemiz, sertifikalandırma sürecine giren ICAO üyesi ülkeleri içerisinde özellikle 2006 yılında gerçekleştirdiği yoğun çalışmaların akabinde, havaalanlarının sertifikalandırılması sıralamasında Avrupa'daki pek çok ülkeyi geride bırakarak, 5. sırada yer almış ve bu başarısıyla sivil havacılık alanında son derece önemli bir konuma sahip olmuştur. Aralıksız olarak devam eden Ruhsat çalışmaları neticesinde ülkemiz sıralamada 3. sıraya yükselmiştir.

SHGM, önümüzdeki dönem içerisinde, Ulaştırma Bakanlığı ile Genelkurmay Başkanlığı arasında düzenlenen Genel Protokol kapsamında sivil-askeri müşterek olarak kullanılmakta olan askeri havaalanlarının ruhsatlandırma konusundaki çalışmaları ile de ICAO'ya üye ülkeler arasında daha da farklı bir statüye sahip olacaktır.

Havaalanı İşletme Ruhsatı ve Havaalanı Sertifikası alan havaalanlarımızın listesi:

1. A Grubu Sertifika ve İşletme Ruhsatı : Atatürk, Esenboğa, Antalya, Adnan Menderes, Dalaman, Sabiha Gökçen Havaalanları,

2. B Grubu Sertifika ve İşletme Ruhsatı: Milas-Bodrum, Trabzon, Adana, Samsun-Çarşamba, Van Ferit Melen, Gaziantep, Şanlıurfa GAP Havaalanları,

3. C Grubu Sertifika ve İşletme Ruhsatı: Nevşehir-Kapadokya, Süleyman Demirel, Kars Havaalanları,

Havaalanı İşletme Ruhsatı:Adıyaman, Ağrı, Edremit-Körfez, Kahramanmaraş, Mardin, Eskişehir, Uşak Havaalanları.