SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

HAVACILIK SEKTÖRÜ IATA ZİRVESİNDE İSTANBUL'DA BİR ARAYA GELDİ.

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA)'nin 01-03 Haziran 2008 tarihlerinde İstanbul'da yapılan 64. Yıllık Genel Toplantısında alınan karar doğrultusunda 25'26 Ekim 2008 tarihlerinde İstanbul'da 'Agenda for Freedom' konulu havacılık zirvesi gerçekleştirildi.

Söz konusu zirveye ABD, Avrupa Komisyonu,Avustralya,Brezilya,Birleşik Arap Emirlikleri, Kanada, Hindistan,Mauritius, Fas,Peru,Panama, Şili, Mauritius,İsviçre,Singapur,Vietnam ve ülkemizin Ulaştırma Bakanlığı ve Sivil Havacılık Otoritelerinin üst düzey yöneticileri iştirak etmiştir.

Toplantının Açılış Töreni'nde bir konuşma yapan Ulaştırma Bakanı Sayın Binali YILDIRIM, dünya ticari hava taşımacılığının yüzde 94'ünü temsil eden IATA'nın 'Agenda for Freedom' konulu havacılık zirvesinin medeniyetlerin buluştuğu İstanbul'da yapılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, havacılık sektörünün küresel ekonomide yaşanan krizden en az düzeyde etkilenmesi için alınabilecek önlemlerin belirlenmesi bakımından gerekli olduğuna olan inançla zirvenin toplanması kararına varıldığına değindi.

Bakan YILDIRIM, son dönemlerde tüm dünyanın enflasyon, güçsüz mali yapı, bütçe açığı ve ödemeler dengesi gibi birçok makro ekonomik sorunlarla karşı karşıya kaldığını ve çok büyük çapta ekonomik krizin yaşandığı bu ortamda havacılık sektörünün de büyük tehditler altında olduğunu vurgulayarak bu zirvenin zamanlaması ile doğru şekilde yönetilen liberalizasyonun potansiyel faydalarına dikkat çekti.

Katılımcıların serbest bir şekilde sesli düşünmelerine ve bir nevi beyin jimnastiği ile en azından liberalizasyon alanında izlenecek stratejinin belirlenmesi çalışmalarının başlatılmasına imkan tanınan zirvede görüşülen konularda somut adımlar atılmasını teminen 2009 yılı başlarında yeniden bir araya gelinmesi konusunda prensipte mutabakata varılmıştır.