SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

2008 yılında yer hizmetlerinde büyük artış...2008 yılında yer hizmetleri daha cazip bir sektör haline geldi.

Hava taşımacılığının ayrılmaz bir parçası olan yer hizmetleri, bir çok kuruluş için cazip sektör haline gelmiş ve bir çok havaalanında yer hizmetleri vermek üzere çalışma ruhsatı talebinde bulunmuş ve bu kuruluşlara içinde bulunduğumuz 2008 yılının ilk 10 ayında 'yolcu trafik, yük kontrolü ve haberleşme, ramp ve gözetim ve yönetim' hizmet türleri ağırlıklı olmak üzere toplam 140 adet çalışma ruhsatı verilmiştir.

Bir çok kuruluşa sivil hava trafiğine açık havaalanlarında yer hizmeti kapsamında faaliyet göstermek üzere 'Temsil, Yolcu Trafik, Yük Kontrolü ve Haberleşme, Ramp, Uçak Hat Bakım, Uçuş Operasyon, Ulaşım, İkram Servis, Gözetim ve Yönetim ile Uçak Özel Güvenlik Hizmet ve Denetimi' hizmetlerine yönelik olarak 2008 yılı ilk 10 ayında 140 adet çalışma ruhsatı verilmiştir.

2002-2007 yılları arasında 108 olarak gerçekleşen bu rakam yaklaşık % 30 daha fazla gelişim anlamına gelmektedir.

Bu gelişmelerin sonucu olarak Adana, Gaziantep, Konya, Batman, Hatay, Kahramanmaraş, Mardin Havaalanları gibi Anadolu'da bulunan havaalanlarında da yer hizmeti vermek üzere yeni istasyonlar açılmış ve yüzlerce kişinin havacılık sektöründe istihdamı sağlanmıştır.

Bunun yanı sıra çeşitli havaalanlarında, kuruluşlar yer hizmetleri vermek amacıyla Genel Müdürlüğümüze müracaat etmiş bu kuruluşlara 214 adet ön izin verilmiştir. Ayrıca hali hazırda A grubu çalışma ruhsatına sahip 2 adet yer hizmeti kuruluşu bulunurken, 2 şirkete daha A grubu çalışma ruhsatı için ön izin verilmiştir.

Gerçekleştirilen ruhsatlandırma çalışmaları sonucunda yüzlerce kişiye istihdam olanağı sağlanan yer hizmetleri sektöründeki bu gelişmelere paralel olarak SHGM tarafından yapılan denetimler de artırılmıştır. Yer hizmetleri kuruluşlarının gerek ulusal mevzuat kapsamında gerekse uluslararası kural ve standartlara uygun yer hizmetleri vermelerin sağlaması amacıyla, söz konusu kuruluşlara hizmet türü bazında 2008 yılının ilk 10 ayında toplam 344 denetim gerçekleştirilmiştir.

Diğer taraftan, yer emniyetinin sağlanması ve yer hizmetlerin ulusal mevzuata uygun olarak uluslararası standartlarda bu hizmetlerin bilinçli personel tarafından gerçekleştirilmesi amacıyla, sektörün ihtiyaç duyduğu konularda temsil ile gözetim ve yönetim çalışma ruhsatı sahibi kuruluşlara Genel Müdürlüğümüzce 4 farklı tarihte eğitim verilerek, yaklaşık 100 personele sertifika verilmiştir.2008 yılında yer hizmetlerinde büyük artış...2008 yılında yer hizmetleri daha cazip bir sektör haline geldi.