SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

Heliport İşletmeciliğinde Yeni Dönem...

Heliport Yapım ve İşletim Yönetmeliği (SHY-14B) 23 Ocak 2009 tarih ve 27119 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından 2008 yılında başlatılan Her İle Bir Heliport Projesi ve Sağlık Bakanlığı ile koordineli bir şekilde yürütülen Ambülans Helikopterler Projesi kapsamında heliport yapım başvurularında önemli bir artış görülmüştür.

Helikopter trafiğindeki artış ve Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından yayımlanan Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği gibi gelişmeler nedeniyle özellikle şehir merkezlerindeki helikopter kullanımları ve heliport yapımları ile ilgili yeni düzenlemelere ihtiyaç duyulmuştur.

Bu nedenle uluslararası alanda hayata geçirilen yeni düzenlemelerin de ulusal mevzuat kapsamında uygulamaya konması amacıyla, 1988'den beri 21 yıldır yürürlükte olan ve günümüz ihtiyaçlarına cevap vermeyen Heliport Yönetmeliğinin değiştirilmesi ve geliştirilmesi ile ilgili yürütülen çalışmalar Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünce tamamlanmış olup, Heliport Yapım ve İşletim Yönetmeliği (SHY14B) adı altında 23 Ocak 2009 tarihinde 27119 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

İniş-kalkış, kaptan pilotun yetki ve sorumlulukları, hava aracının uyması gereken kurallar ile inşaat sınırlamaları ile minimum gerekliliklerin de ele alındığı yönetmelik, heliport yapım ve işletiminde uluslararası standartlara uygunluk, denetimler, ruhsatlandırma gibi konularda yeni düzenlemeler getiriyor.

Eski Heliport Yönetmeliği yürürlükten kalkarken, mevcut heliportların yeni şartlara uyumu Heliport Yapım ve İşletim Yönetmeliğinde geçici madde ile düzenlendi. Buna göre, halen işletilmekte olan heliportlar için yapım izni alınmayacak ancak eski yönetmelik çerçevesinde aldığı izinle heliport işletenler bir yıl içinde SHGM'den işletme ruhsatı alacaktır.

Çok uzun ve detaylı olan Yönetmelik kısaltılmış olup teknik detaylar Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından çıkarılacak olan alt düzenlemeler ile belirlenecektir.

SHY-14B İÇİN TIKLAYINIZ..