SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

Avrupa Sivil Havacılık Konferansı ECAC tarafından Entegrasyon toplantısı düzenlendi.

Türkiye'nin üyesi olduğu Avrupa Sivil Havacılık Konferansı ECAC'ın 'Entegrasyon' isimli Sivil Havacılık Genel Müdürleri Özel Toplantısı, 27 Ocak 2009 tarihinde Almanya'nın Berlin kentinde gerçekleştirildi.

AB üyesi olmayan ECAC üyesi devletleri ile Avrupa Birliği Sivil Havacılık Sisteminin entegrasyonunun sağlanabilmesi amacıyla gerekli konuların görüşüldüğü toplantıya, AB üyesi olmayan ECAC üyesi devletlerden Arnavutluk, Bosna Hersek, Hırvatistan, Karadağ, Makedonya, San Marino, Sırbistan ve Türkiye'nin yanı sıra; Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı (EASA), EUROCONTROL, Havacılık Otoriteleri Birliği Eğitim Ofisi (JAA-TO) temsilcileri katıldı.

JAA'in 30 Haziran 2009'da faaliyetlerine son verildiği ve EASA'nın yetkilerinin hızla genişletilme çalışmalarının yaşandığı süreçte gerçekleştirilen toplantıda; Entegrasyon Programı'nın uygulanması ele alındı. 2009 yılında emniyet, güvenlik ve çevre konularında yapılacak faaliyetlerin tanımlandığı toplantıda ayrıca, ECAC Orta Vadeli Hedefleri (EMTO) Çalışma Grubu tarafından hazırlanan 2010'2012 dönemi çalışma programı kapsamında önümüzdeki 3 yıllık periyotta entegrasyon konusunda yapılması gereken çalışmalar değerlendirildi.

JAA-TO'nun ECAC'a bağlı bir yapı olarak faaliyetlerini Hoofddorp'taki tesislerinde sürdürmesine olanak sağlayan anlaşma, ülkemizin de katılımıyla 20 Ocak 2009 tarihinde Paris'te imzalanmıştı. Bu çerçevede toplantıda, JAA-TO'nun ECAC bünyesine katılımıyla işbirliği olanaklarının arttığı da ifade edildi.

Toplantıda ayrıca EASA tarafından; JAA'den EASA'ya yumuşak bir geçiş sürecinin sağlanması ile ilgili olarak faaliyetlere devam edildiği belirtilerek, bu kapsamda EASA'nın bir (working arrangement) işbirliği anlaşması taslağı hazırladığı ve söz konusu taslağın Arnavutluk'un başkenti Tiran'da 4-5 Şubat 2009 tarihlerinde gerçekleştirilecek çalıştayda görüşüleceği ve en geç Haziran ayı itibariyle imzalanmasının beklendiği açıklandı.

Söz konusu toplantıya Sivil havacılık Genel Müdürlüğü tarafından katılım sağlayan Genel Müdür Yardımcısı Haydar YALÇIN tarafından yapılan sunumda; sivil havacılık sektöründe son yıllarda yaşanan gelişmeler özetlenerek, Türkiye'nin Bölgesel İşbirliği Toplantıları aracılığı ile sivil havacılık alanında lider ülke konumuna geldiğinin altı çizildi. Sunumda ayrıca, Türkiye'nin sivil havacılık alanında D-8, AKDENİZ, TRACECA, KEİ ve EİT ülkeleri ile yaptığı bölgesel toplantılar ile çok geniş bir coğrafyada işbirliği ilişkileri tesis ettiği belirtilerek, bu potansiyelin AB açısından da çok daha etkin kazanımları beraberinde getirebileceği dile getirildi

Ayrıca, bir yanda Avrupa'da entegrasyon amaçlı çalışmalar yapılırken, diğer tarafta ülkelerin AB üyesi olan veya olmayan şeklinde sınıflandırılmasının bir çelişki yarattığına işaret edilerek bu ortamda entegrasyonun sağlanmasının önemli bir başarı olacağına dikkat çekildi.