SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

Rusya ile sivil havacılıkta işbirliği.

Türk ve Rus Sivil Havacılık yetkilileri, 28-29 Ocak 2009 tarihleri arasında Ankara'da bir araya gelerek iki ülke arasındaki havacılık ilişkilerinin geliştirilmesi amacıyla yeniden düzenlenen İkili Hava Ulaştırma Anlaşmasını parafe etti.

Sivil Havacılık Genel Müdürü Dr.Ali ARIDURU'nun ve Rusya Sivil Havacılık Genel Müdür Yardımcısı Oleg DEMIDOV'in başkanlık ettiği müzakerelere. Dışişleri Bakanlığı'ndan Havacılık Daire Başkanı Kerem ALP de katıldı.

SSCB ile 1967 yılında imzalanan anlaşmanın revize edilmesine yönelik 2008 yılında Rusya'da gerçekleştirilen müzakerelerde anlaşma sağlanan maddeleri de içeren yeni bir anlaşma, Rusya ile sivil havacılık alanında imzalanan ilk anlaşma olması bakımından önem taşıyor.

İmzalanan anlaşmaya göre; iki ülke arasında karşılıklı 10 yeni nokta belirlenirken, çoklu tayin çerçevesine birden fazla havayolu işletmesi de iki ülke arasında sefer düzenleyebilecek. Uçuş noktaları; Türkiye'de Istanbul, Ankara, Antalya, Izmir, Dalaman, Bodrum'un yanı sıra daha sonra belirlenecek dört nokta, Rusya'da ise Moskova, Saint-Petersburg, Kazan, Ekaterinburg, Rostov, Ufa, Krasnodar, Omsk, Novosibirsk, Sochi olarak belirlendi.

Hava ulaştırma anlaşmasının yanı sıra Türk ve Rus sivil havacılık yetkilileri, ICAO Konvensiyonunun 83bis no'lu maddesi kapsamında; tescil ülkesi sorumluluklarının işletmecinin bulunduğu ülke sivil havacılık teşkilatına devredilmesine imkan yaratacak anlaşma imzalanması konusunda mutabakata vardılar. Bu sayede Türk tescilinde bulunan uçakların tescilden düşmeden Rusya Federasyonu'nda yerleşik işletmelere dry lease olarak kiralanmasının önü de açılmış oldu.

Türkiye-Rusya Federasyonu havacılık ilişkilerinin gelişimine önemli katkı sağlayacağı düşünülen bu anlaşmanın önümüzdeki aylarda imzalanması karar altına alındı.

Müzakerelerde Türk heyeti tarafından, uçuş ekiplerinin Rusya'da karşılaştıkları sorunlara çözüm bulabilmek amacıyla; ICAO Doküman 9303'e göre hazırlanan uçak mürettebat belgelerinin (Landing Card) Rusya Federasyonu tarafından tanınması ve ilgili personele uluslar arası kurallar çerçevesinde giriş çıkış izinlerinin verilmesi hususunu gündeme getirdi. Bunun diplomatik nota ile yapılacak ikili bir mutabakat çerçevesinde çözülmesini öneren Rus heyeti, bu kapsamda diğer ülkelerle yapmış olduğu taslak anlaşmayı incelemek üzere Türk tarafına ileteceğini bildirdi.

Müzakerelerde, arama kurtarma alanında işbirliğinin geliştirilmesine yönelik konuları da görüşen taraflar, bu konuda bir anlaşma imzalanması konusunda görüş birliğine vardı.