SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

BASIN BÜLTENİ .

Ankara'ya gitmek üzere İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan 31 Ocak 2009 tarihinde havalandıktan sonra Bolu semalarında kule ile irtibatı kesilen EUROCOPTER 135 tipi, SP-HDV (Polonya) tescilli helikopterin enkazı ve iki pilotun cenazeleri, Mudurnu ile Kıbrısçık arasındaki Köroğlu Tepesi bölgesinde bulunmuştur.

Kaptan Pilot Andrzej Wojewodzki yönetiminde ve emekli pilot Albay Süleyman KIYAK'ın gözetmen olarak bulunduğu EC'135 tipi helikopter,İstanbul Atatürk Hava Limanı'nda yakıt ikmali yaptıktan sonra Ankara'ya gitmek üzere kalkışının ardından dün saat 16.11'de telsiz ve radar irtibatı kesilmiştir.

Helikopterin kaybolmasının ardından havadan yapılan arama kurtarma çalışmalarına hava koşullarının uygun olmaması sebebiyle sabaha kadar ara verilmiş ve karadan arama çalışmalarına ise aralıksız olarak devam edilmiştir.

Yapılan bu yoğun çalışmalar sonucunda; helikopterin enkazına Mudurnu ile Kıbrısçık İlçesi arasındaki 40.31.90N ve 31.53.84E koordinatlara sahip olan ve 7800 feet yükseklikteki Köroğlu Tepesinin 7000 feet'e sahip noktasında ulaşılmıştır. Maalesef helikopterde bulunan pilotların hayatlarını kaybettikleri görülmüştür.

Kara Kuvvetleri Komutanlığına ait Güvercinlikten kalkan Zafer 02 isimli kurtarma helikopteri yerel saatle 11:24'te enkaza üçüncü denemede ulaştığında, kötü hava koşulları sebebiyle enkazın bulunduğu yere inememiş ve halat yardımıyla kurtarma ekiplerinin yere inmesi sağlanmıştır.

Kazada hayatlarını kaybeden pilotların cenazeleri, aynı yolla alınarak önce Kıbrısçık İlçesine, buradan da Sağlık Bakanlığına bağlı Ambulans Helikopterle Ankara'ya nakledildi.

Kazanın ardından Sivil Havacılık Genel Müdürü Dr. Ali ARIDURU, Bolu'ya giderek, Bolu Valisi ve Jandarma Alay Komutanı ile kazanın detayları hakkında görüşmelerde bulunmuştur.

Söz konusu kazanın tahkikat çalışmaları ise 2920 sayılı Türk Sivil Havacılık Kanunu'na uygun olarak başlatılmış olup, bu amaçla oluşturulan Ulaştırma Bakanlığı Kaza Tahkikat Heyeti, Kıbrısçık İlçe Jandarma Komutanlığı'na ulaşmıştır.

Öte yandan, yapılan tahkikat çalışmalarına helikopterin tescilinin bulunduğu Polonya ile imalini yapan EUROCOPTER tipi helikopterin imalatçısı konumundaki Almanya Kaza Tahkikat Birimleri de, ICAO Annex 13 gereklerine uygun olarak Akredite Temsilci göndermeye davet edilmişlerdir.

Bu temsilcilerin de olay yerine intikalinin ardından tahkikat çalışmalarına uluslararası ve ulusal kurallar çerçevesinde devam edilecektir.

Bugün itibari ile kaza yerine ulaşma çalışmaları halen devam etmektedir.

Kazada hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına sabır ve başsağlığı dileriz.

Kamuoyuna saygıyla arz olunur.