SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

SHGM, Çevreye Duyarlı Havaalanları İle İlgili Çalışmalar Başlattı.

Genel Müdürlüğümüz tarafından, havaalanlarında faaliyet gösteren kuruluşların çevreye ve insan sağlığına, verdikleri veya verebilecekleri zararların sistematik bir şekilde azaltılması ve mümkün ise ortadan kaldırılabilmesi için çalışmalar başlatılmıştır.

Öncelikle, trafiği yoğun olan Atatürk, Adana, Adnan Menderes, Antalya, Dalaman, Esenboğa, Milas Bodrum ve Trabzon Havaalanlarının terminal bagaj ayırım sahalarında; bagaj hareketleri amacıyla akaryakıt ile çalışan, insan sağlığına zararlı ortam oluşturan araçların yerine, 2009 yılı sonuna kadar %50'si, 2010 yılı sonunda ise tamamı elektrik enerjisi ile hareket eden araçların kullanımına geçilmesi konusunda yer hizmetleri kuruluşları talimatlandırılmıştır.

Bunun yanı sıra, Genel Müdürlüğümüzün de sürekli takip ettiği son üç yıldır yapılan yoğun çalışmalar neticesinde, büyük havaalanlarında, çevre gürültüsü ile ilgili DHMİ Genel Müdürlüğü tarafından çalışmalar uygulamaya konulmuştur. Bu kapsamda, havaalanlarında gürültü ölçümü, gürültü haritalarının çizilmesi, eylem planlarının hazırlanması ve buna bağlı alınacak önlemlerle ilgili çalışmaların DHMİ Genel Müdürlüğü tarafından yapılacağı ifade edilmiştir. Havaalanlarındaki çevreye duyarlı ve insan sağlığına önem verilen projelere Genel Müdürlüğümüz tarafından her zaman devam edilecektir.

Yakın gelecekte yine Genel Müdürlüğümüz öncülüğünde, 'Yeşil Havaalanı (Green Airport)' adı altında bir proje başlatılması düşünülmekte olup, havaalanlarındaki havaalanı işletmecilerinin ve hizmet sağlayıcıların belli gereklilikleri yerine getirmesi durumunda, o havaalanı 'Yeşil Havaalanı (Green Airport)' olarak adlandırılacaktır. Bu gereklilikleri yerine getiren kurum ve kuruluşlara SHGM tarafından, Hizmet Tarifesinde indirim ile teşviklerin sağlanıp, duyarlıların ödüllendirilmesi düşünülmektedir.