SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'dan İran'da sivil havacılıkta işbirliğini de içeren ulaşım anlaşmasını imzaladı...

İran'ın başkenti Tahran'da yapılan İran-Türkiye 6. Ulaştırma Karma Komisyonu toplantıları sonrası iki ülke arasında ulaştırma sektöründe işbirliğini öngören mutabakat zaptı, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve İran Ulaştırma Bakanı Hamid Behbahani tarafından imzalandı.

Bakan Yıldırım, İran Ulaştırma Bakanı Hamid Dehbahani ile yaptığı görüşmede, Türkiye'nin Avrupa'ya İran'ın da Asya'ya açılan ülkeler olarak birbirlerini tamamladığını, dünya ticaretinde önemli bir güzergahta bulunduklarını belirtti.

İki ülke arasındaki ticaret hacminin son 5 yılda 2,4 milyar dolardan 10 milyar dolar seviyesine çıktığını belirten Yıldırım, 20 milyar dolar hedefine ulaşılması için taşımacılık ve ulaştırma sektörünün önemli bir rol oynayabileceğini söyledi.

Bakan Yıldırım, iki ülke ticaret hacmini artırmaya yönelik ulaştırma altyapılarının geliştirilmesi ve gümrük uygulamalarında düzenlemelere gidilmesi gerektiğini kaydetti.

İran Ulaştırma Bakanı Dehbahani de komşu ülkelerle ilişkilere önem verdiklerini, bu konuda Türkiye'nin apayrı bir yeri olduğunu söyleyerek¸ Türkiye ile sivil havacılık alanında da işbirliği yapmayı arzuladıklarını ve bu konuda bir mutabakat zaptı imzalamayı umduklarını belirtti.

Sayın Binali YILDIRIM, toplantı sonrasında imzalanan mutabakat zaptı sonrasında yaptığı açıklamada, mutabakat zabtının hava, kara, demir ve deniz yoluyla taşımacılık alanlarını kapsadığını söyledi.

İki ülkenin 20 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefine ulaşılması için taşımacılık ve ulaştırmayla ilgili kısmın izleneceğini belirten Yıldırım, mutabakat zaptının iki ülkeye hayırlı olması dileğinde bulundu