SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

Türkiye, Havaalanlarının Sertifikalandırılmasında ön sıralarda yer aldı...

Sivil-askeri ortak olarak işletilen havaalanlarının dışında uluslararası trafiğe açık tüm havaalanlarını sertfikalandıran Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında ön sıralarda yer aldı.



Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı (ICAO) tarafından yayımlanan ve Annex-14 dökümanı kapsamında ICAO üyesi ülkeler 2001 yılından bu yana başta uluslararası trafiğe açık havaalanları olmak üzere sivil trafiğe açık havaalanları sertifikalandırma sürecine girmişti. Bu çerçevede, Türkiye'deki havalanlarının sertifikalandırılma işlemlerini tamamlayan Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, Avrupa'daki pek çok sivil havacılık otoritesini geride bırakarak, Almanya, İngiltere, Norveç ve Belçikadan sonra yer aldı.

Almanya, İngiltere ve Norveç, sertifikalandırılması gereken havaalanlarının sertifikasyonunun hepsini tamamlarken, Belçika sertifikalandırılması gereken havaalanlarının %83,33'ünü, Türkiye ise % 78,95'ini tamamladı. Avrupa'daki sivil havacılık otoriteleri içerisinde önemli yere sahip Hollanda %57,14 tamamlanma oranına sahip olurken, Fransa %15,71 seviyesinde kaldı.

Türkiye'de henüz sertifikalandırma işlemleri tamamlanamayan havaalanlarının, sivil-askeri ortak olarak işletilen havaalanları olduğunu hatırlatan SHGM yetkileri, bu havaalanları ile ilgili çalışmalarını sürdürdüklerini açıkladı.