SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

IATA - IOSA Belgesine sahip havayolu işletmelerimizin sayısı artıyor.

MNG ve Sky Havayolları'nın IATA'nın Operasyonel Emniyet Denetimi (IOSA) Programı kapsamındaki sertifikasyon işlemlerinde son aşamaya gelindi. Bu iki işletmenin sertifikasını almasının ardından Türkiye'de IATA ' IOSA belgesine sahip havayolu işletmelerinin sayısı 9'a yükselecek.

Tarifeli ve tarifesiz seferlerle yolcu ve kargo taşımacılığı yapan havayolu işletmelerimizden THY A.O, Onurair, Atlasjet, Pegasus, Sunexpress, ACT ve Freebird Havayolları ile birlikte Türkiye'de 7 havayolu işletmesinin IATA - IOSA sertifikası bulunuyor.

MNG ve Sky Havayolları, havayolu şirketlerinin emniyet ve güvenlik standartlarını belirleyen ve operasyonel yönetim ve kontrol sistemlerini değerlendiren IOSA kapsamında denetimden geçti. Her iki havayolu işletmesin de, iki yılda bir bu denetimin tekrarlanması koşuluyla önümüzdeki günlerde sertifikalandırılması bekleniyor.

Havayolu işletmeleri, IOSA Programı'nda belirtilen organizasyon ve yönetim sistemi, uçuş operasyonu, operasyon kontrol ve uçuş harekat yönetimi, uçak bakım ve mühendislik, kabin, yer işletme, kargo ve güvenlik konularında denetimden geçerek IOSA sertifikası almaya hak kazanıyor. Programda belirtilen yaklaşık 900 kriteri yerine getiren ve sağlıklı bir şekilde yürüten işletmelere bu belge veriliyor.

Alınan bu sertifika ile, Uluslararası Havayolu Taşımacılığı Birliği IATA tarafından havayolu işletmelerinin güvenlik ve uçuş emniyet standartlarının uluslararası kurallara uygunluğu bir kez daha tescillenmiş oluyor. İki işletmemizin daha sertifika almasının ardından Türkiye'de sayıları 16'yı bulan havayolu işletmelerinin yarıdan fazlası IATA ' IOSA belgesine sahip konumuna gelecek.

Dünya da 5 binin üzerinde havayolu işletmesin var olduğu düşünüldüğünde, IATA tarafından verilen Operasyonel Emniyet Denetimi sertifikasına sahip 313 işletmenin bulunması ve ülkemizden 16 havayolu işletmesinden 9'unun buna sahip olacak olması, Türkiye'nin sivil havacılık sektöründe dünyada nerede olduğuna dair bir gösterge olarak altı çizilebilinir.