SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

Şüpheli Onaysız Parçalar

Şüpheli kökenli parçalar, malzemeler veya kullanılmaz durumda olan kritik komponentler

Şüpheli Onaysız Parçalar; kökeni bilinmeyen veya şüpheli olan veya kullanılmaz durumda olan kritik komponentleri içeren ürünler, parçalar, komponentler veya malzemeleri kapsar.

Bir ürünün, parçanın, komponentin veya malzemenin kökeni hakkında şüphe duyulduğunda, bakım kuruluşları, hava aracı sahipleri, işleticiler, bağımsız onaylayıcı personel, üreticiler ve parça tedarikçileri, ürünü, parçayı,  komponenti, veya malzemeyi depoya kabul etmeden veya bir hava aracına takmadan önce Şüpheli Onaysız Parçalar listesinde yer alan bilgileri kontrol etmelidir.

Şüpheli Onaysız Parçalar listesinde yer alan bir parça depoda tutuluyorsa, hava aracına takılmadan önce uygunluğu belirlenene kadar karantinaya alınmalıdır.


Raporlama


Bir Şüpheli Onaysız Parça, Teknik Olay Bildirim Formları doldurularak ve Genel Müdürlüğümüzün olay raporlama sistemi üzerinden gönderilerek rapor edilmelidir.

Genel Müdürlüğümüzün zorunlu raporlama sistemi, SHT-OLAY ve SDED-2022-1 kapsamında kullanılmaktadır(https://otomasyon.shgm.gov.tr/shgmSeam/). Diğer yandan yeni otomasyon sistemi hayata geçtiğinde olay raporlama süreçleri de yürütülecektir. (https://ctm.shgm.gov.tr/) SHT-OLAY talimatının Ek’inde yer alan Rapor Edilmesi Zorunlu Olaylar bölümünün 3. Alt Bölümünün 3.8. maddesi kapsamında nerede üretildiği belli olmayan veya kaynağı şüpheli olan ürünlere veya parçalara rastlanması durumunda raporlanması gerektiği belirlenmiştir.


Diğer devletlerin Şüpheli Onaysız Parça siteleri

Bu liste, Şüpheli Onaysız Parçalarla ilgili diğer otorite sitelerine verilen bağlantıları içermektedir.