SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

Test Malzemelerinin Temini Projesi

Sivil havacılık güvenliği; halkın, yolcuların, mürettebatın, yer personelinin, havaalanı bina ve tesislerinin, hava seyrüsefer ve havacılık iletişim altyapılarının her türlü yasadışı eylemlere karşı korunması maksadıyla alınan önlemlerden oluşur. Bu kapsamda Ülkemiz tarafından uluslararası ve ulusal kurallar doğrultusunda yasadışı müdahale eylemlerinin önlenmesi için kapsamlı önleyici tedbirler uygulanmaktadır.
 
Yasadışı müdahale eylemlerinin önlenmesi için uygulanacak tedbirler ve uluslararası sivil havacılık kuralları üyesi bulunduğumuz Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) ile Avrupa Sivil Havacılık Konferansı (ECAC) tarafından belirlenmektedir. Bu kapsamda, uygulanmakta olan önleyici tedbirlerin olası tehditler karşısında yeterliliklerinin denenmesi de uluslararası gereklilikler arasında yer almaktadır.
 
Ülkemizin karşı karşıya olduğu mevcut ve olası tehditlerin canlandırılması amacıyla gerçek silah, patlayıcı düzenek ve/veya yasadışı müdahale eylemi gerçekleştirmek için kullanılabilecek diğer malzemeler aracılığı ile gizli veya açık testler Genel Müdürlüğümüz ve Havaalanı Mülki İdare Amirlikleri tarafından gerçekleştirilmektedir. Bu kapsamda, söz konusu testlerin olası tehditleri canlandırılma kapasitesinin geliştirilmesi, mevcut önleyici güvenlik tedbirlerinin yeni ortaya çıkan veya çıkabilecek tehditler karşısında etkin şekilde denenmesi ile uygulamada ortaya çıkan farklılıkların en aza indirgenmesi amacıyla test malzemelerinin teminin projesi geliştirilmiştir.

Proje ile olası tehditlerin canlandırılması için kullanılabilecek en iyi malzemelerin temin edilmesi ve ilk aşamada, temin edilen test malzemelerinin iç kalite kontrol faaliyetlerinde kullanılmak üzere Havaalanı Mülki İdare Amirliklerine dağıtılması planlanmaktadır.  Daha sonrasında ise yerli üreticilerin benzer temsili silah ve patlayıcı düzenek gibi malzemelerin kilit bileşenlerini üretme kapasitesine sahip olmasının sağlanması hedeflenmektedir.