SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

ICAO 41. Genel Kurul Toplantısı Görüşmeleri

 

EASA

Genel Müdürümüz Prof. Dr. Kemal YÜKSEK, EASA Direktörü Sayın Patrick KY bir araya geldi. Yapılan Görüşmede, bugüne kadar iki taraf arasında imzalanan İş birliği Anlaşmalarının (Working Arragement) teknik anlamda sorunsuz yürüdüğü ve aynı şekilde devam edilmesinin taraflar arasında fayda sağlayacağı dile getirildi. Daha etkili bir iş birliği sürecinin sertifikasyon çalışmaları da dahil edilerek yürütülmesinin önemine vurgu yapıldı. Ayrıca, kesintisiz hava sahasının tüm Avrupa’nın faydasına olacağı ve bu konuyla ilgili olarak gerekli teknik çalışmaların sıkı bir iş birliği çerçevesinde yürütülmesi gerektiği konusunda mutabık kalındı.

 

ETİYOPYA

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcımız Sayın Enver İSKURT başkanlığındaki heyet, Etiyopya Ulaştırma Bakan Yardımcısı Dhhenge BORU ve heyeti ile bir görüşme gerçekleştirdi. Yapılan görüşmede yolcu ve kargo uçuşlarını geliştiren mutabakat zaptı Genel Müdürümüz Kemal YÜKSEK ve Etiyopya Sivil Havacılık Genel Müdürü Getachew Mengistie ALEMAYEHU tarafından imzalandı.

İstanbul ve Addis Ababa arasında sadece dar gövde uçaklarla icra edilen yolcu uçuşları haftada 3 kez geniş gövde ile yapılma imkânına kavuştu. Bu gelişme sayesinde iki ülke arasındaki uçuşlarda yolcuların seyahat konforu iyileştirilmiş oldu.

Aynı mutabakat çerçevesinde Mart 2023 itibariyle İstanbul ve Addis Ababa arasında kargo uçuşlarının başlatılması kararlaştırıldı.

 

UGANDA

Uganda Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sayın Katumba WAMALA ile Bakan Yardımcımız Sayın Enver İSKURT arasında bir görüşme gerçekleştirildi.

 

BİRLEŞİK KRALLIK

Genel Müdürümüz Prof. Dr. Kemal YÜKSEK, Birleşik Krallık Sivil Havacılık İdaresi Genel Müdürü Dr. Rannia LEONTARİDİ ile bir araya geldi. Güvenlik ve emniyet alanlarında mevcut iş birliğinin artırılması ile sertifikasyon ve çevre konularında yapılacak iş birlikleri görüşüldü.

 

ICAO Teknik İşbirliği Büro (TCB) Direktörlüğü

ICAO Daimi Temsilcimiz Büyükelçi Suat Hayri AKA ve Genel Müdürümüz Prof. Dr. Kemal YÜKSEK, ICAO Genel Merkezinde Teknik İş birliği Büro Direktörlüğü yetkilileriyle mevcut işbirliğini geliştirmek amacıyla bir araya geldi.

Türk Sivil Havacılık Akademisi’nin bölgesel bir eğitim merkezi olması için çalışmaların devam ettiğinin vurgulandığı bu görüşmede, Akademi’nin birçok ülkenin ihtiyaç duyduğu eğitimlere cevap verebileceği konusunda da mutabık kalındı.

Son yıllarda Türk sivil havacılığının sektörel olarak büyük aşamalar kaydettiği ve elde edilen başarıların eğitim alanına da yansıması konusunda tarafların işbirlikleriyle çalışmalarını sürdürmelerinin önemi vurgulandı.

Bu iş birliklerinin, ilerleyen dönemde daha düzenli ve sistematik bir şekilde devam etmesini teminen tarafların yeniden bir araya gelmesi konusunda mutabık kalındı.

 

UMMAN

ICAO 41. Genel Kurulu çalışmaları kapsamında Kanada’da bulunan ülkemiz heyeti, Umman Sivil Havacılık Otoritesi ile bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede iki ülke arasında 1988 tarihinde imzalanan Hava Ulaştırma Anlaşmasını tadil eden Protokol Genel Müdürümüz Prof. Dr. Kemal YÜKSEK ve Umman Sivil Havacılık Otoritesi Başkanı Naif Ali AL ABRİ tarafından imzalandı. İmza edilen Protokol ile Hava Ulaştırma Anlaşmasının ücret tarifelerini düzenleyen 9 uncu maddesi güncellendi.

FAA

Genel Müdürlüğümüz ile FAA (Federal Aviation Administration - ABD Havacılık Otoritesi) arasında, tasarım organizasyonu ve tip sertifikasyonu FAA sorumluluğunda olan hava aracı ve diğer ürünlerin Türkiye’ye ithal edilmesi süreci ile ithalat sonrasında söz konusu ürünlerin sürekli uçuşa elverişlilik anlamında desteklenmesini kapsayan bir iş birliği anlaşması imzalandı.

FAA Hava Aracı Sertifikasyonu Direktörü Ms. Lirio LİU ve Genel Müdürümüz Prof. Dr. Kemal YÜKSEK tarafından 29 Eylül 2022 tarihinde Montreal’de imzalanan söz konusu anlaşma sayesinde FAA tarafından onaylanan ürünlerin Türkiye’de kullanımında yaşanabilecek sorunların çözümü adına doğrudan FAA ile iletişimde olunarak ortak hareket edilecek.

İş birliğinin kapsamının ilerleyen süreçte uçuşa elverişlilik ve bakım gibi havacılık emniyetinin kritik alanlarında, karşılıklı tanınmayı da kapsayacak şekilde genişletilmesi planlanlanıyor.

Söz konusu anlaşma, ülkemiz adına FAA ile önümüzdeki dönemde gerçekleştirilecek daha ileri düzeydeki iş birliklerinin başlangıcı olması bakımından da büyük önem arz ediyor.

Raul Medina CABALLERO

İspanya Sivil Havacılık Genel Müdürü Sayın CABALLERO, Genel Müdürümüz Prof. Dr. Kemal YÜKSEK’i ICAO Daimi Temsilciliğimizde ziyaret etti. İspanya ve Türkiye arasında her alanda devam eden iş birlikleri görüşüldü. İki ülkenin sadece sivil havacılık alanında değil ulaştırmanın tüm modları ve diğer sektörlerdeki ortak çalışmalardan da bahsedildi.

ECAC

ECAC Başkanı Alessio QUARANTA ve Genel Sekreteri Patricia REVERDY, Genel Müdürümüz Prof. Dr. Kemal YÜKSEK’i ICAO Daimi Temsilciliğimizde ziyaret etti. ICAO 41. Genel Kurul Toplantısının ilk haftasında, tüm ikili görüşmelerde olduğu gibi ECAC tarafından yapılan en üst seviyedeki bu görüşmede de ICAO Daimi Temsilcimiz Büyükelçi Sayın Suat Hayri AKA da yer aldı.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.