SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

Amatör ve Sportif Havacılıkta Yeni Dönem; Hava Kampüsleri Geliyor…

Amatör ve Sportif Havacılık Toplantısı, Bakan Yardımcımız Sayın Enver İSKURT'un başkanlığında 1 Temmuz 2024 tarihinde İstanbul’da Türk Sivil Havacılık Akademisi'nde gerçekleştirildi.

Genel Müdürümüz Sayın Kemal YÜKSEK ve Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü Genel Müdürü Sayın Hüseyin KESKİN’in yanı sıra Genel Müdürlüğümüz Daire Başkanları ve uzman personelinin katılımı ile gerçekleşen toplantıda, amatör ve sportif havacılık kuruluşları, dernekleri ve hafif hava aracı sahipleri bir araya gelerek sektörün sorunları ve çözüm önerileri ile ilgili olarak karşılıklı görüş alışverişinde bulundu. 

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Bakan Yardımcımız Sayın Enver İSKURT, amatör ve sportif havacılığın sivil havacılık sektörünün zemini oluşturduğunun altını çizerek, daha önceki toplantılarda görüşülen talep ve beklentiler konusunda Bakanlık olarak önemli mesafe kaydettiklerini ve kolaylaştırıcı bir dizi mevzuatı hayata geçirdiklerini ifade etti. Bakan Yardımcımız Sayın İSKURT, amatör ve sportif havacılığı desteklemek amacıyla  “Hava Kampüs” projesinin hayata geçirileceği müjdesini verdi.

Genel Müdürümüz Kemal YÜKSEK de açılışta yaptığı konuşmada sürdürülebilir sivil havacılık için amatör havacılığa yapılacak yatırımların önemine dikkat çekerek Hava Kampüsü Projesi hakkında bilgi verdi.  Genel Müdürümüz, bu konuda yasal düzenlemenin talimat olarak hazırlandığını ve belirlenen standartlar çerçevesinde amatör ve sportif hava araçların iniş kalkış yapabileceği alanlar yapılacağını ifade ederek hali hazırda ülkemizde 14 olan iniş şeritlerinin de bu projeye dahil edilerek Hava Kampüsü olarak hizmet vereceğini kaydetti. DHMİ Genel Müdürlüğü Genel Müdürü Hüseyin KESKİN de yaptığı konuşmada,  amatör ve sportif havacılığı desteklemek için konma, konaklama bedellerine yapılan indirimlere değindi. 

Toplantının ilk oturumunda Uçuş Operasyon, Uçuşa Elverişlilik ve Havaalanları Daire Başkanlıkları tarafından amatör ve sportif havacılığın gelişimini desteklemek üzere bu alanlarda hayata geçirilen düzenlemeler hakkında sunumlar gerçekleştirildi. Yapılan sunumlarda; amatör ve sportif havacılık faaliyetleri kapsamında lisans ve tescil işlemleri, ilk ve sürekli uçuşa elverişlilik, hava aracı bakım, sertifikasyon talimatı, iniş şeridi ve kontrolsüz meydanlar ile hava sahasını da içerecek geniş bir yelpazede ele alındı.

Toplantının ikinci oturumunda ise sektör öneri, talep ve sorunları masaya yatırıldı. Amatör ve sportif havacılık temsilcilerinin hava aracı bakım, iniş-kalkış meydanlarının yetersizliği, havaalanı tarifelerinin yüksekliği, yakıt ikmal ve hava sahası tanımlaması gibi konulardaki sorunlarla ile ilgili karşılıklı görüş alışverişinde bulunularak çözüm önerileri geliştirildi.