SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

Uçuş Harekât Uzmanı Olma Şartları ve Eğitimi

Dispeçer olma şartları Uçuş Harekât Uzmanı (Dispeçer) Lisans Yönetmeliği'nde belirtilmiştir. 

Dispeçer adayı, 4 aylık temel eğitimi tamamlandıktan sonra SHGM tarafından yapılan SHD T-44 lisans sınavında başarılı olması halinde lisans almaya hak kazanır. Lisans alabilmek için dispeçer adayının 23 yaşını doldurmuş olması gerekmektedir.

Temel dispeç eğitimini tamamladıktan sonra sertifikalarını alan Uçuş Harekât Uzmanları bir havacılık şirketinin Uçuş Operasyon Kontrol Ünitesinde çalışarak günlük uçuş operasyonuyla ilgili planlama yapmaya ve uçuş hakkında mesul pilot ile ortaklaşa karar vermeye hak kazanırlar.

4 aylık temel dispeç eğitimini tamamlayan Dispeçer adaylarından aşağıdaki 13 konuya hakim olmaları beklenir;

  • Temel Ve İleri Meteoroloji
  • Haberleşme 
  • İş Başı Dispeç Eğitimi 
  • Aletli Yaklaşma Prosedürü
  • Havacılık Regülasyonları
  • Uçak Sistemleri Ve Performans
  • Havacılık Haritaları
  • Global Seyrüsefer Sistemleri
  • Seyrüsefer 
  • Hava Durumu Ve Öngörü Haritaları
  • Hava Trafik Kontrolü
  • Uçuş Planlama
  • Acil Durumlar

Temel Dispeç Eğitimi almayan kişiler ise, 1 yıl lisanslı bir Dispeçer kontrolü altında yardımcı olarak çalışması halinde SHGM tarafından yapılan lisans sınavına katılmaya hak kazanabilir. Aynı zamanda en az iki yıl süre ile pilot, uçucu veya yer telsiz operatörü, seyrüseferci, meteoroloji uzmanı, hava trafik kontrolü olarak çalışılmış olması şartı ile de SHGM tarafından yapılan Dispeç Lisans Sınavına girilmeye hak kazanılabilir.

Lisans almaya hak kazanan Uçuş Harekât Uzmanlarının lisanslarının geçerli olabilmesi için;

  • Her yıl düzenli olarak tazeleme eğitimi yapması,
  • Dispeç edilen uçuş hatlarında en az 12 ayda bir defa olmak kaydıyla uçağın kokpitinde uçuş mürettebatına dâhil olarak görevli dispeç uçuşu yapması,
  • Aktif Dispeçerlik görevine 1 yıl içerisinde 6 aydan fazla ara vermemiş olması gerekir.