SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

ETOPS

ETOPS (Extended Range Twin Engine Operation Performance Standarts – Çift Motorlu Uçaklarla Uzatılmış Menzil Operasyonu) çift motorlu hava araçlarının acil durumda inmeleri gereken hava meydanlarından en fazla bir saat uzaklıkta olmaları kuralını, 120 veya 180 dk zaman aralıklarına taşımalarını sağlayan bir özel yetkidir. 3 veya daha fazla motorlu hava araçları için ETOPS yetkisi verilmez. İşletmeler filolarında aynı tip hava aracı için daha önce verilmiş 120 dk veya 180 dk onayı olmadığı veya 120 dk için onay almadıkları sürece 180 dk için başvuru yapamazlar. 180 dk için yapılan başvurular Genel Müdürlüğün değerlendirmesi neticesinde 120 dk’ya düşürülebilir.
 
ETOPS yetkisi 1 yıllık süre ile verilir. SHY 6A kapsamında ruhsatlandırılan işletmelerin yetkisi, ruhsatlarının geçekli olduğu süre boyunca devam eder. Her yıl gerçekleştirilecek operasyon denetlemelerinde söz konusu yetkiye ilişkin bir uygunsuzluk tespiti halinde ise askıya alınır veya iptal edilir. SHY 6B kapsamında ruhsatlandırılan işletmeler ise yetkilerinin temditi için bitim tarihinden asgari 15 gün önce Genel Müdürlüğümüze başvuruda bulunmaları gerekmektedir.
 
ETOPS yetkisine sahip bir hava aracı işletme filosundan çıktığında veya farklı bir işletmenin filosuna geçtiğinde yetkisi iptal edilir.

Başvuru SHT 0012 talimatı kapsamında değerlendirilmekte olup, izlenecek yol ve talep edilen dökümanlar şu şekildedir:
 
  • İşletici planlanan operasyon tarihinden asgari 15 gün önce başvuru talep dosyasını SHGM’ye sunar. Talep dosyası şu evrakları içermelidir:Başvuru Ek’inde, güncel “Hizmet Tarifesi”’nde “Uçuş Operasyon Daire Başkanlığı – Uçuş Operasyon Müdürlüğü – Özel Yetki Onayı” kısmında “İlk Veriliş” sütununda ve “Uçuş Operasyon Daire Başkanlığı – Uçuş Operasyon Müdürlüğü – İşletme Şartları” kısmında “İlave Değişiklik Ücreti” sütununda kendi işletme ruhsat kapsamlarına uygun hizmet bedeline ilişkin ödeme dekontlarını da sunmaları gerekmektedir.
    • Uçucu ekibin lisans numaraları ile birlikte isim listesi. Ayrıca söz konusu ekibin ETOPS eğitimi aldığına dair Eğitim Başkanlığından bir yazı ile eğitim kayıt/belgeleri, 
    • Uçuşa elverişlilik sertifikası,
    • Bakım programı onay sayfası ve ilgili sayfaları,
    • İşletme El Kitabı onay sayfası ve ilgili sayfaları ( Part A ve Part D)
    • MEL Onay sayfası ve ilgili sayfaları
    • Gerekli komponent listesi ve MNPS itemlarının bulunduğu ilgili IPC ve AFM sayfaları
  • Başvuru Ek’inde, güncel “Hizmet Tarifesi”’nde “Uçuş Operasyon Daire Başkanlığı – Uçuş Operasyon Müdürlüğü – Özel Yetki Onayı” kısmında “İlk Veriliş” sütununda  ve “Uçuş Operasyon Daire Başkanlığı – Uçuş Operasyon Müdürlüğü – İşletme Şartları” kısmında “İlave Değişiklik Ücreti” sütununda kendi işletme ruhsat kapsamlarına uygun hizmet bedeline ilişkin ödeme dekontlarını da sunmaları gerekmektedir.
  • Başvurunun uygun görülmesi halinde SHY 6A kapsamında ruhsatlandırılan işletmelerin “İşletme Şartları” güncellenerek ETOPS yetkisi işlenir. SHY 6B kapsamında ruhsatlandırılan işletmeler için ek olarak ayrı bir sertifika düzenlenir.
Uçuş Operasyon Müdürlüğü
Yetkili  Mehmet SEVDİM / Kontrol Pilotu
Tel (312) 203 61 10
Faks (312) 212 46 84