SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

Murat TOPCU

1983 yılında Eskişehir’de doğan Murat TOPCU, ilk ve orta eğitimini Eskişehir’de tamamladıktan sonra Anadolu Üniversitesi “Havacılık Elektrik ve Elektroniği” bölümünden 2007 yılında, aynı Üniversitenin “İşletme” bölümünden de 2013 yılında mezun olmuştur. Sonrasında, 2016 yılında Türk Hava Kurumu Üniversitesi “Makine ve Uçak Mühendisliği ABD”de ve 2017 yılında da Anadolu Üniversitesi “Havacılık Elektrik ve Elektroniği ABD”de yüksek lisans eğitimlerini tamamlamıştır. 2017 yılında Eskişehir Teknik Üniversitesi “Havacılık Elektrik ve Elektroniği ABD”de başlamış olduğu doktora çalışmalarına devam etmektedir.

2012 yılında Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Hava Seyrüsefer Daire Başkanlığı Haberleşme ve Hava Trafik Sistemleri Müdürlüğü’nde Teknik Denetçi olarak görev yapmaya başlayan TOPCU, 2019 yılının Mart ayında Haberleşme ve Hava Trafik Sistemleri Birim Sorumlusu olarak görevlendirilmiştir. Bu görevi sürdürürken, Eylül 2020 tarihinde aynı Daire Başkanlığı altındaki Hava Trafik Yönetimi Müdürlüğünde de Müdür olarak görevlendirilmiştir. 2 görevi 25 Ocak 2021 tarihine kadar sürdürmüş olan TOPCU, bu tarihte Uçuşa Elverişlilik Daire Başkan V. olarak görevlendirilmiştir.

Görev yaptığı süre boyunca, ulusal ve uluslararası birçok çalışmada görev alan, ENAC ve EUROCONTROL Hava Seyrüsefer Hizmetleri Eğitim Enstitüsü’nce düzenlenen birçok eğitime katılmış olan TOPCU, 2014 yılında Ülkemizi EUROCONTROL Teşkilatında “Devlet İrtibat Görevlisi” olarak temsil etmiştir. Ayrıca, hâlihazırda EUROCONTROL Teşkilatı altında görevlerini sürdüren SCF (Daimi Finans Komitesi-Standing Committee on Finance) ve CER (Enlarged Committee for Route Charges-Yol Ücretleri Genişletilmiş Komitesi) ile ICAO altında görevlerini yürüten SASP (Separation and Airspace Safety Panel)’da üye olarak yer almaktadır.

Bunların yanı sıra, havacılığın Ülkemizde yaygınlaştırılmasında STK’ların önemine inanan TOPCU, sürdürülebilir havacılık emniyetinin sağlanması, havacılık alanındaki eğitim modellemelerine ilişkin öneriler geliştirmek ve havacılık meslek standartlarının oluşturulması amaçlarıyla kurulmuş olan Havacılık Emniyeti Kurumu Derneği ve Uçak Bakım Mühendisleri Derneği kurucu ekiplerinde yer almış ve yöneticilik görevlerinde bulunmuştur.

19 Ocak 2022’de Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nde Genel Müdür Yardımcısı olarak görevlendirilen TOPCU, Hava Aracı Bakım Personeli lisansı (SHY-66) ve Hava Trafik Emniyeti Elektronik Personeli (ATSEP) lisansı sahibi olup, evli ve iki çocuk babasıdır.


Hava Seyrüsefer Dairesi Görev ve Sorumlulukları