Havaalanı Terminal İşletmeciliği Talimatı Yayınlandı...
HAVAALANI TERMİNAL İŞLETMECİLİĞİ TALİMATI
(SHT-14A.01)
(SHT-14A.01)
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak,Tanımlar
Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak,Tanımlar
Amaç
MADDE 1 - (1) Bu Talimatın amacı, havaalanlarında havaalanı işletmecisi dışında Yap İşlet Devret Modeli kapsamında veya diğer bir şekilde işletilen terminaller ile 'Sivil Havacılık İşletmelerinin Askeri Meydanlardan Yararlanabilmeleri İçin Genelkurmay Başkanlığı Ulaştırma Bakanlığı Genel Protokolü' kapsamında sivil-askeri müşterek olarak kullanılan havaalanlarında sadece sivil havacılık işletmelerinin sorumluluğunda bulunan terminaller ile diğer sivil tesis ve hizmetlerin işletimi ve ruhsatlandırılması konusundaki esas ve usulleri belirlemektir.
Kapsam
MADDE 2 - (1) Bu Talimat, havaalanı işletmeciliği veya havaalanlarında terminal işletmeciliği yapan tüm kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek kişileri ve özel tüzel kişileri kapsar.
Hukuki dayanak
MADDE 3 - (1) Bu Talimat, 14/05/2002 tarih ve 24755 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Havaalanı Yapım, İşletim ve Sertifikalandırma Yönetmeliğinin (SHY-14A) 27 nci maddesine dayanılarak hazırlanmış olup, aynı yönetmeliğin eki niteliğindedir.
Tanımlar ve kısaltmalar
MADDE 4 ' (1) Bu Talimatın uygulanmasında;
a)Genel protokol: Sivil Havacılık İşletmelerinin Askeri Meydanlardan Yararlanabilmeleri İçin Genelkurmay Başkanlığı ile Ulaştırma Bakanlığı arasında imzalanan protokolü,
b) SHY-14A: Havaalanı Yapım, İşletim ve Sertifikalandırma Yönetmeliğini,
c) Terminal işletmecileri: Havaalanlarında havaalanı işletmecisi dışında Yap İşlet Devret Modeli kapsamında veya diğer bir şekilde terminal işletmeciliği yapan işletmeciler ile 'Sivil Havacılık İşletmelerinin Askeri Meydanlardan Yararlanabilmeleri İçin Genelkurmay Başkanlığı Ulaştırma Bakanlığı Genel Protokolü' kapsamında sivil-askeri müşterek olarak kullanılan havaalanlarında sadece sivil havacılık işletmelerinin sorumluluğunda bulunan terminaller ve diğer sivil tesis ve hizmetleri işleten işletmecileri,
ifade eder.
(2) Bu Talimatta yer almayan diğer tanımlar için SHY-14A'da belirtilen tanımlar geçerlidir.
İKİNCİ BÖLÜM
Terminallerin İşletilmesi
Terminallerin İşletilmesi
İşletme ruhsatı başvurusu
MADDE 5 - (1) Terminal İşletmecileri, işletecekleri terminaller için Havaalanı Terminal İşletme Ruhsatı almak zorundadır. Tek bir bina içerisinde bulunan iç ve dış hat terminalleri için, iç hat ve dış hat terminalleri olarak iki ayrı ruhsat alınır. Terminal işletmecisi, işletmek istediği terminal için Havaalanı Terminal İşletimi Başvuru Formunda (Ek-1) belirtilen bilgi ve belgeleri eksiksiz olarak hazırlayıp Genel Müdürlüğe sunar.
İşletme ruhsatı başvurusunun incelenmesi
MADDE 6 - (1) SHY-14A'nın 23 üncü ve 26 ncı maddelerinde havaalanlarının ruhsatlandırılmasına ilişkin belirtilmiş olan esaslar, bu Talimatta yer alan terminal işletme ruhsatı başvurularının incelenmesinde de uygulanır.
(2) Terminal İşletmecileri tarafından,
a)Havaalanı işletmecisi dışında Yap İşlet Devret Modeli kapsamında veya diğer bir şekilde işletilen yıllık yolcu kapasitesi 3.000.000 ve üzerinde olan terminaller için A Grubu Havaalanı Terminal İşletme Ruhsatı,
b)Havaalanı işletmecisi dışında Yap İşlet Devret Modeli kapsamında veya diğer bir şekilde işletilen yıllık yolcu kapasitesi 2.999.999 ve aşağısında olan terminaller için B Grubu Havaalanı Terminal İşletme Ruhsatı,
c)Genel Protokol kapsamında sivil-askeri müşterek olarak kullanılan havaalanlarındaki terminaller ile bu havaalanlarındaki diğer sivil tesis ve hizmetlerin işletimi için C Grubu Havaalanı Terminal İşletme Ruhsatı,
d)Bakanlık tarafından özel amaçlar için işletilmesi uygun görülen terminaller için D Grubu Havaalanı Terminal İşletme Ruhsatıalınması zorunludur.
Terminal kapasitesinin artırılması
MADDE 7- (1) Herhangi bir nedenle fiziki şartlar sağlanarak terminal kapasitesinin arttırılması söz konusu olduğunda, Terminal işletmecisinin önceden Genel Müdürlüğe gerekçeleri ile beraber yazılı bildirimde bulunması zorunludur.
(2) Terminal kapasitesinin arttırılması ile ilgili Genel Müdürlüğün olumlu görüşünü müteakip, yeni terminal kapasitesi için bu Talimatın 6 ncı maddesinde belirtilen koşullar doğrultusunda terminal işletmecisi tarafından ruhsat yenileme başvurusu yapılır. Bu başvuru ile birlikte sadece bir önceki başvuruda verilmiş olan bilgi ve belgelerdeki değişiklikler sunulur.
Sivil-askeri müşterek olarak işletilen havaalanları
MADDE 8 - (1) Genel Protokol kapsamında sivil-askeri müşterek olarak kullanılan havaalanlarındaki terminaller ile diğer sivil tesis ve hizmetleri işleten Terminal İşletmecileri, bu Talimatın 5 inci maddesinde belirtilen başvuru sırasında, SHY-14A'nın Ek-2'sinde yer alan Havaalanı İşletimi Başvuru Formunda belirtilen bilgi ve belgeleri de Genel Müdürlüğe sunmak zorundadır. Bu bilgi ve belgeler içerisinde tamamen havaalanının askeri kesiminin sorumluluğunda bulunan hususlar, başvuru yapan Terminal İşletmecisi tarafından başvuru sırasında açıkça yazılı olarak beyan edilmelidir.
(2) Bu havaalanlarının sertifikalandırılmasına ilişkin SHY-14A'da belirtilen hükümlerde, Terminal İşletmecileri tarafından bu Talimat kapsamında ruhsatlandırılan terminaller ve diğer sivil tesis ve hizmetlere ilişkin bilgi ve belgelerin sunulması yeterlidir.
(3) Bu hizmetlere ilişkin Terminal İşletmecisi tarafından bir hizmet cetveli hazırlanır ve bu hizmet cetveli, bu Talimatın 5'inci maddesinde belirtilen başvuru sırasında Genel Müdürlüğe sunulur. Ayrıca, işletim sırasında bu düzenlemelerde bir değişiklik olması durumunda, söz konusu değişiklikler Terminal İşletmecisi tarafından Genel Müdürlüğe bildirilir.
İşletme ruhsatının süresi, devri ve iptali
MADDE 9 - (1) SHY-14'nın 5 inci maddesinin son bendinde yer alan süre sınırlamasına dayanarak, havaalanı terminal işletme ruhsatı bir yıllık süre ile verilir. Bu süre sonunda Terminal İşletmecisi her yıl Genel Müdürlüğe başvurarak temdit işlemi yaptırmak zorundadır.
(2) Terminal İşletmecilerinin tabi oldukları Yap İşlet Devret, kiralama, vb. işletme modellerinde bir değişiklik olması halinde bu Talimatın 5 inci maddesi kapsamında yeniden başvuru yapılarak ruhsat alınması zorunludur.
(3) Havaalanı Terminal İşletme Ruhsatı başkasına devredilemez; iade edilmediği, geri alınmadığı veya iptal edilmediği sürece geçerlidir. İşletmeci değiştiğinde işletme ruhsatı yenilenir.
(4) Terminal İşletmeciliği yapan kuruluşun ortaklarından herhangi birisinin hisselerinin tamamını veya bir kısmını devretmeyi veya hisse oranını arttırmayı planlaması halinde devir işlemleri yapılmadan önce Bakanlıktan izin alınması zorunludur. İşletme ruhsatının alındığı tarihteki hisse oranındaki değişikliğin %50'yi geçmesi halinde Bakanlık işletme ruhsatının yenilenmesini isteyebilir.
Yönetmelik ile ilgili hususlar
MADDE 10 ' (1) Havaalanı Yapım, İşletim ve Sertifikalandırma Yönetmeliğinde (SHY-14A) havaalanı işletmecisi için belirtilen sorumluluklar ile denetleme ve cezai müeyyidelere ilişkin esaslar bu talimat kapsamındaki Terminal İşletmecileri için de geçerlidir.
(2) SHY-14A'da havaalanları için belirtilen güvenlik tedbirleri ve minimum gerekliliklere ilişkin esaslar bu talimat kapsamındaki terminaller ve diğer sivil tesis ve hizmetler için de geçerlidir.
(3) SHY-14A'nın 10 uncu maddesinde yer alan kalite güvence sistemi ile ilgili gerekliliklerin bu talimat kapsamındaki Terminaller İşletmecileri tarafından da yerine getirilmesi zorunludur.
Süre
MADDE 11 - (1) Halen faaliyet göstermekte olan Terminal İşletmecileri, mevcut durumlarını, bu Talimat hükümlerine bu Talimatın yayımı tarihinden itibaren en geç bir yıl içerisinde uydurmak zorundadır. Bu Talimatın 10 uncu maddesinde belirtilen kalite güvence sisteminin ise bu Talimatın yayımı tarihinden itibaren en geç iki yıl içerisinde oluşturulması zorunludur.
EK-1
HAVAALANI TERMİNAL İŞLETİMİ BAŞVURU FORMU
1. Terminal İşletmecisine Ait Bilgiler
Tam Adı: ..............................................................................................................
Adresi: ...............................................................................................................................................
................................................................................................................................................
Telefon: ...............................................................
Faks: ..................................................................
E-mail: ...............................................................................................................................................
1. Terminale Ait Bilgiler
Bulunduğu Havaalanının Adı: ...........................................................................................................
Terminalin Statüsü: İç Hat Dış Hat (Yalnızca birini işaretleyiniz.)
İşletme Modelinin Tanımı: YİD Modeli Diğer (Diğerse aşağıda açıkça belirtiniz.)
...........................................................................................................................................................
İşbu form ile yukarıda bilgileri yazılı havaalanı terminalini işletmek üzere ruhsat için başvuruda bulunuyorum.
Tarih: ...../...../...........
Adı Soyadı: ..............................................................
Görevi: .....................................................................
İmza: ........................................................................
Ek Bilgiler:
Bu form ile birlikte aşağıdaki bilgi ve belgelerin sunulması gerekmektedir:
1. Terminal binasına ait mimari kat planları (basılı ve elektronik kopyası)
2. Kalite Sistemi Kitabı
3. Terminal İşletmecisinin Hisse Dağılımı
4. Terminal İşletme Talimatı (Örnek talimat kapsamı EK-2'de verilmiştir.)
EK-2
ÖRNEK HAVAALANI TERMİNAL İŞLETME TALİMATI KAPSAMI
1. TERMİNAL İŞLETMESİ ORGANİZASYONEL YETERLİLİKLERİ
1. Ulusal ve Uluslararası Sivil Havacılık Mevzuatına Dayalı Yeterlilikler
2. Ulusal ve Uluslar Arası Standartlarda Hizmet Gerçekleştirme Yeterlilikleri
3. Organizasyon Yapısı
4. Personel Yeterlilikleri
1. Mesleki Bilgi, Beceri ve Öğrenim Yeterlilikleri
2. Kişisel Gelişim Eğitimleri
3. Güncelleme ve İşbaşı Uygulama Eğitimleri
5. Kalite Güvence Sistemi
1. Hizmet Performans Ölçme ve Değerlendirme Kriterleri
2. Yolcu Memnuniyet Ölçme ve Değerlendirme Çalışmaları
6. Hizmet ve Mali Gerçekleşmelerin İdareye Raporlaması
7. Planlı Denetim ve Geliştirme Faaliyetleri
8. İşçi Sağlığı ve Güvenliği Yeterlilikleri
9. Tesis ve Sistemlerin Tam Kapsamlı Sigortalanması
10. Diğer Hizmet Birimleri ve Terminal Hizmetleri Koordinasyon Yeterliliği
11. Acil Durum Yönetimi
2. TERMİNAL İŞLETMESİ TEMEL HİZMET YETERLİLİKLERİ
1. Yolcu Hizmetine Dayalı İşletme Hizmet Yeterlilikleri
1. Uçuş Bilgi, Anons ve Danışma Hizmetleri
2. Terminal içi Yönlendirme Levhaları ve Bilgilendirme Hizmetleri
3. Check-in Kontuar Tahsis Hizmetleri
4. Bagaj Handling Hizmetleri (Geliş ve Gidiş )
5. Boarding Kapı Tahsis Hizmetleri
6. Köprü Tahsis Hizmetleri
7. 400 Hz, PCAir ve Su Temin Hizmetleri
8. Kayıp ve Bulunmuş Eşya Hizmetleri
2. Ticari Faaliyetlere Dayalı Bilgilendirme Yeterlilikleri
1. Mahal Tahsisleri
2. Reklam Panosu Tahsisleri
3. Karşılama Banko Tahsisi
4. Yeni Yaratılan Mahal ve Reklam Pano Bilgilendirmeleri
5. Sözleşmelerin Saklanması
3. Terminal Tesis Kolaylık ve Yeterlilikleri
1. IATA yada DHMİ Saatlik ve Yıllık Yolcu Kapasite Tespiti
2. IATA Tavsiyelerine Uygun Hizmet Seyisi Tespiti
3. IATA Tavsiyelerine Uygun Yolcu Bekleme Sürelerinin Uygulanabilirliği
4. Yolcu, Mürettebat Ve Bagajları Giriş Çıkış Kolaylıkları
5. Uğurlayıcı Ve Karşılayıcı Giriş Çıkış Kolaylıkları
6. Hareketi Kısıtlı Yolcu Giriş Çıkış Kolaylıkları
7. Deporte, INAD ve Kuralsız Yolcu İşlemleri Kolaylıkları,
8. Terminal Dışı ve İçi Yönlendirmeler
9. Asansörler (Kısıtlı yolcu, personel asansörleri )
10. Yürüyen Merdivenler
11. Terminal Havalandırma ve Isıtması
12. Dahili ve Harici Telefon Hizmetleri
3. TERMİNAL İŞLETMESİ BÜTÜNLÜK SAĞLAYAN HİZMET YETERLİLİKLERİ
1. Güvenlik Hizmetleri
2. Pasaport Hizmetleri
3. Vize Hizmetleri
4. Gümrük Muayene ve Muhafaza Hizmetleri
5. Vergi İade Hizmetleri
6. Duty Free Hizmetleri
7. Yeme İçme Hizmetleri
8. Sağlık Hizmetleri
9. PTT Hizmetleri
10. Turizm Tanıtma Hizmetleri
11. Basın Yayın Hizmetleri
12. Bankacılık Hizmetleri
13. Hava Yolu ve Temsil-Gözetim Hizmetleri
14. Yer Hizmet Kuruluşları Hizmetleri
15. Bilet Satış Acenta Hizmetleri
16. Kara Taşıma Hizmetleri (Taksi..)
17. Rent-A Car Hizmetleri
18. Bagaj Arabası Hizmetleri
19. Çöp Toplama ve İmha Hizmetleri
20. Temizlik ve Dezenfektan Hizmetleri
21. Peyzaj Hizmetleri
22. Alışveriş ve Diğer Ticarethaneler
23. Otopark Hizmetleri
1. Otopark Düzenlemesi
2. Yönlendirme İşaretleri
3. Ücret Tarifeleri
4. Ödeme Kolaylıkları
4. TERMİNAL TEKNİK SİSTEM YETERLİLİKLERİ, PERİYODİK BAKIM PLANLARI ve ARIZA YÖNETİMİ
1. Teknik Sistemler Arıza Bildirimi, Müdahale ve Raporlama
2. Tüm Teknik Sistemler İçin Periyodik Bakım Planları
3. Bagaj Handling Sistemi
4. Yolcu Köprüleri
5. Otomatik Uçak Park Ettirme Sistemi
6. CCTV Kapalı Devre TV Sistemi ve Kartlı Geçiş Sistemi
7. Genel Yayın ve Anons Sistemi
8. Bina Otomasyon Sistemi
9. Yangın İhbar Sistemi
10. Harici Yangın Hidrant Tesisatı, Sulu ve Kuru Tip Yangın Söndürme Tesisatı
11. Fotoselli Otomatik Kayar Kapılar
12. Merkezi Saat Sistemi
13. 400 Hz Sistemi
14. İnterkom Sistemi
15. Yürüyen Merdivenler
16. PC Air Sistemi
17. Güvenlik Denetim Sistemleri,(EDS, X-Ray, Kapı ve El Dedektörleri,)
18. Otopark Ücretlendirme Sistemleri
19. Alçak, Orta Gerilim ve Kuvvetli Akım Tesisatı
20. Terminal, Otopark ve Mütemmimleri İle Dış Aydınlatma Tesisatı
21. Apron Aydınlatma
22. Kesintisiz Enerji (UPS)
23. Yedek Güç Kaynağı
24. ENH ve Ana Dağıtım Merkezi
25. Sıhhi Tesisat
26. Isıtma, Havalandırma, İklimlendirme Sistemi
27. Asansör Sistemi
28. Bagaj Sarma Cihazı
29. Bagaj Araba ve Jeton Makinaları
30. Yükselen Platform (cihaz)
31. Uçan Halı (cihaz)
* BİLGİ TEKNOLOJİ SİSTEMLERİ, PERİYODİK BAKIM PLANLARI ve ARIZA YÖNETİMİ
1. Bilgi Teknoloji Sistemleri Arıza Bildirimi, Müdahale ve Raporlama
2. Tüm Bilgi Teknolojisi Sistemleri İçin Periyodik Bakım Planları
3. FIDS, CDB, CUTE , GOS, BRS, LDCS, BHS sunucu ve client
4. Terminal Fatura/ Muhasebe Sistemi,
5. Web Sunucusu,
6. Back-Ofis Sistem Ve Uygulamaları,
7. Terminal Lan Ve Wan Ağ Sistemleri,
8. Back-Up/ Arşiv Sistemi,
9. Terminal Polnet Altyapısı,
10. Terminal Telefon Santrali
11. Terminal Uygulama Yazılımları Ve Bunların Geliştirilmesi
12. Terminal Sunucu, Ağ Ve İstemci Programların Güvenliği
* TERMİNAL SOSYAL HİZMET YETERLİLİKLERİ
* Engelli Yolcu Hizmetleri İçin Alt Yapı Kolaylıkları
* Bebek Bakım Odası
* Bebek Oyun Alanları
* Hasta İstirahat Odası
* Oturma Yerleri Yeterliliği
* CIP Salonu
* Mescitler
* Buluntu Ve Kayıp Eşya Hizmetleri
* Sigara içme Odaları
* WC Temizlik ve hijyeni