SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

Uçucu Teknisyen Sağlık Muayeneleri ile ilgili genelge...

Uçucu Teknisyen Sağlık Muayenelerindeki yeni düzenlemeler ile ilgili olarak Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan genelge, bu konuda herhangi aksaklık yaşanmaması için kamuoyuna bir kez daha duyurulur.

Uçak Bakım Teknisyeni Lisans Talimatı'nın (SHD-T 35) 16 ncı maddesi; 'Yapılacak tecrübe uçuşlarında tecrübe teknisyeni olarak veya mürettebat olarak uçakta bulunabilmek için:

a) Muteber bir uçak bakım teknisyeni lisansına sahip bulunmak,

b) Salahiyetli bir hastanede sağlık muayenesini yaptırmak ICAO Ek 1'e göre uçucu teknisyenliğe elverişli olduğunu bildiren muteber bir sağlık raporunu almış olmak lazımdır.

Sağlık raporu alındığı tarihten itibaren 24 ay müddetle muteberdir. Bu müddet hitamında sağlık raporu yenilenir.

NOT: 40 ve daha yukarı yaşta olanlar için (b) paragrafındaki 24 aylık müddet 12 aya iner.'

Hükmüne amirdir.

İlgi (a) ve (b)'de kayıtlı yazıların Genel Müdürlüğümüzce incelenmesi ve konuya ilişkin değerlendirmelerin yapılması neticesinde, SHD-T 35 Uçak Bakım Teknisyeni Lisans Talimatı'nın 16 ncı maddesi kapsamındaki uçucu teknisyenlerin sağlık muayene standartları aşağıdaki gibi düzenlenmiştir.

1) Yapılacak tecrübe uçuşlarında tecrübe teknisyeni olarak veya mürettebat olarak uçakta bulunacak uçak bakım teknisyenleri Genel Müdürlüğümüzce yetkilendirilmiş Havacılık Tıp Merkezlerinde (AMC) ICAO Ek 1'e göre uçucu teknisyen sağlık muayenesine girmelidir.

2) Uçucu teknisyenlerin sağlık muayeneleri Dahiliye, Göz, Kulak Burun Boğaz, Nöroloji uzmanları ve Uçuş tabibinden oluşan uçucu personel sağlık muayene kurulu tarafından yapılmalı, 'ICAO Ek 1'e göre uçucu teknisyenliğe elverişlidir veya elverişli değildir' kararı verilmeli ve kurul raporu düzenlenmelidir. Kurul raporu üzerinde; 'Muayene tarihi, EKG ve PA Akciğer grafisi tetkik tarihleri, ICAO Ek 1'e göre uçucu teknisyenliğe elverişlidir/elverişli değildir kararı, Uçucu teknisyen sağlık muayene geçerlilik tarihi (bitiş tarihi) ve Rapor no ' yer almalıdır.

3) Uçucu teknisyenlerin ilk sağlık muayenelerinde EKG, PA Akciğer grafisi, Hemogram, Tam idrar tahlili tetkikleri yapılmalıdır. Yenileme (periyodik) sağlık muayenelerinde ise EKG tetkiki; 40 yaş ve sonrası muayenelerinde 2 (iki) yılda bir, PA Akciğer grafisi; 40 yaş ve sonrası muayenelerinde 5 (beş) yılda bir, Hemogram, Tam idrar tahlili tetkikleri ise her yenileme (periyodik) sağlık muayenesinde yapılmalıdır. Uçucu teknisyen yenileme (periyodik) sağlık muayene müracaatlarında, geçerlilik tarihi (bitiş tarihi) üzerinden 6 (altı) aydan daha uzun süre geçen durumlarda genişletilmiş sağlık muayenesi yapılır. Genişletilmiş sağlık muayene kapsamı, ilk muayene kapsamında olduğu gibidir.

4) Uçucu teknisyen, yenileme (periyodik) sağlık muayene müracaatı sırasında, bir önceki uçucu teknisyen sağlık kurul raporunu Havacılık Tıp Merkezine göstermelidir. Havacılık Tıp Merkezi de bir önceki sağlık kurul raporunun fotokopisini uçucu teknisyen sağlık dosyasına koymalıdır.

5) Uçucu teknisyen sağlık muayenelerinde Ek 1'de örneği bulunan Form 170 (Uçucu Teknisyen Sağlık Muayene Başvuru Formu) ve Ek 2'de örneği bulunan Form 171 (Uçucu Teknisyen Sağlık Kurul Raporu) kullanılmalıdır.

6) Uçucu teknisyen sağlık muayenelerinde kullanılan formlar ve tetkikler 2'şer nüsha düzenlenmeli, birer nüshası Havacılık Tıp Merkezinde dosyalanmalı, birer nüshası ilgili şahsa teslim edilmelidir.

Yazımız tarihi itibariyle uçucu teknisyen sağlık muayenelerinin yukarıda açıklanan sağlık muayene standartlarına göre yapılması gerekmektedir.

UÇUCU TEKNİSYEN SAĞLIK KURUL RAPORU

UÇUCU TEKNİSYEN SAĞLIK MUAYENE BAŞVURU FORMU