SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

Türkiye sivil havacılık anlaşmalarında rekora koşuyor…

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün 2009'un ilk altı aylık döneminde yaptığı ikili hava ulaştırma anlaşmalarının sayısı,  önceki yıllara göre rekor bir gelişme kaydederek 20'ye yükseldi.
Ulaştırma Bakanlığı'nın Bölgesel Havacılık Politikası kapsamında atıl havaalanlarının hizmete açılması ve çapraz uçuşlar ile yurt içindeki uçuş ağı hızla genişleyen Türkiye, diğer ülkelerle yapılan ikili hava ulaştırma anlaşmaları ile yurt dışındaki uçuş noktalarına yenilerini ilave etmeye devam ediyor.
Yabancı ülkelerle daha önce yapılmış mevcut ikili havacılık anlaşmalarını revizyona tabi tutan SGHM, 2006 yılında 11, 2007 yılında 13, 2008 yılında ise 16 ülke olmak üzere son üç yılda 40 ülke ile ikili havacılık müzakeresi yaptı.
Mevcut havacılık anlaşmalarını günün koşullarına göre revize etmenin yanı sıra yeni ikili havacılık anlaşmaları da imzalayan SHGM, bu yılın ilk 6 aylık döneminde ise Lübnan, Çin, Vietnam, Kanada, Mısır, Rusya, Kenya, Tayland, İran, Ukrayna, Makedonya, İzlanda, Yunanistan, Japonya, Sırbistan, Katar, Mali, Gambia, Somali ve Komorlar Birliği olmak üzere toplam 20 ülke ile havacılık görüşmeleri gerçekleştirerek anlaşmalar imzaladı.
97 ülke ile ikili havacılık anlaşması bulunan Türkiye, tarifeli seferlerle doğrudan gerçekleştirilen dış hat uçuş noktaları sayısını ise 70'lerden 120'lere yükseltti.

2009 yılında 30 ülke ile anlaşma hedefleniyor…
Söz konusu artışa paralel olarak 2008 yılında dış hatlarda taşınan 41 milyon yolcu ile toplam dünya yolcu trafiğindeki yeri 15'inci sıradan 13'üncü sıraya yükselen Türkiye'nin, bu yıl da dış hat uçuşlarındaki büyümesini sürdürmesi bekleniyor. İkili anlaşmalarda büyük bir atak gerçekleştiren SHGM, yıl sonuna kadar toplamda 30'un üzerinde ülke ile ikili havacılık anlaşması yapmayı hedefliyor.

Frekans artışı, yeni uçuş noktalarının belirlenmesi ve çoklu tayinin yanı sıra kargo taşımacılığı, code share, bakım ve eğitim alanında işbirliği yapılmasına dair maddeler de eklenen ikili havacılık anlaşmaları, Türkiye'nin diğer ülkeler ile arasındaki sosyal, ekonomik ve ticari ilişkilerin de gelişmesine önemli katkı sağlıyor.

ICAO'nun ikili havacılık müzakereleri konferansı için Türkiye seçildi…
İkili anlaşmalar ve Türk sivil havacılığında yaşanan gelişmeler çerçevesinde, ilki Dubai'de geçtiğimiz yıl düzenlenen Dünya Sivil Havacılık Örgütü İkili Havacılık Müzakereleri Konferansı'nın ikincisi Türkiye'de yapılacak.

SHGM'nin ev sahipliğinde 28 Eylül-2 Ekim 2009 tarihleri arasında İstanbul'da düzenlenecek konferansa, ICAO'ya ülke 190 ülke davet edilecek ve katılımcı ülkeler hem ikili havacılık görüşmeleri yapacak hem de havacılık konusunda uluslararası alandaki yeni gelişmeleri çoklu olarak değerlendirme fırsatı bulacak.