Türkiye, ICAO konferansına ev sahipliği yapıyor…
Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO)'nun ICAN'09 Havacılık Müzakereleri Konferansı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün ev sahipliğinde 56 ülkeden 200'ün üzerinde kişinin katılımı ile İstanbul Swiss Otel'de başladı.
Türk sivil havacılığında yaşanan gelişmelere paralel olarak ICAO'nun Türkiye'de düzenlemeye karar verdiği ve 28 Eylül-02 Ekim 2009 tarihleri arasında gerçekleştirilecek konferans boyunca katılımcı ülkeler birbirleri ile havacılık müzakereleri yapacak.
Üye ülkeler arasında toplamda 150 ikili havacılık müzakeresinin planlandığı konferans çerçevesinde Türkiye de Lübnan, Singapur, Karadağ, Fiji Adaları, Çad, Avusturya, Makedonya, Komorlar, Fransa, Gambia, Hong Kong, Kuveyt, Gana, Uganda, Finlandiya, Raunda, Kosova, Macaristan, Dominik Cumhuriyeti, Zambia, Bahreyn, Güney Kore, Birleşik Arap Emirlikleri, İsviçre, Kırgızistan, Hindistan, Polonya, Pakistan, Portekiz, İspanya ve İran olmak üzere toplam 31 ülke ile müzakerelerde bulunacak.
Konferansın Açılış Konuşmasını yapan Sivil Havacılık Genel Müdürü Dr. Ali ARIDURU "Sivil Havacılık Müzakereleri" Konferansı'nın Türkiye'de yapılmasına karar verilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Konferansın dünya genelinde havacılık hizmetlerinin iyileştirilmesi ve işbirliği fırsatları yaratacağını belirtti.
Katılımcı ülkelerin gerçekleştirecekleri ikili müzakere ve anlaşmalar ile havacılık alanındaki değişik konularda yapılacak işbirliği imkanlarının ülkeler açısından son derece önemli sonuçları beraberinde getireceğini söyleyen ARIDURU, Türkiye'nin konferans çerçevesinde yapacağı müzakereler sonucunda ülkemizin ikili hava ulaştırma anlaşmalarının sayısını 100'ün üzerine çıkartmayı hedeflediklerini kaydetti.
Genel Müdür ARIDURU, ICAO'nun üye ülkeler arasındaki ticari hakların düzenlendiği 4000 adet İkili Hava Ulaştırma Anlaşması hükümleri doğrultusunda sivil havacılık faaliyetlerinin yürütüldüğünü belirterek, hava taşımacılığının ülkelerin sosyo-ekonomik gelişimde katalizör olarak olduğuna değinerek ikili hava ulaştırma anlaşmalarının önemine dikkat çekti.
Yurtdışı Uçuş Noktalarının Sayısı 130'a yükseldi…
Türkiye'nin son yıllarda ikili havacılık anlaşmaları ile uluslararası uçuş ağını hızla genişlettiğini hatırlatan ARIDURU, "Genel Müdürlüğümüz 2009 yılının ilk dokuz aylık döneminde ise 21 ülke ile ikili sivil havacılık müzakeresi gerçekleştirmiştir. Türkiye olarak 37 Avrupa, 37 Asya, 16 Afrika, 5 Amerika ve 2 Avustralya kıtası ülkesi olmak üzere toplam 97 ülke ile ikili hava ulaştırma anlaşmamız bulunmakta olup, bu Konferansın bitiminde bu sayıyı en az 100'e çıkarmayı planlıyoruz." dedi.
Söz konusu artışa paralel olarak Türkiye'nin 2008 yılında dış hatlarda taşınan 42 milyon yolcu ile dünya yolcu trafiğindeki yeri 15'inci sıradan 13'üncü sıraya yükselttiğinin altını çizen Genel Müdür ARIDURU, bu yıl da dış hat uçuşlarındaki büyümesini sürdürdüğünü ve dış hat uçuş noktalarının sayınsın ise 2002 yılında 78 iken bugün 130'lara yükseldiğini kaydetti.
Avrupa'da Hava Trafiği Artan Tek Ülke, Türkiye…
ARIDURU, yaşanan küresel ekonomik krizin ardından Avrupa'da hava trafiğinin artmaya devam ettiği tek ülkenin Türkiye olduğunu söyleyerek, ICAO kurallarını etkin uygulama konusunda da Türkiye'nin 190 üye ülkenin ortalamasından yüzde 50 daha iyi bir performansa sahip olduğunu belirtti.
Ulaştırma Bakanı Sayın Binali YILDIRIM'ın önderliğinde Türkiye'de hava taşımacılığının serbestleşmesi ve rekabet ortamının oluşturularak, Türk halkına daha kaliteli ve fırsat eşitliğine dayanan hizmetin ulaştırılmasını sağladıklarını belirten Arıduru, "Projelerin başlamasının üstünden çok değil sadece iki yıl geçmişken, Türkiye uluslararası örgütlerin 2015 yılı için öngördüğü 55 milyon yolcu sayısına ulaşmış ve tahminlerin çok üstünde bir gelişme göstererek 10 yıl önceden bu yolcu sayısını yakalamıştır." dedi.
Türk sivil havacılığında yaşanan gelişmeleri rakamlarla kısaca özetleyen ARIDURU, konuşmasına söyle devam etti: "2002 yılında sadece THY tarafından 2 merkezden 25 noktaya gerçekleştirilen iç hat seferleri, bugün 5 havayolu tarafından 7 merkezden toplam 45 noktaya gerçekleştirilme imkanına kavuşturulmuştur. 2002 yılında, iç hatlarda 8.5 milyon olan yolcu sayımız, 4 katı artarak 35 milyona ulaşmış, Dış hat yolcu sayımız ise 25 milyondan 42 milyona yükselmiş, böylece iç ve dış hatlarda taşınan yolcu sayımız geçtiğimiz yıl 77 milyona ulaşmıştır. Havaalanlarımızda 2009 yılı Ağustos sonu itibariyle, 56 milyon 283 bin yolcuya hizmet verilmiştir. 2002 yılında hava taşıma işletmelerinin cirosu yaklaşık 2.2 Milyar Dolar iken bugün 8 Milyar Doları aşmıştır."
Türkiye'nin uluslar arası etkinliğinin giderek attığını ifade eden ARIDURU, uluslararası örgütlerin yapmış olduğu faaliyet ve toplantılara katılımın yanı sıra, Türkiye'nin ECAC Koordinasyon Kurul Üyeliği, EUROCONTROL Geçici Konsey Koordinasyon Komite Üyeliği, D–8 Ülkeleri Sivil Havacılık Grup Başkanlığı ve TMAG Başkanlığı gibi söz konusu kuruluşların karar merci olan yönetim kademelerinde aktif olarak görev aldığını söyledi.
KEİ, D–8, TRACECA, AKDENİZ, AFCAC, TMAG ülkelerinin Sivil Havacılık Genel Müdürleri arasında toplantılar yapılarak toplamda 90'nın üzerinde ülke ile bölgesel işbirliğinin temellerinin atıldığını kaydeden ARIDURU, Bölgesel İşbirliği Projesi'nin temel hedefinin Ortadoğu, Kafkasya, Akdeniz coğrafyasındaki ülkelerin ve D–8 ülkelerinin mevcut potansiyellerini birbirleri ile paylaşmalarına imkân sağlayan koşulların oluşturularak, başta bakım ve eğitim konuları olmak üzere sivil havacılık ile ilgili pek çok alanda işbirliği yapılmasını sağlamak olduğunu söyledi.