SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

Dünya Sivil Havacılık Günü, Sivil Havacılık Genel Müdürü Dr. Ali Arıduru'nun ev sahipliğinde düzenlenen gece ile kutlandı...

                                                                                 

"Türk Sivil Havacılığı Başarıya Kanat Açtı"  

 

7 Aralık "Dünya Sivil Havacılık Günü", sivil havacılık sektörünün önde gelen isimlerinin katılımıyla WOW Otel'de düzenlenen Gala Gecesi ile kutlandı. Sivil Havacılık Genel Müdürü Dr. Ali Arıduru'nun ev sahipliği yaptığı gecede, sektörün önemli isimleri bir araya geldi.

 

ICAO'nun 1992 yılında aldığı bir genel kurul kararı ile kuruluş tarihi olan 7 Aralık'ı  "Dünya Sivil Havacılık Günü" olarak ilan ettiğini söyleyen ARIDURU, "ICAO üyesi 190 ülkede olduğu gibi, ülkemizde bu önemli günü çeşitli etkinlerle kutluyoruz. Türk sivil havacılığımızın geçmiş yıllardaki mazisini ve bugün geldiğimiz noktayı düşündüğümüzde, Dünya Sivil Havacılık Günü, ülkemiz için çok daha büyük anlam taşıyor ve bu coşkuyu hak ediyor." dedi.

 

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın "Her Türk vatandaşı hayatında en az bir kez uçağa binecektir." sözleri ile konuşmasına başlayan Arıduru, "Sivil havacılık serbestleşsin, özel sektöre ve rekabete açılsın dedik, havayolu lüks olmaktan çıktı ve herkesin kullanabileceği bir ulaşım modu haline geldi. Hem sektörümüz hem vatandaşımız kazandı." dedi.

 

Türk sivil havacılık sektöründeki gelişmelere ve sektörün ilerlemesinin ülke ekonomisine katkılarına dikkat çeken Genel Müdür Ali Arıduru, "Bugün Türkiye'nin 46 noktasına uçuyoruz. Avrupa'da iç hatlarda en hızlı büyüyen ülke konumundayız. Dış hatlarla yaşanan artışla birlikte yılsonunda 100 milyona yaklaşan bir yolcuya ulaşacağız. Yurt dışı uçuş noktalarımız 8 yılda 60'dan 130'a yükseldi. İkili anlaşmalarla uçuş ağımıza 70 yeni nokta ekledik. 2002 yılında 110 uçağa sahip olan sivil havacılığımız, 2009 yılı sonunda 300, bugün ise 350'ye ulaştı. Sahip olduğumuz uçak sayısını 8 yılda üçe katladık. 2002 yılında hava taşıma işletmesinin cirosu 2.2 milyar dolar iken, aradan geçen zamanda sadece havayolu işletmelerimizin cirosu 5 kattan fazla artarak 12 milyar dolara ulaştı." şeklinde konuştu.

 

Türk havayolu işletmelerinin Avrupa'nın en hızlı büyüyen havayolu işletmeleri olmalarının yanında verdikleri hizmetlerle uluslararası alanda pek çok ödüle layık görüldüğünü belirten Arıduru, Türk sivil havacılığının dünyadaki konumuna ilişkin bilgiler verdi.

 

ü  Toplam yolcu sayısına göre (iç hat – dış hat) Türkiye dünyada 19. sırada. (Kaynak: ICAO  Annual Report 2009)

ü   Yolcu sayısını en çok arttıran 4. ülke. (Kaynak: ICAO Annual Report 2009)

ü  Dış hat yolcu sayısında Türkiye dünyada 17. sırada. (Kaynak: ICAO Annual Report 2009)

ü  Toplam dış hat yolcu sayısını en çok artıran 3. ülke. (Kaynak: ICAO Annual Report 2009)

ü  ICAO'nun 2009 raporuna göre Türkiye; Çin, Hindistan, Brezilya'dan sonra en hızlı büyüyen    dördüncü ülke konumunda.

ü  Airbus Global Market Forecast'e göre 2028 yılına kadar en çok büyüyecek pazar %10.1 ile Türkiye iç pazarı olacak. Türkiye'yi yüzde 10'luk büyüme ile Hindistan, yüzde 9.4'lük büyüme ile Kuzey Afrika ve Çin'in takip edeceği öngörülüyor. "

 

ü  ICAO'nun bu yılki teması "Emniyetli, Güvenli ve Sürdürülebilir Havacılık"

 

ICAO'nun bu yıl belirlediği temanın "Gezegenimizde, Emniyetli, Güvenli ve Sürdürülebilir Havacılık" olduğunu belirten Genel Müdür ARIDURU "SHGM olarak sivil havacılık alanında pek çok yasal düzenlemeyi hayata geçirdik ve sektöre yönelik denetimlerde rekor seviyeye ulaştık. Geçtiğimiz yıl 4.882 denetim gerçekleştirdik. 2002 yılında havacılık sektörünün tüm alanlarında sadece 528 denetim yapılıyordu. Sektör 5 kat büyüdü demiştik, denetimlerimiz neredeyse 10 kat arttı. 2009 yılında yerli ve yabancı havayolu işletmelerinin hava araçlarına yapılan emniyet denetimlerinde Türkiye, 44 üyesi bulunan Avrupa Sivil Havacılık Konferansı (ECAC) içinde Fransa ve Almanya'dan sonra en çok hava aracı emniyet denetimi yapan 3. ülke konumuna yükseldi." diye konuştu.

ü  "Havacılık sektörünün elini çabuk tutması lazım."

Türkiye'nin, bölgesel oluşumlar ile Sivil Havacılıkta işbirliği ağları kurarak bulunduğu coğrafyada havacılığın en güçlü halkası olduğuna dikkat çeken Sivil Havacılık Genel Müdürü Dr. Ali Arıduru, "8 Bölgesel işbirliği toplantısı düzenleyerek 87 ülke ile çoklu işbirliği anlaşması yaptık. Artık Akdeniz, Afrika, Asya, Ortadoğu, Balkanlar ve Karadeniz'deki sivil havacılık pazarlarına erişim imkanını elinde bulunduran çok güçlü bir Türkiye var. Ancak sektörümüzün bu fırsatı çok iyi kullanması ve bu pazarlara girmek için elini çabuk tutması gerekiyor." dedi.

ü  "Türkiye artık uygulayıcı değil, karar verici ülkedir." 

Türkiye'nin Sivil Havacılıkta alınan uluslararası kararları belirleyen ülke konumuna gelerek, koyduğu hedeflere hızla koştuğunu söyleyen Arıduru," Türkiye artık uygulayıcı değil, karar verici ülkedir. 44 üyesi bulunan Avrupa Sivil Havacılık Konferansı ECAC, ilk kez AB dışındaki bir ülkenin Sivil Havacılık Genel Müdürü'nü yönetim kademesine seçmiştir. Ayrıca ECAC örgütünün Eğitim Başkanlığı'na getirilmiştir. Türkiye, Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyeti Teşkilatı (EUROCONTROL) Yönetim Kurulu Üyeliği'nden sonra Ağustos 2010 da Başkan Yardımcılığı görevine seçilmiştir. D-8 Ülkeleri Sivil Havacılık Grubu ve Ortadoğu Ülkeleri Sivil Havacılık Grubu Başkanlığını Türkiye yürütmektedir. Bölgesel Emniyet ve Gözetim Örgütü RSOO'nun Başkanlığı'nı da yapan Türkiye, bu oluşumlardaki başkanlığı ile 15 ülkenin sivil havacılık liderliğini yürütmektedir." şeklinde konuştu.

Sivil havacılıkta alanındaki hedeflerden de bahseden Genel Müdür Ali ARIDURU şöyle konuştu: "

ü  Bölgemizde gelecek 10 yıl içinde oluşması beklenen 1500 uçaklık dev bir filoya bakım merkezleri ile ev sahipliği yapılması,

ü  Hava Ulaştırma Araştırma Enstitüsünün Kurulması

ü  Havacılık faaliyetlerinde uluslararası standartlara tam uyumu sağlamak

ü  İkili hava ulaştırma anlaşması sayısının 190 ICAO üyesi ülkeyi de kapsayacak şekilde genişletilmesi ve bu sayede bugün 130 olan uçuş nokta sayısının 200'leri aşması

ü  SHGM ve DHMİ Genel Müdürlüğü'nün yeniden yapılandırılması

ü  Ülkemizde, 60 milyon yolcu kapasiteli 1, 30 milyon kapasiteli 2, 15 milyon kapasiteli 3 havaalanı yapılması

ü  Helikopter taşımacılığı sisteminin kurulup desteklenmesi ve yerli imalat olarak en az 2 tip uçak üretiminin gerçekleştirmesi

ü  Hava aracı ve/veya parçasının sertifikasyonunun Türkiye tarafından sağlanabilir hale getirilmesi

ü  Türk Sivil Hava taşımacılığı filo yapısının 2023 yılında; 100 geniş gövde, 450 dar gövde,  200 bölgesel uçak olacak şekilde 750 uçaklık bir yapıya ulaşması ve toplam 350 milyonluk yolcu kapasitesine ulaşılması

Yönündeki hedeflerimiz çerçevesinde bugünden önemli gelişmeler kaydettik. Bu çerçevede sivil havacılığımızın tahmin edilenden çok daha hızlı bir büyüme göstereceğini düşünüyoruz."

 

ü  "Sektörün önemli isimleri bir arada" 

Metin Uca'nın sunumuyla renklenen Gala Gecesi Türk Sivil Havacılığı'nın dünü ve bugününü anlatan bir belgeselle başladı ve sivil havacılık sektöründen temsilcilerin konuşmaları ile devam etti. Sektörü temsilen, Uçak Teknisyenleri Derneği (UTED) Başkanı Tevfik Kırmacı, Türkiye Kabin Memurları Derneği (TASSA )Başkanı İzzet Levi, Hava Trafik Kontrolleri Derneği (TATCA) Başkanı Ayhan Kartal, Türk Hava Yolları Genel Müdürü Temel Kotil, TÖSHİD Başkanı İzzet Türkenmez, DLH Genel Müdür Yardımcısı Erol Çıtak, DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal birer konuşma yaptı.


Sivil Havacılık Genel Müdürü Dr. Ali Arıduru, SHGM'de görev yapmış eski Genel Müdür'lere teşekkür plaketi verdi. Daha sonra da tüm sektör temsilcileri Dr. Ali Arıduru başta olmak üzere SHGM çalışanlarına plaket takdim etti.