SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

SHGM tarafından 2006 yılında 877 pilot lisansı verildi...

Türk Sivil Havacılık sektöründe son yıllarda yaşanan hızlı büyümeye paralel olarak, pilot olmak isteyenlerin sayısı her geçen gün artarken, sektörün pilot ihtiyacını karşılamaya yönelik çalışmalarını sürdüren Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından 2006 yılı içinde 877 pilot lisansı verildi.



328 kişiye Öğrenci Pilot Lisansı(SPL) ve 195 kişiye Hususi Pilot Lisansı(PPL) veren Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, açmış olduğu sınavlarda başarı gösteren 171 kişiye Ticari Pilot Lisansı(CPL), 98 kişiye Havayolu Nakliye Pilot Lisansı(ATPL) ve 85 kişiye de planör, balon, Uçuş Mühendisi(FEO), Çok Hafif Hava Aracı(ÇHHA) ile Uçuş Harekat Uzmanı(Dispeçer) lisansı verdi.

Yabancı Uyruklu Pilotların Sayısı Düştü.

2006 yıl sonu itibariyle havayolu işletmelerinde görev yapanların sayısı 2530'a yükselirken, ülkemizde faaliyet gösteren yabancı uyruklu pilotların sayısında da bir azalma yaşandı. 2005 yılında ülkemizde 220 yabancı uyruklu pilot görev yaparken, bu sayı 2006 yılı sonunda 155'e düştü.

Uçuş Okulları başarıda büyük etken.

Pilotluk sınavlarında başarı oranının giderek yükselmesinde, uçuş okulları önemli rol oynuyor. Yetkilendirdiği 15 uçuş okulunda, verilen eğitimin standartlara uygun bir şekilde sürdürülmesi amacıyla denetimlerini aralıksız sürdüren SHGM, 2006 yılında Uçuş Eğitim Organizasyonlarına(FTO) 16, Tip İntibak Eğitim Organizasyonlarına (TRTO) 13 olmak üzere toplam 29 denetim gerçekleştirdi.

Pilot Sınavları nasıl yapılıyor?

Pilot olmak isteyen kişi uçuş okullarında gerekli eğitimi aldıktan sonra SHGM'nin açtığı sınavlara katılıyor. Bir pilot adayı, Ticari Pilot Lisansı (CPL) için 9 dersten, Aletli Uçuş Yetkisi(IR) için 7 dersten, Havayolu Nakliye Pilot Lisansı(ATPL) için 14 dersten sınava girerek başarılı olması gerekiyor. Her dersten en fazla 4 defa sınava girme hakkına sahip olan pilot adayları, bu sınavları 18 ay içinde tamamlaması gerekiyor.

2004 yılı Nisan ayından itibaren bilgisayar ortamında yapılan sınavlarda, pilot adayları, bilgisayarın otomatik olarak seçtiği birbirinden farklı sorularla karşılaşıyor. Pilot adayının sorulara verdiği cevaplar anında kayıt altına alınıyor ve ders notu bilgisayar tarafından otomatik olarak hesaplanıyor.

Pilot adaylarının lisanslarını alabilmesi için sadece teorik eğitimi ve akabinde gerçekleştirilen pilot sınavında başarılı olması yetmiyor. Bunların yanısıra uçuş eğitimini tamamlaması ve uçuş yetenek testinden de başarılı olması gerekiyor.