SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

Havacılık sektörü, Güvenlik Konferansı'nda buluştu.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün uçakta taşınacak sıvılar ve güvenlik amacıyla uluslararası havacılık örgütleri tarafından oluşturulan yeni düzenlemeler ile ilgili olarak düzenlediği Havacılık Güvenliği Konferansı, 21 Şubat 2007 tarihinde Ankara'da gerçekleştirildi.



Kamu ve özel sektörden 130 temsilcinin katılımıyla gerçekleştirilen 'Havacılık Güvenliğinde Yeni Uygulamalar' konulu konferansta, 10 Ağustos 2006 tarihinde İngiltere'de sıvı kullanılarak sivil uçaklara yönelik terörist faaliyetlerin ortaya çıkarılmasının ardından, kabinde taşınacak sıvılar ile kabin bagajlarının ebatlarındaki kısıtlamalar hakkında AB tarafından Kasım 2006'da yürürlüğe konulan uygulamalar ele alındı.

Türkiye'de ilk kez düzenlenen ve Ankara Esenboğa Havalimanı DHMİ Eğitim Tesisleri Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen Havacılık Güvenliği Konferansı'na, Dışişleri Bakanlığı, Dış Ticaret ve Gümrük Müsteşarlıkları, Emniyet Genel Müdürlüğü, DHMİ yetkileri ve Havaalanı Mülki İdare Amirlerinin yanısıra özel sektörden TÖSHİD temsilcileri, havayolu şirketinin temsilcileri, özel güvenlik şirketleri, yer hizmeti, ikram ve duty -free kuruluşlarından temsilciler katıldı.

Konferansın Açılış Konuşmasını yapan Sivil Havacılık Genel Müdür Vekili Dr. Ali ARIDURU, uluslararası alanda kabin bagajlarında taşınacak sıvılar ile ilgili getirilen düzenlemeler ve diğer sınırlamalardan ülkemizin olumsuz etkilenmemesi için uluslararası alandaki girişimlerin devam ettiğini ancak sektördeki tüm aktörlerin katımıyla ortak bir yaklaşım oluşturulmasının Türkiye'nin etkinliğini daha da arttıracağını kaydetti.

Daha sonra konferansa başkanlık yapan Sivil Havacılık Genel Müdür Yardımcısı Haydar YALÇIN ise konferansta gerçekleştirdiği sunumda, kamu ve özel sektör temsilcilerine yeni düzenlemeler ve ülkemizdeki durum hakkında bilgi verdi. SHGM tarafından gerçekleştirilen sunum, Ülkemizde Sivil Havacılık Güvenliği, Uluslararası Yükümlülükler ve Faaliyetler, Sıvı-El Bagajı Ebat Kısıtlamaları ve Güvenlik Cihazları Standartları konu başlıkları altında yapıldı. Sunum çerçevesinde, 27 AB üyesi ülkeye ilave olarak Norveç, İzlanda ve İsviçre tarafından uygulanan bu kısıtlamaların ABD ve Kanada gibi ülkeler tarafından da benimsendiğine dikkat çekilerek, sözkonusu uygulamanın ülkemize olumlu yada olumsuz etkilerinin değerlendirmesi yapıldı.

Emniyet Genel Müdürlüğü, ülkemizdeki mevcut güvenlik yapılanması ve Eğitim Araştırma Denetleme Uzmanlar Kurulu (EADUK) ve Milli Sivil Havacılık Güvenlik Kurulu (MSHGK) faaliyetleri hakkında bir sunum yaparken, DHMİ tarafından gerçekleştirilen sunumda ise DHMİ özel güvenlik teşkilatı ve güvenlik cihazları konusunda faaliyetler hakkında bilgi verildi.

Sunumların ardından sektör temsilcilerinin de görüşlerini sunması yoluyla, yeni düzenlemelerin Türkiye için olumlu ve olumsuz yönleri tartışıldı. Bu uygulamanın gerek ticari ve teknik olarak gerekse AB uyum çalışmaları kapsamında değerlendirilerek ülkemizde de hayata geçirilmesi katılımcılar tarafından büyük oranda benimsendi.

Toplantı sonrasında, sıvı yasakları ile ilgili düzenlemelerin Milli Sivil Havacılık Güvenlik Kurulu (MSHGK) gündemine taşınması ve kurulda değerlendirilerek karara bağlanması konusunda görüş birliğine varıldı

Ayrıca, güvenlik paydaşlarının ortak bir platformda buluşturularak diyalog ortamı oluşturulmasının olumlu karşılandığı konferansın gelecekte düzenli olarak gerçekleştirilmesi istendi.