SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

II. Uluslararası Arap Sivil Havacılık Güvenlik Konferansı, Cidde'de yapıldı.

İkinci Uluslararası Arap Sivil Havacılık Güvenlik Konferansı, Suudi Arabistan Sivil Havacılık Otoritesinin ev sahipliğinde 26'28 Mart 2007 tarihleri arasında Cidde'de gerçekleştirildi.



Türkiye'nin gözlemci olarak davet edildiği ve sivil havacılık güvenliği ile ilgili konuların ele alındığı konferansta, Arap ülkeleri için havacılık güvenliği konusunda tek bir strateji belirlenmesi ve Arap Güvenlik Komitesi kurulmasına karar verildi.

Arap Sivil Havacılık Konferansı (ACAC) üyesi ülkelerin Sivil Havacılık Otoritelerinin yanısıra ülkemizin de üyesi olduğu ilgili bölgesel kuruluşlar ve sivil toplum örgütlerinden 600'ün üzerinde temsilcinin katılımıyla gerçekleştirilen konferansta, sivil havacılıkta ülkelerarası ilişkilerin ve bölgesel anlamdaki işbirliğinin önemine dikkat çekilerek Türkiye'nin sivil havacılık güvenliği konusundaki tecrübelerinden ve uygulamalarından faydalanmak amacıyla yakın işbirliği yapılabileceği konusunda görüşler dile getirildi.

Arap ülkeleri için ICAO standartlarına uygun ulusal güvenlik programı oluşturulması gibi önemli kararların alındığı konferansta gözlenen en önemli husus, Türkiye ile daha yakın işbirliğine girilmesi konusundaki genel arzu oldu. Türkiye'nin Arap dünyası ile Avrupa arasında coğrafi konumundan gelen özelliğini de kullanarak katalizör görevini üstlenebileceği ve bu sayede dünya genelinde uçuş emniyeti ve havacılık güvenliğinin arttırılmasına katkı sağlayacak bu oluşuma destek verilmesinin faydalı olabileceği değerlendiriliyor.

Küresel ölçekte sivil havacılık alanında faaliyet gösteren organizasyon temsilcileri ile üniversitelerden bilim adamlarının havacılık güvenliği ile ilgili olarak yaptıkları sunumlarla zenginleşen konferansta ayrıca; 'Ulusal, Bölgesel ve Uluslararası kuralların En İyi Nasıl Harmonize Edilmesi Gerektiği' konulu bir Panel düzenlendi.

Ülkemizi temsilen Sivil Havacılık Genel Müdür Yardımcısı Haydar YALÇIN ile SHGM Güvenlik Daire Başkan Vekili Fuat AKAR'ın katıldığı konferansta, uzman değişikliği yoluyla bilgi alış verişinde bulunulması ve eğitim faaliyetlerinin arttırılması gerekliliğine de işaret edildi.