SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

SHGM'den Uçak Sanayine yönelik projeye tam destek.

Sakarya Üniversitesi'nin uçak sanayinde kullanılan parçaların hibrid kaplama tekniğiyle üretilmesini sağlayacak projesi Devlet Planlama Teşkilatı tarafından kabul edildi. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından da desteklenen projenin hayata geçirilmesi ile, Türkiye'de ilk kez havacılık alanında kaplama geliştirme faaliyetlerine başlanmış olacak.



'Gaz Türbinlerinde Kullanılan Termal Bariyer Kaplamalarının (TBK) Alternatif Hibrid Kaplama Teknolojisi ile Üretimi ve Geliştirilmesi' isimli proje, özellikle stratejik açıdan son derece önemli olan uçak-uzay ve enerji sistemlerinde kullanılan parçaların kaplanmasına yönelik araştırmaları içeriyor.

Bu konuda ileri düzeyde araştırma laboratuarı kurulmasına yönelik alt yapı çalışmalarını da kapsayan proje ile yüksek sıcaklık ortamlarında kullanılan uçak parçalarının çalışmasına imkan sağlayan Termal Bariyer Kaplamaların Hibrid Teknoloji yardımıyla üretilmesi amaçlanıyor.

Uçak parçalarının özelliklerinin iyileştirilmesi ve geliştirilmesinin hedeflendiği proje, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün yanısıra THY (Bakım Merkezi), ODTÜ (Uzay ve Havacılık Müh. Böl.), Sabancı Üniversitesi, İTÜ, Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü' işbirliği ile hayata geçirilecek .

Proje sonunda elde edilecek kaplamalar; uçak ve uzay endüstrisinin yanısıra doğal gaz çevrim santrallerinde, türbin bakım ve imalatında da kullanılabilir olması bakımından büyük önem taşıyor.

Ayrıca proje kapsamında DPT desteği ile kurulacak olan kaplama üretim, analiz ve karakterizasyon merkezinin bu konularda özel sektör kuruluşlarına danışmanlık ve rehberlik/ AR-GE hizmeti sunması da planlanıyor.

Hibrid Kaplama: Hibrid, kelime anlamıyla birden fazla teknolojinin bir üretim için kullanılmasıdır. Kelime anlamı ise melez demektir. Termal Bariyer Kaplamalar için hibrid'tin anlama şudur: Termal bariyer kaplamalar birden fazla tabakadan meydana gelir. Bunlar, bağ tabakası (NiCoCrAlY) ve üst seramik (ZrO2+Y2O3) tabakadır. Normalde termal bariyer kaplamaların üretimi vakum plazma sprey denilen bir sistemle yapılmaktadır. Bu sistem yaklaşık 2 ila 4 milyon dolar arasında bir maliyete sahiptir. Ayrıca teknolojik know how da cok pahalıdır. Amaç, bu kadar yüksek maliyetli çalışma yapmadan, termal bariyer kaplamaların bağ tabakasının HVOF (yüksek hızlı oksi-yakıt sprey kaplama teknolojisi), üst seramik katmanının ise plazma sprey ile üretilmesidir.