SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

Ulaştırma Bakanı Sayın Binali YILDIRIM'dan huzurlu veda...

Ulaştırma Bakanı Sayın Binali YILDIRIM, 7 Mayıs 2007 tarihinde düzenlediği basın toplantısı ile görevde bulunduğu süre içerisindeki icraatlarını anlatarak çalışanlarına veda etti.

DLH Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen basın toplantısında, ulaşım ve iletişim alanında önemli hizmetlere imza atmış olmanın huzuru içinde olduğunu söyleyen Bakan YILDIRIM, görevde bulunduğu 4.5 yıl zarfında hayata geçirilen uygulamaları İletişim ve Ulaşım başlıkları altında değerlendirdi.

Konuşmasına iletişim alanında yaşanan gelişmeleri aktararak başlayan Bakan YILDIRIM, iletişim sektöründe tekelin kaldırılarak Türk Telekom'un hisse devrinden 23 milyon telefon abonesinin 53 milyona ulaşmasına, ADSL geniş bant hızlı internet dönemine geçilmesinden 55,5 milyon cep telefonun kayıt altına alınmasına varıncaya kadar pek çok icraatı değerlendirerek, 'iletişim sektöründe patikalardan otoyollar dönemine girdik' dedi.

İletişim alanındaki gelişmeleri PTT'de hayata geçirilen uygulamaları anlatarak devam eden Bakan YILDIRIM, 2003 yılında 1 ayda gerçekleştirilen işlem sayısının 2007 itibariyle 18 milyona ulaştığını kaydederek, kaynakların verimli kullanılması sonucunda PTT'nin büyük gelişme kaydettiğini açıkladı.

Ulaşım alanındaki faaliyetlerine demiryollarındaki çalışmaları anlatarak başlayan Bakan YILDIRIM, demiryollarında son 50 yıldır yaşanan ihmali ve kötü gidişe engel olmak için son derece köklü kararlar aldıklarını belirtti. Marmaray Projesi'nden Ankara- İstanbul hızlı tren projesine, Kars-Tiflis-Ceylan Boru Hattı Projesi'nden Ankara-Konya hızlı tren projesine kadar demiryollarındaki gelişmeleri anlatan Bakan YILDIRIM, demiryollarına 4.5 yılda 7.5 Milyar YTL. yatırım yaptıklarını ve bu rakamın son yarım asırda demiryollarına ayrılan miktardan daha fazla olduğunu vurguladı.

Denizciliğin ise görevde bulundukları dönemde altın devrini yaşadığını ifade eden Bakan YILDIRIM, 'Deniz taşımacılığında hayata geçirilen uygulamalar ile ülkemizin ve bayrağımızın itibarını kurtardık' dedi. Denizcilikte ÖTV'nin kaldırılarak yakıtta yüzde 65 oranında indirime gidilmesi ile karadan denize 7.5 milyon araç kaydırıldığını bildiren Bakan YILDIRIM, liman tarifelerinin düşürülmesi yoluyla da kruvazör turizminde büyük bir artış yaşanarak 330 bin turistten 1 milyon 11 bin turiste ulaşıldığına dikkat çekti. Gemi yapım sanayinin Türkiye'de yüzde 360 büyüme gösterdiğini belirten Bakan YILDIRIM, göreve başladıklarında 37 tersane devraldıklarını, bugün ise 59'u tamamlanmış, 61'inin yapım ve planlaması devam ettiği toplam 120 tersane bıraktıklarını söyledi.

Havacılık alanında yaşanan gelişmeleri ' Türkiye kanatlandı uçuyor.' sözüyle ifade eden Bakan YILDIRIM, ' Havacılıkta rekor üstüne rekor kırdık. EUROCONTROL'ün 2015 yılı için öngördüğü 55 milyon yolcu sayısına 2005 yılında ulaştık. Hava taşımacılığında gelecek 10 yılı garanti altına aldık' dedi.

İç hatlarda serbestleşme ile rekabetin önünü açtıklarını ve atıl durumdaki havaalanlarını aktif hale getirdiklerini belirten Bakan YILDIRIM, çapraz uçuşlar ile iç hatlarda, 2 merkezden 25 noktaya gerçekleştirilen uçuşların 5 şirketle 6 merkezden 41 noktaya ulaştığını kaydetti. Yakıt fiyatlarında yaşanan üç kat artışa rağmen bilet fiyatlarında yaşanan yüzde 200'lere varan düşüşlere değinen Bakan YILDIRIM, uçmanın artık bir imtiyaz olmaktan çıktığını, geniş halk kitlelerinin uçağı kullanır hale geldiğini belirterek, bu dönemde 5 milyon yolcunun uçakla tanıştığını söyledi. SHGM'nin yeniden yapılandırılarak özel bütçeli bir kuruluş haline geldiğini anlatan Bakan YILDIRIM, SHGM'nin yaptığı SAFA ve SANA Denetimlerinde Avrupa'da ilk 10'un içine girdiklerini, kargo taşımacılığında ise Avrupa'da en hızlı büyüyen ülke konumunda olduklarını vurguladı.

Türk Telekom, PTT, Demiryolları, Denizcilik ve Havacılık alanında hayata geçirilen uygulamaları anlatan Bakan YILDIRIM, yaşanan tüm bu gelişmelerin ekonomiye sağladığı katkıya dikkat çekerek sözlerini noktaladı. Bakan Yıldırım ''4,5 yılda Türkiye'ye gerek içeriden gerekse küresel sermayeden giren yatırım tutarı ulaştırma ve haberleşmede 28 katrilyondur (28 milyar YTL). Bunun üzerine 22 katrilyon da (22 milyar YTL) kurumların hazineye temettü yoluyla, vergi yoluyla ödedikleri miktarı ilave edersek, tam 50 katrilyon lira (50 milyar YTL) Türk ekonomisine ulaştırma ve haberleşme sektöründe bir katkıyı, desteği de sağlamış olmanın hazzını sizlerle paylaşıyorum.'' dedi.

''Türkiye'ye sevdalı Başbakan'ın tayin ettiği bakan ve arkasında inanmış 120 bin çalışan bu başarı öyküsünün mimarlarıdır'' diyen Bakan Yıldırım, bu sırada gözyaşlarını tutamadı.

SHGM ailesi olarak, Ulaştırma Bakanımız Sayın Binali YILDIRIM'a iletişim ve ulaşım alanında hayata geçirdiği projelerin yanısıra ülkemizde sivil havacılığın gelişmesine sağladığı devrim niteliğindeki katkılarından dolayı en derin şükranlarımızı sunarız.