32 Bildirinin Sunulduğu 5. Hava ve Uzay Tıbbı Kongresi Önemli Bir Başarıya İmza Attı.
8 Ekim 2019Havacılık tıbbı alanında üniversite, kamu ve özel sektörü bir araya getiren 5. Ulusal Hava ve Uzay Tıbbı Kongresi, hava ve uzay tıbbı alanındaki farklı konularda düzenlenen 12 ayrı oturumda 32 bildiriye imza attı.(Spot)
5. Ulusal Hava ve Uzay Tıbbı Kongresi Sağlık Bilimleri Üniversitesi ev sahipliğinde Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü katkılarıyla ve Pegasus Havayolları’nın ana sponsorluğu ile 04-06 Ekim 2019 tarihleri arasında İzmir’de gerçekleştirildi.
Havacılık tıbbı, psikolojisi ve fizyolojisi alanında çalışma yapan bilim insanları ve akademisyenlerin yanı sıra havacılık sektöründe görev yapan uçuş doktorları, psikolog, pilot, kabin memuru, hava trafik kontrolörlerinin katılımıyla gerçekleşen kongre bu yıl, “Sivil ve Askeri Havacılıkta Göz Hastalıkları” konulu tema ile düzenlendi.
Açılış Töreni, SHGM Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Kemal Yüksek, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl ve Pegasus Havayolları Genel Müdürü Mehmet Nane tarafından yapılan konuşmalarla başlayan kongrede üç gün boyunca havacılık tıbbı ile ilgili 12 ayrı oturumda 32 bildiri ile sunuldu. Uçuşta, havaalanlarında yolcu ve uçuş ekibinde görülen tıbbi acil durumlar, hava trafik kontrolörlerinin çalışma ortamları, sağlık muayeneleri ve sağlık yeterlilikleri başta olmak üzere pek çok konunun masaya yatırıldığı kongrede özellikle SHGM’nin hazırladığı havacılık sağlık talimatı SHT-MED Revizyonu hakkında kapsamlı bir şekilde görüşülerek fikir alışverişinde bulunuldu.
Kongre’nin ilk gününde “Havacılık Kazalarında İnsan Faktörü”nün ele alındığı ilk oturumda ayrıca SHGM Hava Sağlık Birimi Sorumlusu Dr. Pilot Kadir Eren Tarafından SHT-MED Revizyonu’na ilişkin bilgiler paylaşıldı. İkinci oturumda ise, Eurocontrol Hava Sağlık Bölüm Başkanı Dr. Roland Vermeiren tarafından Hava Trafik Kontrolleri için Avrupa’daki Hava Sağlık Kriterlerinin konu alındığı bir sunum gerçekleştirildi.
Kongrenin ikinci gününde Havacılık Personeli Sağlık Kayıtlarına Muayene Öncesi Erişim, Havacılık Psikologlarının Havacılık Sektöründeki Yeri ve Sisteme Entegrasyonu, Göz Anatomisi ve Fizyolojisi, Askeri Havacılıkta Göz Hastalıklarının Değerlendirilmesi, Görsel Yanılgılar, Havadan Hasta ve Yaralı Transport İlkeleri, Uçucularda Renk Körlüğü ve Değerlendirme Yöntemleri, Sivil Havacılık Mevzuatı Açısından Göz Hastalıkları, AeMC’lerin Havacılık Sektöründeki Yeri ve Sorunları ele alındı. Ayrıca TALPA - Türkiye Havayolları Pilotlar Derneği, TASSA - Havayolları Kabin Memurları Derneği tarafından da birer sunum gerçekleştirildi.
Üçüncü günkü oturumlarda ise Hasta Yolcuların Uçuşa Uygunluk Raporları ve Hukuki Boyutu, Ticari Uçuşlarda Sık Karşılaşılan Tıbbi Durumlar, Yolcu ve Uçuş Ekibinde Görülen Tıbbi Acillere Havaalanlarında Müdahale, ATC’lerin KBB ve Zihinsel Sağlık Yeterlilikleri, ICAO ATC Çalışma Ortamları, ICAO ATC Göz Sağlığı Gerekliliklerine ilişkin bildiriler sunuldu.
Havacılık tıbbı konusunda yaptığı çalışmalarla bu alana büyük emeği geçen Şebnem Gökkuşu Pınar Atakan Birler ve Mustafa Morkoyun’a Havacılık ve Uzay Tıbbı Hayat Boyu Onur Ödüllerinin de takdim edildiği kongre kapsamında “Havacılık Tıbbı Bilgi Yarışması” da düzenlenerek kongre katılımcılarının hava sağlık alanındaki bilgilerini daha da arttırma, paylaşma ve tartışma platformu oluşturuldu.
SHT-MED talimatına Hava Trafik Kontrolörleri’nin de dâhil edilmesi, ilk muayeneler neticesinde SHGM’de alınacak onay kapsamında yetkili havacılık merkezlerinde sertifikasyon işlemlerinin gerçekleştirilmesi kararlarının alındığı kongrede ayrıca Eurocontrol Hava Sağlık Başkanı Dr. Roland Vermeiren 2022 yılında düzenlenecek II. ICAM Uluslararası Havacılık ve Uzay Tıbbı Kongresi’nin yapılacağı ülke oylamasında İstanbul’a açık destek vereceğini ve bu kararın bir numaralı savunucu olacağını açıkladı.
Kamuoyuna Saygıyla Duyurulur…