SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

Türk Sivil Havacılığında tarihi başarı: Türkiye, ECAC Yönetiminde...

Avrupa Sivil Havacılık Konferansı ECAC, 30 Mayıs 2007 tarihinde Fransa'da gerçekleştirilen toplantıda, Türkiye'nin yönetim kurulu üyeliğini oy birliği ile kabul etti. Alınan bu kararla Türkiye, AB üyesi olmadan ECAC üst yönetimine seçilen ilk ülke oldu.

Türk sivil havacılık sektöründe yaşanan gelişmeler ve uçuş emniyeti ile havacılık güvenliği konusunda atılan önemli adımlar sayesinde uluslararası alanda son yıllarda büyük güven ve prestij kazanan Türkiye, 42 üyesi bulunan ECAC'ın yönetimine seçilerek tarihi bir başarı yakaladı. Türkiye'nin kurucu üyesi olduğu ECAC'ın Paris'te gerçekleştirilen 127. Genel Müdürler Toplantısı'nda ECAC'ın Yönetim Kurulu niteliğindeki Koordinasyon Kurulu üyeliğine Sivil Havacılık Genel Müdür Vekili Dr. Ali ARIDURU seçildi.

Macaristan Sivil Havacılık Genel Müdürü Dr. Lazlo KISS'in görevinden ayrılması sebebiyle boşalan Koordinasyon Kurulu üyeliğine getirilecek temsilcinin belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilen görüşmelerde, Fransız Sivil Havacılık Genel Müdürü ve ECAC Başkanı Michel WACHENHEIM tarafından aday gösterilen SHGM Genel Müdür Vekili Dr. Ali ARIDURU, katılımcılardan tam destek alarak ECAC'ın üst yönetimine kabul edildi.

Dönem başkanlığını Fransa'nın, başkan yardımcılıklarını İngiltere, İsviçre ve Danimarka'nın yürüttüğü ECAC'ın, koordinasyon kurulu üyeleri ise Finlandiya, Almanya, Hollanda, Portekiz, İtalya, İspanya ve Türkiye'den oluşuyor.

Ulaştırma Eski Bakanı Sayın Binali YILDIRIM'ın başlattığı Bölgesel Havacılık Politikası çerçevesinde hayata geçirilen uygulamalar ile sivil havacılıkta büyük gelişme kaydeden Türkiye'nin, uluslararası kural ve standartların uygulanmasına yönelik çalışmalar, havaalanı sertifikalandırma, denetimler, zamanında iniş kalkış gibi konularda uluslararası alanda elde ettiği başarılar, bu kararda büyük etken oldu.

Toplantı'nın gündeminde ICAO'da yapılacak reformlar vardı.

ECAC bünyesindeki faaliyetlerle ilgili olarak ABD yetkili makamlarıyla uçuş emniyeti, havacılık güvenliği ve çevre konularını da içeren çeşitli konuların ele alındığı toplantıda ayrıca, önümüzdeki Eylül ayı sonunda Kanada'nın Montreal kentinde yapılacak olan 36. ICAO Genel Kurulu'nda gündeme gelecek olan konular üzerinde duruldu.

AB Komisyonu ile koordineli olarak yapılan hazırlıklar çerçevesinde; uçuş emniyeti, havacılık güvenliği, çevre ve hava trafik yönetimi(ATM) ve ICAO'da reform yapılması amacıyla hazırlanan teklif konularında olmak üzere 5 konuda ECAC tarafından Genel Kurula doküman sunulması da karar altına alındı.

Ayrıca, uçuş emniyeti ile ilgili olarak Emniyet Yönetim Sistemi(SMS) ve güvenlik konularındaki gelişmelere ilave olarak JAA ve Eurocontrol faaliyetleri hakkında son gelişmeler değerlendirilerek, AB Komisyonu ve EASA bünyesindeki faaliyetler hakkında da görüş alışverişinde bulunuldu.