SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

Akdeniz ülkeleri arasında sivil havacılıkta işbirliği için ilk adım atıldı.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün ev sahipliğinde 14-15 Haziran 2007 tarihleri arasında Antalya'da gerçekleştirilen Birinci Akdeniz Ülkeleri Sivil Havacılık Genel Müdürleri Toplantısı ile; Akdeniz ülkeleri sivil havacılık otoriteleri ve Türk sektör temsilcileri ilk kez bir araya geldi.

Avrupa-Kafkasya-Asya Ulaştırma Koridoru TRACECA'nın Mart ayı sonunda Türkiye'nin öncülüğünde Antalya'da ilki gerçekleştirilen Sivil Havacılık Genel Müdürler Toplantısı'nın ardından, Akdeniz Ülkeleri Sivil Havacılık Otoritelerini bir araya getiren toplantı ile, Akdeniz'de sivil havacılıkta bölgesel işbirliği için ilk adım atıldı.

Sivil havacılık ile ilgili konularda Akdeniz ülkeleri arasında bölgesel işbirliğinin tesis edilmesi ve geliştirilmesi amacıyla düzenlenen toplantı, Tunus, Libya, Suriye, Cezayir ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Sivil Havacılık Genel Müdürlerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Üye ülke sivil havacılık otoriteleri ile Türkiye'deki sektör temsilcilerini buluşturan toplantıda, ticari hava taşıma işletmeciliği, hava aracı bakımı, uçuş ve teknik eğitim, havaalanı yer hizmetleri ile terminal işletmeciliği gibi konularda faaliyet gösteren sektör kuruluşları tarafından katılımcılar bilgilendirilerek, işbirliği olanakları hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.

SHGM Genel Müdür Vekili Dr. Ali ARIDURU, toplantıda yaptığı açılış konuşmasında,

Akdeniz ülkeleri arasında havacılık alanında yapılacak işbirliğinin önemine dikkat çekerek, ekonomik gelişmelerin en büyük göstergesi olan havacılık sektöründe atılacak ortak adımlar ile bölge ülkeleri arasındaki ilişkilerin daha güçleneceğini vurguladı. SHGM Genel Müdür Vekili Dr. Ali ARIDURU, açılış konuşmasının ardından gerçekleştirdiği sunum ile Türkiye'nin sivil havacılık sistemi, sektörün sahip olduğu çeşitlilik ve büyüklükler ile ülkemizin sivil havacılık alanındaki imkan ve kabiliyetleri hakkında katılımcılara bilgi verdi.

Bu girişimi destekleyeceklerini ve Türkiye'nin üstlenmiş olduğu rolü sürdürmesi gerektiğini belirten katılımcılar, havacılık güvenliği, kural koyma faaliyetleri, hukuki konular, denetim ve gözetim yetenekleri, mevzuat, denetici teknik personel değişimi, sertifikalandırma, lisanslandırma, teknik ve uçuş eğitim faaliyetleri, uçak bakımı, hava seyrüsefer hizmetleri ve ATM konuları ile havaalanı altyapıları, terminal ve yer hizmetleri gibi diğer konularda işbirliği ve koordinasyon için mutabakata vardı.

Toplantı sonunda yayımlanan deklarasyon ile katılımcılar, üye ülkeler arasındaki serbest bilgi akışına izin veren bir düzeni faal olarak destekleyip, geliştirerek bölgesel işbirliğini güçlendirmeyi ve havacılık faaliyetlerinde bölgesel ve küresel işbirliği için yapılacak girişimlere destek verme konusunda fikir birliğine vardı.

Toplantıda ayrıca, üye ülkelerden, küresel uçuş emniyetine en yüksek faydayı sağlamak ve iki başlılığı azaltmak için girişimlerini yakın bir şekilde koordine etmeleri ve sivil havacılık alanında yakın işbirliği ve koordinasyonu teminat altına almak amacıyla bir mekanizma oluşturulması çalışmalarına her türlü desteği vermeleri talep edildi.