SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

Uçuş Güvenliği, Küresel olarak denetim altına alınmıştır.

Bilindiği gibi sivil havacılıktaki denetim faaliyetleri, ülkelerin kendi sivil havacılık otoritelerinin denetimleri başta olma üzere, sivil havacılığın evrensel kurallarını belirleyen ICAO, ECAC, JAA, IATA gibi uluslararası kuruluşların yaptıkları denetimler aracılığı ile de sürdürülmektedir.

Havacılıkta denetimlerin uluslararası bir boyut taşıdığı ve küresel denetim çağında her ülkenin pek çok denetime tabi tutulduğu günümüzde, havacılıkta denetim eksikliğinden söz etmenin tutarlı hiçbir yönü yoktur. Türk sivil havacılık sektöründe denetim eksikliğinden kaynaklanan birtakım sorunlar olduğu yönünde ortaya atılan iddialar gerçek dışı olup, uçuş emniyeti ve havacılık güvenliği konusundaki uluslararası kuralların bağlayıcılığı, bu konuda hiçbir ülke sivil havacılık otoritesine keyfi yada esnek davranma şansı tanımamaktadır.

Bu kapsamda;

---- Her yıl olduğu gibi 2007 yılı Mayıs ayın da ICAO tarafından ülkemizin havacılık sektörü ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün yetkilendirme ve denetleme kabiliyeti incelemeye tabi tutulmuş, ICAO'nun 16 Annex'i çerçevesinde gerçekleşen denetimlerde Türkiye'nin standartlara uygunluğu tespit edilmiştir.

----JAA uzmanları tarafından 2007 yılı Haziran ayında ülkemiz havacılık sektörü ve SHGM'ye yönelik operasyon ve bakım denetlemeleri gerçekleştirilmiş, ülkemizdeki havayolu işletmelerinin uluslararası standartlara uygun bakım prosedürlerini uyguladığı yerinde tespit edilmiştir.

---- ECAC uzmanları tarafından havaalanlarında alınan güvenlik önlemleri sürekli olarak denetlenmekte olup, alınan güvenlik önlemlerinin uluslararası standartlarda olduğu tespit edilmiştir.

---- IATA'ya üyelik için IOSA(Havacılık Emniyeti Standart Belgesi) kapsamında denetimden geçen ve her iki yılda bir bu denetimin tekrarlanması kuralını başarıyla yerine getiren THY, Free Bird, Atlasjet, Pegasus ve Onur Havayolları'nın ruhsatlandırma, denetleme, bakım operasyon ve dokümantasyon konularındaki yetkilendirilmeleri SHGM tarafından yapılmış ve IATA üyelik kabul sistemini sağlıklı bir şekilde yerine getirdiği için belgelendirilmişlerdir.

----Avrupa Sivil Havacılık Konferansı(ECAC) üyesi ülkelerin başlattığı SAFA ve sana denetimleri kapsamında üye ülkelerin hepsinde tüm havayolları şirketlerinin uçakları hem kendi ülkelerinde hem de yurtdışında sefer gerçekleştirdikleri hava alanında denetime tabi tutulmaktadır. Bu şirkteler de uçtukları havaalanının yer hizmeti, yakıt ve bakım kuruluşlarını ilgili uzmanları aracılığı ile yerinde denetlemektedirler.

----SHGM, geçtiğimiz yıl SANA denetimlerini bir önceki yıla oranla yüzde 390 SAFA denetimlerini ise yüzde 350 oranında arttırarak, bu konuda Avrupa ülkeleri arasında büyük bir başarı elde etmiştir. ECAC ülkeleri arasında denetim sayıları bakımından 9'uncu, denetimlerdeki artış oranı bakımından 1'inci sıraya yükselen Türkiye, sivil hava taşımacılığı konusunda Avrupa'da büyük bir güven sağlamış ve böylece yurtdışında Türk uçaklarına yapılan denetimlerde büyük düşüş gözlenmiştir. SHGM, 2007 yıl sonuna kadar 400 SAFA, 200 SANA denetimi yaparak, sıralamada 42 ECAC üyesi ülke içinde ilk beşin içinde yer almayı hedeflemektedir.

----Yurt dışına wet-lease olarak kiralanan tüm uçaklar, hem tescilin bulunduğu ülke sivil havacılık otoritesi tarafından hem de bu uçakları kullanan işletmeler tarafından denetlenmektedir.

---- Türkiye'deki tüm bakım kuruluşları, bu bakım kuruluşlarına bakım yaptıran tüm ticari havacılık işletmeleri, bu havayollarının bağlı olduğu sivil havacılık otoritesi tarafından sürekli denetlenmektedir.

Yapılan tüm bu denetimlerde, ülkemizdeki havacılık faaliyetlerinin ve bu faaliyetleri yetkilendiren ve denetleyen SHGM'nin yeterliliği defalarca kanıtlanmıştır. Hızla gelişen sivil havacılık sektöründeki ihtiyaç ve beklentilerin karşılanabilmesi ve sürdürülebilir bir büyümenin gerçekleştirilebilmesi amacıyla; Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, 18 Kasım 2005 tarihinde yürürlüğe giren 5431 sayılı Kanun ile yeniden yapılandırılarak, Ulaştırma Bakanlığının ana hizmet birimi olmaktan çıkarılmış, özerkleştirilerek, kamu tüzel kişiliği haiz, özel bütçeli bir kuruluş haline getirilmiştir. Böylelikle, sivil havacılık faaliyetlerinin gerek uluslararası standartlarda yürütülmesi gerekse uçuş emniyeti ve havacılık güvenliğinin en üst düzeyde gerçekleştirilebilmesi için denetim ve kontrol mekanizmalarının etkinliği arttırılmıştır.

Türk sivil havacılığının uluslararası standartlarda yürütülmesi amacıyla gerekli yasal düzenlemeleri hızla uygulamaya koyan SHGM'nin mevzuat çalışmaları ilgili olarak gösterdiği başarı, uluslararası örgütler tarafından diğer ülkelere örnek gösterilirken, gerekli yasal düzenlemeleri henüz yapmamış olan ülkelere destek sağlanması konusunda da ülkemizden talepte bulunulmuştur.

Son yıllarda iç-dış hat yolcu trafiğindeki artış da, ülkemizdeki uçuş emniyetini en üst düzeyde sağlandığının halkımız tarafından da kabul edildiğinin bir göstergesi olmuştur.

Sonuç olarak, hak aramanın kutsal olduğuna saygılı olmakla beraber, tüm dünyada sivil havacılık sektöründe yaşanan bu yoğun rekabet ortamında, sektördeki tüm aktörlerin daha sorumlu davranış sergilemeleri ve kamuoyunu yanlış bilgilendirmemeleri ülkemiz sivil havacılığı açısından büyük önem taşımaktadır.

Asılsız iddialar ile kamuoyunu yanlış bilgilendiren ve kamu hizmetini başarı ile yerine getiren kurumumuzun ve tüm sivil havacılık sektörünün güvenilirliğini zedeleyen ifadelerin kullanıldığı 'Önce Uçuş Güvenliği' başlıklı gazete ilanı ile ilgili olarak her türlü yasal haklarımız saklı kalmak kadıyla Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulacağımızı da kamuoyuna saygıyla duyururuz.