SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

Türkmenistan ile sivil havacılıkta işbirliği.

Yurtdışı uçuşların arttırılması ve yeni dış hat uçuş noktalarının oluşturulması amacıyla ikili müzakerelerini tüm hızıyla sürdüren SHGM, Türkmenistan ile yaptığı havacılık görüşmelerini tamamladı. Sivil Havacılık Genel Müdür Vekili Dr. Ali ARIDURU başkanlığında Aşkabat'a giden Türk heyetinin Türkmenistan Sivil Havacılık Otoritesi ile yaptığı müzakerelerde, iki ülke arasındaki uçuş noktalarının attırılması konusunda mutabakata varıldı.

Mevcut anlaşmanın günün şartlarına göre revize edilmesi amacıyla bir araya gelen heyetler, 19 Ekim 2007 tarihinde imzaladıkları mutabakat zaptı ile, iki ülke arasındaki uçuş noktalarının arttırılmasının yanısıra uçak bakım, eğitim ve altyapı gibi sivil havacılık alanlarında işbirliği yapma konusunda da anlaşma sağladı.

Buna göre; Türkiye'de İstanbul, Türkmenistan'da Aşkabat olan mevcut tarifeli sefer noktalarına her iki ülkeden iki nokta daha ilave edilmesine karar verildi. Türkmenistan'da Türkmenbaşı, Türkiye'de Antalya olarak belirlenen yeni uçuş noktalarına ilave olarak her iki ülke, ileriki tarihlerinde birer uçuş noktası daha oluşturacak. Frekans sınırlamasının yapılmadığı anlaşma ile ayrıca, kargo uçuşları için her iki ülkeden haftalık 7 frekans sefer yapma izni tanındı.

'İkili havacılık müzakeresi yaptığımız ülke sayısı 11'e yükseldi.'

Konuya ilişkin açıklama yapan SHGM Genel Müdür Vekili Dr. Ali ARIDURU, yerli havayolu işletmelerinin yurt dışı uçuşlarını geliştirmek amacıyla ikili müzakerelere ağırlık verdiklerini belirterek, Türkmenistan ile imzalanan mutabakat zaptı ile 2007 yılında ikili havacılık müzakerelerinde bulunulan ülke sayısının 11'e yükseldiğini kaydetti.

Mevcut ikili havacılık anlaşmalarının pek çoğunun ihtiyaca cevap verebilecek düzeyde olmadığını ve revize edilmesi gerektiğini ifade eden ARIDURU, 'Şu an Türkiye'nin 87 ülke ile ikili hava ulaştırma anlaşması var. Bu anlaşmaların günün şartlarına göre ve talep doğrultusunda yeniden düzenlenmesi gerekiyor. Karşılıklı olarak sefer sayılarını ve uçuş noktalarını arttırarak, havayolu işletmelerimizin yurt dışındaki uçuş ağını genişletmeye çalışıyoruz. Bu yıl içinde daha önce Senegal, Kamerun, Azerbaycan, Kuveyt, Katar, Moldova, Hindistan, Letonya, Belarus ve İran ile ikili müzakerelerde bulunduk. Yeni yapacağımız anlaşmalarla da ikili hava ulaştırması anlaşması yaptığımız ülke sayısını 100'e çıkartmayı hedefliyoruz.' diye konuştu.

Türkmenistan ile gerçekleştirilen anlaşmanın sivil havacılıkta eğitim ve bakım gibi konularda işbirliğini içermesi bakımından da önem taşıdığının altını çizen ARIDURU, konuşmasına şöyle devam etti: ' Bilindiği gibi, Türkiye bu sene Karadeniz, Akdeniz, D-8 ve Kuzey Afrika ülkeleri ile bölgesel işbirliğine yönelik sivil havacılık toplantıları düzenleyerek çok önemli bir adım attı. Bölge ülkeleri ile sivil havacılık ilişkilerinin geliştirilmesi ve işbirliği yapılması yönünde Türkiye'nin öncülüğünde ilk kez gerçekleştirilen bu toplantılarda 30'a yakın ülke ile görüştük. Antalya'da gerçekleştirdiğimiz bu toplantılara sadece üye ülke sivil havacılık otoritelerinin değil sektör temsilcilerini de davet ederek görüşlerinden faydalandık. Türkiye, iki yıl süre ile D-8 ülkeleri sivil havacılık başkanlığını üstlendi. Başkanlığı benim yapacağım bu oluşumun Genel Sekreterlik hizmetleri de SHGM tarafından yürütülecek. Neticede bu ülkelerle ticari hava taşıma işletmeciliği, hava aracı bakımı, uçuş ve teknik eğitim, havaalanı yer hizmetleri ve terminal işletmeciliği gibi konularda işbirliği kararı alındı. Bu konferanslarda alınan işbirliği kararını da, geçtiğimiz ay İran, şimdi de Türkmenistan ile yapılan anlaşma ile somut bir zemine oturtmaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz.'