SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

Küresel Havacılığın Kalbi, ICAO Sempozyumunda İstanbul’da atıyor...

ICAO’nun Türkiye’de düzenlediği 2022 ICAO GISS -Küresel Havacılık Uygulama ve Destek Sempozyumu, dünya genelinde 140 ülkeden 1000’i aşkın katılımcı ve küresel havacılık kuruluşlarının üst düzey temsilcilerinin katılımı ile kapılarını açtı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün ev sahipliğinde 28 Haziran-1 Temmuz 2022 tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenen Sempozyum, küresel hava taşımacılığı için güvenli, emniyetli, sürdürülebilir ve verimli bir geleceği desteklemek için en iyi uygulamaların yanı sıra en son trendler ve yenilikler hakkında bilgi ve görüş alışverişinde bulunmak üzere dünya havacılığını bir araya getirdi.

Anadolu Ateşinin dans gösterisiyle başlayan Sempozyumun Açılış Töreni, ICAO direktörlerinin yanı sıra EASA, Eurocontrol, IATA, ACI gibi küresel havacılık otoritelerinin üst düzey temsilcileri ve üye ülkelerin sivil havacılık otoriteleri ile sektör temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Açılış töreninin ilk konuşmasını yapan Sivil Havacılık Genel Müdürü Prof. Dr. Kemal YÜKSEK, küresel havacılığın İstanbul’daki buluşmasına ev sahipliği yapmaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek, ICAO’nun hiçbir ülke geride kalmayacak hedefi doğrultusunda Türkiye’nin büyük bir ilerleme kaydettiğini ve ülkemizin diğer ülkelerle deneyimlerini paylaşmaya hazır olduğunu kaydetti. 

 “Türkiye’nin Yeni Sivil Havacılık Yaklaşımı ICAO’nun hedefleriyle örtüşüyor…”

Genel Müdür Prof. Dr. Kemal YÜKSEK konuşmasında; Dijitalleşme, Büyük veri, Akıllı Karar Verme ve Yapay zeka konseptlerinin en üst düzeyde kullanıldığı bir sistemin dünya sivil havacılığına ivme kazandıracağını dile getirerek, Yeni Sivil Havacılık yaklaşımını katılımcılarla paylaştı:

“Yeni Sivil Havacılık Sistemi üç ana unsurdan oluşmaktadır. İlki, Kurumsal Dönüşüm Modeli; ülkelerin ihtiyacı olan sivil havacılık organizasyonel yapılanmasını sağlar. İkincisi, Havacılık Bilgi Yönetim Sistemi; otomasyonu ülkelerin tüm sivil havacılık fonksiyonlarının yapılmasını temin eden bir otomasyon olup büyük veri ve akıllı karar sistemlerini barındırır. Üçüncüsü ise Akıllı ve Faydalı Havacılık Servisleri; havacılığın önemli ihtiyaçlarına çözümler sunar.”

Genel Müdür Prof. Dr. Kemal YÜKSEK, bahsettiği Yeni Sivil Havacılık Yaklaşımı’nın ICAO’nun kapasite kurma ve geliştirme hedefiyle tümüyle örtüşen bir sistem olacağını ve bu model ile diğer ülkelerin kapasitesini geliştirmesinde ICAO’nun doğal destekçisi rolünü üstleneceğini ifade etti.

THY Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet BOLAT ise yaptığı konuşmada, ICAO’nun havayollarının sürdürülebilir büyümesi için her zaman iş birliği içinde olduğunu belirterek, havacılıkta dijitalleşme ve mevcut kaynakların optimizasyonu için yapay zeka, makine öğrenmesi konusunda işbirliği gerekli olduğuna vurgu yaptı. THY Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet BOLAT, paydaşlarla birlikte Türkiye’de yenilikçi eğitim modelinin hayata geçirilmesinin uluslararası hedefler doğrultusunda ilerlenmesi için önem taşıdığına dikkat çekti.

 “Havacılıkta sürdürülebilir büyüme için yol haritamızı birlikte oluşturmalıyız…”

ICAO Genel Sekreteri Juan Carlos SALAZAR da yaptığı konuşmada, küresel ölçekte havacılık faaliyetlerinin uluslararası standartlara uygun bir şekilde yürütülmesi ve buna ilave olarak yeni dönemde inovasyon ve kapasite geliştirme konusunda tüm ülkelerin birlikte hareket etmesi gerektiğini belirtti. Sivil havacılıkta deneyim ve bilgi paylaşımının dijital dönüşüme uygun olarak veri temelli gerçekleştiğini hatırlatan Genel Sekreter SALAZAR, havacılıkta proaktif bir yenilenmeyi nasıl tanımlayacağımızı ve yürüteceğimizi birlikte düşünmenin ve yol haritamızı birlikte oluşturmanın gerekliliğini ifade etti.

 “ICAO Sempozyumu havacılık ekosisteminin kilit oyuncularını buluşturuyor”

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Enver İSKURT ise konuşmasında, havacılık ekosisteminin kilit oyuncularını buluşturan ICAO Sempozyumunun havacılık, eğitim ve dijitalleşme alanlarında düzenlenecek interaktif oturumlarla havacılığın geleceğini şekillendirileceğini belirtti. Bakan Yardımcısı İSKURT konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Son 20 yıldaki politikalarımız ve yatırımlarımızla havayollarımız, kapsamlı bakım merkezlerimiz ve tesislerimiz, modern havalimanlarımız, gelecek vaat eden havacılık okullarımız ve iyi eğitimli personelimizle; Türkiye, havacılık endüstrisinin önde gelen ülkelerindendir.”
 
Küresel havacılığın yol haritası 9 farklı oturumda masaya yatırılacak…

Üç gün boyunca devam edecek Sempozyum boyunca, Havacılık Forumu (IWAF), Küresel Havacılık İşbirliği Sempozyumu (GACS) ve Küresel Havacılık Eğitimi/TRAINAIR PLUS Sempozyumu gibi daha önce ayrı ayrı düzenlenen etkinlikler bir arada gerçekleştirilecek.  Sempozyum kapsamında toplam 9 farklı oturumda 50 üst düzey konuşmacının katılacağı panel ve çalıştay düzenlenecektir.

Açılış Töreni’nin ardından düzenlenen ilk oturumda “ICAO Uygulama Destek Programları: Havacılıkta İyileşme”,  Öğleden sonraki ikinci oturumda ise “Uygulama Desteğinin Kaynak Sağlanması: Kaynak-Ortak Devletler ve Çok Taraflı Kuruluşlarla Finansman ve İşbirliği” konuları ele alındı.

İlk gün ayrıca İngiltere, Katar ve Angola arasında ayrı ayrı kapasite geliştirme projelerine yönelik uygulama destek anlaşmaları imzalandı. Sempozyum boyunca ICAO, diğer uluslararası havacılık kuruluşlar ve üye ülkelerin ikili görüşmeler gerçekleştirerek benzer uygulama destek anlaşmaları imzalamaları bekleniyor.

Sempozyum kapsamında ayrıca ilerleyen günlerde Türk Sivil Havacılık Akademisi’ne teknik gezi düzenlenerek SHGM’nin Kurumsal Dönüşüm Modeli ve Dijital Eğitim Sistemleri hakkında bilgi verilecek. 
 
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.