SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

ICAO, Türk sivil havacılığının performansını açıkladı.

ICAO'nun Mayıs 2007'de ülkemize gerçekleştirdiği denetimlerin ardından hazırlanan ön rapor; ICAO kurallarını etkin uygulama konusunda, Türkiye'nin 190 üye ülkenin ortalamasından yüzde 50 daha iyi performansa sahip olduğunu ortaya koydu.

Dünyadaki sivil havacılık faaliyetlerinin özellikle havacılık emniyeti açısından gözetim faaliyetini yerine getirebilmek amacıyla üye ülkelere gerçekleştirilen ICAO USOAP denetimleri için hazırlanmış olan raporda, 2007 yılında dünyada 40.96 olan uygulama eksikliğinin Türkiye'de 22.19 olduğu açıklandı.

Yasal Altyapı, Düzenleme ve Denetleme Yeterliliği, Ruhsatlandırma-Gözetim-Denetim, Uçuşa Elverişlilik, Lisanslandırma, Kaza Kırım, Hava Seyrüsefer Faaliyetleri ve Havaalanları olmak üzere 8 ana başlıkta üye ülkelere denetim gerçekleştiren ICAO'nun analiz sonuçları, Türkiye'nin ICAO'nun kural ve standartlarını uygulama konusunda dünyadaki pek çok ülkeden daha ileri düzeyde olduğunu ortaya koydu.

Uygulama eksiklerini AB ülkeleri de dahil dünyadaki diğer ülkelere göre çok daha hızlı gideren Türkiye, 2000 yılında yüzde 31.96 olan uygulama eksikliğini 2007 yılında 22.19'a düşürerek büyük bir başarıya imza attı. Türk sivil havacılığı, yüzde 30 gibi rekor düzeyde büyüme rağmen eksikliklerini giderirken, dünya genelinde sivil havacılıkta yaşanan yüzde 5 büyümeye karşın uygulama eksikliğinin artması dikkati çekti. 2000 yılında yüzde 28.83 olan uygulama eksikliği dünya ortalaması, 2007 yılında yüzde 40.96'ya yükseldi.

2005 tarihinde yürürlüğe giren 5431 sayılı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun çerçevesinde yeniden yapılanma sürecine giren SHGM, ICAO kurallarını eksiksiz uygulama konusundaki çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Kanunun yürürlüğe girdiği 2005 yılından bu yana SHGM tarafından 21 yönetmelik çıkartıldı ve 10 talimat yayımlandı. Bu çerçevede Avrupa Komisyonu'nun 2007 İlerleme Raporu'nda da SHGM'nin sektörün ihtiyaç ve beklentilerine cevap verecek yasal düzenlemeleri hızla hayata geçirdiği ve mevzuat uyum çalışmalarını başarıyla sürdürdüğü belirtildi.