SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

Havaalanlarında iş yeri açma ve çalışma ruhsatları SHGM tarafından verilecek...

Sivil hava ulaşımına açık havaalanları bünyesindeki gayrisıhhi işyerlerine işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilmesine ilişkin yönetmelik 5 Nisan 2008 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmeliğe göre; sivil hava ulaşımına açık havaalanlarında halen faaliyet gösteren gayrisıhhi işyerlerinin en geç 1 yıl içerisinde gerekli belge ve izinlerle birlikte ruhsat almak için havaalanı işletmecisine başvurması gerekiyor. Havaalanı işletmecileri işletmelere ilişkin başvuru dosyalarını inceleyerek SHGM'ye görüşünü bildirecek ve ruhsatlandırma çalışmaları başlayacak.

5594 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu, Belediye Kanunu, İl Özel İdaresi Kanunu, Mahalli İdare Birlikleri Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun'nda yapılan değişiklikle, Sivil hava ulaşımına açık havaalanları ile bu havaalanları bünyesinde yer alan tüm tesislere, işyeri açma izni ve çalışma ruhsatı verme yetkisi SHGM'ye verilmişti. Kararın ardından, konuya ilişkin mevzuat çalışmalarına başlayan SHGM'nin havacılık sektöründen de görüş alarak hazırladığı yönetmelikte, havalanlarında gayrisıhhi iş yeri açma ve çalışma ruhsatının verilmesini içeren usul ve esasların yanısıra ruhsat alması gereken gayrisıhhi işyerlerini de belirlendi.

Ruhsat alması gereken gayrisıhhi işyerleri:

1. Havacılık Bakım Onarım ve/veya Modifikasyon Merkezi,

2. Teknik Bakım ve/veya Onarım Birimleri,

3. Lastik kaplama, tamir, bakım ve boyama gibi tesisler,

4. Doğalgaz, petrokimya ve/veya kimyasal ürün depolama tesisleri,

5. Petrol, doğal gaz ve kimyasalların taşındığı (10 km'den daha uzun ve 600 mm'den daha küçük çaplı borularla taşıma tesislerine ilişkin) boru hatları,

6. Hava araçlarına yönelik akaryakıt satış, dolum ve depolama tesisleri,

7. Kara taşıtlarına yönelik her nevi akaryakıt ve/veya LPG istasyonları,

8. İkram kuruluşları da dahil her türlü yiyecek ve/veya içecek üretimi yapan tesisler,

9. Hazır gıdaların ambalajlandığı tesisler,

10. Katı atık ara transfer istasyonları, katı atık aktarma istasyonları,

11. Her nevi hurda depoları, katı atık depolama tesisleri ile evsel ve endüstriyel katı atıklardan ham ve mamul madde üretimi konusunda faaliyet gösteren işletmeler (metal, kağıt, karton, pet, plastik, cam hurda ve atıkları kaynağından karışık toplayarak biriktiren, depolandığı yerden alınarak cinslerine göre ayrıştıran ve nakliye edilebilmesi için preslenen, preslenmiş hurdaların ayrı ayrı depolanarak sonra geri kazanım firmalarına gönderen tesis),

12. Kara taşıtlarına yönelik bakım, servis ve/veya yıkama istasyonları,

13. Havaalanı sınırları içinde kurulan kojenerasyon tesisleri.

Ayrıca, havaalanlarında gayrisıhi işyerleri dışındaki diğer işyerleri için hazırlanan yönetmelikte son aşamaya gelinmiş olup, yakın gelecekte bu yasal düzenlemenin de yürürlüğe girmesi bekleniyor.