SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

Rusya ile sivil havacılıkta işbirliği...

Havacılık müzakerelerinde bulunmak üzere Moskova'da bir araya gelen Türk ve Rus Sivil Havacılık Yetkilileri, her iki ülkede tarifeli sefer gerçekleştirilen nokta sayısının 10'a çıkarılması, kargo alanındaki frekans kısıtlamalarının kaldırılması ve Royality Ücretleri'nin kaldırılması konusunda anlaşma sağladı.

Rusya ile 1967 yılında imzalanan İkili Hava Ulaştırma Anlaşması'nın sivil havacılıkta yaşanan gelişmeler doğrultusunda revize edilmesi amacıyla 22-23 Nisan 2008 tarihleri arasında Moskova'ya giden Türk heyeti, yeni uçuş noktalarının oluşturulması konusunda Rus meslektaşları ile mutabakata vardı.

Sivil Havacılık Genel Müdürü Dr. Ali ARIDURU başkanlığındaki Türk heyetinin Rus Sivil Havacılık Yetkilileri ile gerçekleştirdiği müzakerelerin ardından anlaşma sağlanan konularda iki ülke arasında Mutabakat Zaptı imzalandı.

İmzalanan Mutabakat Zaptı'na göre; Rusya'daki tarifeli sefer noktalarına Krasnodar, Omsk, Novosibirsk, Sochi ve Ufa eklendi. Böylece Türkiye; Moskova, Yekaterinburg, S.Petersburg, Rostov, Kazan'ın yanısıra bu 5 şehre uçuş gerçekleştirebilecek. Belirlenen yeni noktalardan Ufa'ya haftada 5 frekans, diğer noktalara ise 3 frekans sefer yapma imkanı verildi. Ülkemizdeki mevcut uçuş noktaları İstanbul, Ankara, İzmir, Dalaman, Bodrum, Antalya olan Rusya tarafına ise, Türkiye'de sonradan belirlenecek 4 yeni uçuş noktası tahsis edildi.

Böylece tayin edilen havayolu şirketleri, Türkiye ve Rusya'da 10'ar noktaya eşit sayıda tarifeli yolcu seferi yapma hakkı elde etmiş oldu. Yakın gelecekte başlaması beklenen yeni seferlerin, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin yanısıra özellikle yaklaşan yaz döneminde ülke turizmine önemli katkı sağlaması planlanıyor.

Kargo Taşımacılığında İşbirliği'.

Ayrıca iki ülke arasındaki belirlenen noktalarda kargo konusunda taraflar istediği kadar şirket tayin edebilecekler ve tayin edilen bu şirketlerde frekans ve kapasite kısıtlaması olmaksızın tarifeli kargo seferleri yapabilecekler. Taraflar ayrıca yer hizmetleri, uçak bakım, eğitim, mühendislik ve diğer teknik konularda iki ülke arasında yakın işbirliği sağlanması için mutabakata vardı.

Royality Ücretinde AB'ye Uyumlu Geçiş'.

Müzakerelerde ayrıca, Transsibirya hattının üst geçiş olarak kullanımı için Rusya'ya ödenen harçların Avrupa Birliği ile Rusya federasyonu arasında yapılacak mutabakat sonrasında 2010 yılından itibaren kademeli olarak düşürülmesi konusunda da anlaşma sağlandı. Royality Ücreti konusunda AB'ye uyumlu bir geçiş sürecini benimseyen taraflar, bu harçların Türk şirketlerini kapsayacak şekilde 2013 itibariyle tamamen kaldırılması konusunda mutabık kaldı. Müzakerelerde ayrıca, gürültü ve uçuş emniyeti konularının önemine dikkat çekilerek her iki tarafın havayolu şirketlerince bu konudaki uluslararası kriterlere uyulması hususunda da anlaşmaya varıldı.

SHGM, bu yıl 7 ülke ile ikili müzakerelerde bulundu'

Rusya ile yapılan müzakereler ile birlikte, Türkiye'nin 2008 yılında ikili havacılık müzakerelerinde bulunduğu ülke sayısı 7'ye yükseldi. SHGM, bu yıl içinde daha önce Suriye, Sri Lanka, Avusturya, Kırgızistan, Singapur ve Bahreyn ile ikili müzakerelerde bulunmuştu.