SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

Anadolu Üniversitesi, Havaaracı Bakım Eğitimi Sertifikası aldı.

50. Kuruluş Yıldönümünü kutlayan Anadolu Üniversitesi, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından Havaaracı Bakım Eğitimi konusunda yetkilendirildi.

Türkiye'de ilk kez akademik seviyede bir eğitim kuruluşuna verilen bakım eğitimi sertifikası, A.Ü.'nin Kuruluş Yıldönümü Etkinlikleri çerçevesinde Sivil Havacılık Genel Müdürü Dr. Ali ARIDURU tarafından, Rektör Prof. Dr. Fevzi SÜRMELİ'ye takdim edildi.

Kuruluş Yıldönümü Etkinlikleri çerçevesinde 7 Haziran 2008 tarihinde 'Türkiye'de Genel Havacılığın Gelecek 50 Yılı: Sorunlar ve Çözüm Önerileri' konulu panele Ulaştırma Bakanlığı'nı temsilen Sivil Havacılık Genel Müdürü Dr. Ali ARIDURU ve DHMİ Genel Müdürü Orhan BİRDAL panelist olarak katıldı.

Anadolu Üniversitesi'nin geçmişten günümüze gelişimini anlatan 'Kökler'den İlklere' isimli sinevizyon gösterimi ve AÜ. Rektörü Prof. Dr. Fevzi SÜRMELİ'nin Açılış Konuşması ile başlayan panel Genel Müdür Dr. Ali ARIDURU'nun konuşması ile devam etti.

Sivil havacılık sektöründe yaşanan gelişmelere değinen Genel Müdür ARIDURU, ' 2002 yılında İstanbul ve Ankara'dan iki merkezden THY, 25 noktaya uçuş yapılabiliyordu. O yıllarda toplam yolcu sayısı ise 8.5 milyon civarındaydı. 2007 yılında ise Türkiye'de 7 merkezden 5 tarifeli havayolu işletmesi tarafından 41 noktaya uçuş yapılabiliyor. İç hat yolcu sayısı 8.5 milyondan 32 milyona ulaştı. Türk sivil havacılığı kısa sürede çok hızlı yol kat etti. Ulaştırma Bakanımız Sayın Binali YILDIRIM'ın talimatıyla başlayan büyüme her yıl minimum yüzde 20'lik bir oranla devam ediyor.' diye konuştu.

Genel Havacılığın gelişimi için işbirliğine hazırız'

Türkiye'de 31 tane genel havacılık işletmesi bulunduğu belirten ARIDURU, genel havacılığın ticari olmaktan çok daha çok hobi amaçlı yapıldığını ve ülkenin ekonomik durumu ile yakından ilgili olduğunu söyleyerek, ' Genel havacılıkta arzuladığımız noktada değiliz. Genel havacılık faaliyetleri oldukça pahalı. Vatandaşımızın uçma ve uçak kültürünün gelişmesi ile birlikte genel havacılığın önümüzdeki yıllarda hızlı bir ilerleme kaydedeceğine inanıyorum. Bu konuda sivil, asker, akademisyenlerle olabilecek her türlü işbirliğine hazırız' dedi.

A.Ü. sivil havacılık sektörüne bakım personelini yetiştirecek'.

SHGM'nin yurt dışı uçuş noktalarının artırılması için çok sayıda ülkeyle ikili anlaşma yaptıklarını ayrıca bölge ülkeleriyle işbirliğini geliştirmek için çoklu toplantılar yaptıklarını ifade eden Genel Müdür ARIDURU, 'Türkiye'yi bölgesel eğitim ve bakım merkezi yapacağımızı söyledik. Ülkemiz bugün bulunduğu coğrafyada sivil havacılık alanında lider ülke konumunda ve bölgenin eğitim ve bakım merkezi haline geldi.' dedi.

Anadolu Üniversitesi'nin bakım eğitimi (SHY/JAR-147) konusunda yetkilendirilmesinin bu anlamda son derece olumlu katkılar sağlayacağını vurgulayan ARIDURU, böylece bakım kuruluşlarının insan kaynakları ihtiyacının karşılanacağını ve sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli personelin yetiştirilmesi yoluyla sürdürülebilir bir büyüme sağlanacağını kaydetti.

Genel Havacılık Uçuş Emniyetini Tehlikeye atmadan yapılmalı'

Panelde konuşan DHMİ Genel Müdürü Orhan BİRDAL ise, genel havacılığın düşük irtifada ve görerek uçuş kuralları ile yapıldığını ifade ederek, uçak trafiğindeki hızla artış ve Türk hava sahasının kullanımı dolayısıyla genel havacılık faaliyetlerinin uçuş emniyetini tehlikeye atmayacak şekilde gerçekleştirilmesini sağlamak zorunda olduklarını kaydetti. Genel Müdür Orhan BİRDAL, Türkiye'deki meydanların kapasitesinin büyük oranda artığını ve bu meydanların genel havacılık faaliyetlerinde de kullanılmasını arzuladıklarını ancak İstanbul gibi trafiği yoğun havaalanlarında bunun mümkün olamayacağını vurguladı.