SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

AB üyesi olmayan ECAC ülkeleri sivil havacılıkta bölgesel işbirliğine gidiyor.

JAA yetkilerinin EASA'ya devredilmesinden rahatsız olan ECAC üyesi ülkeler, sivil havacılık sektörlerinin gelişmelerden olumsuz etkilenmemesi amacıyla ortak bir bildiri yayımlamaya ve Bölgesel Emniyet Gözetim Organizasyonu kurmaya karar verdi.

JAA( Havacılık Otoriteleri Birliği) Teşkilatının Haziran 2009 itibariyle yetkilerini EASA(Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı)'ya devretmesi kararının AB üyesi olmayan ülkelere yapacağı olumsuz etkilerinin ortadan kaldırılması amacıyla Azerbaycan, Moldova, Ukrayna ve Türk Sivil Havacılık Otoriteleri, 8-9 Ağustos 2008 tarihlerinde Ukrayna'nın Yalta şehrinde bir araya geldi.

Monako, Gürcistan ve Ermenistan Sivil Havacılık Otoritelerinin de desteklerini yazılı olarak bildirdiği toplantıda; JAA'nın kapatılmasının ardından yetkilerinin EASA'ya devredilmesi ve AB üyesi olmayan ülkelerin bundan sonraki süreçte AB havacılık sistemi ile ilişkilerinin geleceği görüşüldü.

Toplantıya katılan ülkeler; Ermenistan'ın başkenti Erivan'da 28 Ağustos 2008 tarihinde yapılacak olan ECAC Genel Müdürler Toplantısı'na sunulmak üzere ortak bir bildiri imzaladı.

Bildiride; AB komisyonu tarafından, AB üyesi olmayan ECAC üyesi ülkelerle EASA bünyesinde kurulacak İrtibat Birimi konusunda en geç Ekim 2008'e kadar bir işbirliği anlaşması yapılmasını teminen EASA'nın yetkilendirilmesinin yanısıra EASA'nın taslak bir anlaşma hazırlayarak tüm ilgili ülkelerle görüşmeler yapması ve sonuçta AB üyesi olmayan ECAC üyesi ülkelerin kazanılmış haklarının korunmasına yönelik bir çözüm bulunması talep edildi.

Toplantıda ayrıca, söz konusu ülkeler arasında Karadeniz ve Kafkasya bölge ülkelerini kapsayacak Bölgesel Emniyet Gözetim Organizasyonu(RSOO) kurulması ile ilgili de Taslak Mutabakat Zaptı(MOU) oluşturuldu.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından özellikle son iki yıldır bölgesel işbirliği alanında sürdürülen yoğun çalışmalar sözkonusu organizasyonun kurulması önerisinin kabul edilmesinde büyük rol oynadı.

Geçtiğimiz yıl Kafkasya, Karadeniz, Akdeniz, Ortadoğu ve D-8 ülkeleri ile toplantılar düzenlenerek sivil havacılık alanında bölgesel işbirliğinin tesisine öncülük eden Türkiye, bu toplantılarda toplam 50'ye yakın ülke ile görüşmelerde bulunmuştu. Bu toplantılar bölgesel işbirliğinin yanısıra Türkiye'nin bulunduğu coğrafi bölgede bakım ve eğitim merkezi olmasına yönelik proje açısından da büyük önem taşıyor.