SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

Yer Hizmeti Sektörü Atağa Geçti- 3. Şirket A grubu çalışma ruhsatı için ön izin aldı.

Ulaştırma Bakanlığı'nın 2003 yılında başlatmış olduğu 'Bölgesel Hava Taşımacılığı Projesi' kapsamında Türk Sivil Havacılığında yaşanan büyümeye paralel olarak yer hizmetleri sektörü de atağa geçti. Çelebi ve Havaş firmalarının ardından bir şirket daha havaalanlarımızda A grubu çalışma ruhsatı ile hizmet vermek için Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nden ön izin aldı.

Antalya Havaalanı İçhat ve I.Dışhat terminallerini işleten Fraport-IC konsorsiyumunun kurduğu, Fraport IC İçtaş Havalimanı Yer Hizmetleri A.Ş'nin talebi üzerine Adnan Menderes, Dalaman ve Bodrum Milas Havaalanları için yolcu trafik, yük kontrolü ve haberleşme ile ramp hizmetleri, Antalya Havalimanı için yolcu trafik, yük kontrolü ve haberleşme, gözetim ve yönetim ile ramp hizmetleri ve ayrıca sivil trafiğe açık tüm havaalanlarında temsil hizmeti yapmak için A grubu Çalışma ruhsatına esas teşkil etmek üzere söz konusu şirkete SHGM tarafından 1 yıl süre ile ön izin verilmiştir.

Uzun yıllar havaalanlarında HAVAŞ ve ÇELEBİ yer hizmeti vermekte iken, verilen ön izinle tüm hava yollarına ve yolculara hizmet veren 3. şirket daha olması havaalanlarında pozitif rekabetin artmasıyla müşteri memnuniyeti daha da yükseğe çıkaracaktır. Verilen ön izni müteakip, şirketin gerekli hazırlıkları tamamlamasıyla çalışma ruhsatı verilecektir. Şirketin işe başlamasıyla birlikte yüzlerce insana iş imkanı sağlayacaktır.

Gerek havacılık sektöründe gerekse yolcu ve uçak trafiğinde yaşanan gelişmelere paralel olarak 19 havaalanının daha sivil uçuşlara açık hale getirilmesi, yer hizmetleri verilen havaalanlarının sayısında da büyük bir artış yaşanmasına neden olmuştur. 2002 yılında havayolu taşımacılığı yapan şirket 13 iken, bu sayı bugün üçü kargo taşımacılık şirketi olmak üzere 20'e yükselmiştir. 2002 yılında 8.5 milyon olan iç hat yolcu sayısı 2007 yılında 32,5 milyona ulaşarak yolcu sayısında yüzde 400 büyüme kaydedilmiştir. 2002 yılında sadece THY tarafından 2 merkezden 25 noktaya yapılan tarifeli iç hat seferleri, özel sektör kuruluşlarının da tarifeli seferlere başlamasıyla birlikte bugün 7 merkezden toplam 44 noktaya gerçekleştirilmektedir.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün yer hizmetlerinin tüm havaalanlarına yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmaları çerçevesinde ülkemizde son üç yılda 28 havaalanında daha yer hizmeti verilmeye başlanmış böylece yer hizmeti veren havaalanı sayımız 32'ye ulaşmıştır.

Yer hizmeti başvuruları 4 kat arttı.

Sivil havacılıkta yaşanan gelişmeler doğrultusunda havaalanlarında yer hizmeti vermek isteyen kuruluşların SHGM'ye yaptığı başvurularda ise son bir yıl içinde 4 kat artış yaşanmıştır. Yolcu trafik, temsil, yük kontrolü ve haberleşme, ramp, uçak hat bakım, uçuş operasyon, ulaşım, ikram servis gözetim ve yönetim ile uçak özel güvenlik hizmet ve denetimi gibi türlere ayrılan yer hizmetlerinde 2002-2006 yılları arasında toplam 192 başvuru olurken, bu rakam 2007 yılında 201'e ulaşmıştır.

SHGM'nin ön izin sürecini tamamlayan yer hizmeti kuruluşlarına 2007 yılında verdiği 39 ruhsat ile birlikte ülkemizde yer hizmetleri konusunda faaliyet gösteren A, B ve C grubu ruhsatlı 44 işletmenin söz konusu hizmet türlerinde sahip ruhsat sayısı 387'ye yükselmiştir.