SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

Havaalanlarında tüm işyerleri ruhsatlandırılıyor.

Sivil hava ulaşımına açık havaalanları bünyesinde yer alan terminaller ile sıhhi işyerlerine işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilmesine ilişkin yönetmelik 10 Eylül 2008 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmeliğe göre; havaalanlarında sağlık, bankacılık, cafe ve restoran gibi yeme içme mekanları, freeshop, dinlenme mekanları, CIP salonları, alışveriş mekanları, bilet satış ve acenta hizmetleri gibi faaliyetlerde bulunmak isteyen firmalar Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından ruhsatlandırılacak.

Yap-İşlet-Devret, kiralama vb modellerle isletilen terminallerin de yönetmelik kapsamında en geç 6 ay içerisinde gerekli belge ve izinlerle birlikte Terminal İşletme Ruhsatı almak için SHGM' ye başvurması gerekiyor. Ülkemizdeki terminallerin ulusal ve uluslararası standartlarda işletildiğinin belgelenmesi açısından sözkonusu ruhsatlandırma çalışmaları büyük önem arzediyor.

Havaalanlarında halen faaliyet gösteren sıhhi işyerlerinin en geç 1 yıl içerisinde gerekli belge ve izinlerle birlikte ruhsat almak için başvuruda bulunması gerekiyor. İşyeri, terminal içerisinde ise terminal işletmecisine, terminal dışında ise havaalanı işletmecisine başvuruda bulunulacak ve incelenen başvuru dosyalarının SHGM'ye gönderilmesi sonucu ruhsatlandırma çalışmaları başlayacak.

5594 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu, Belediye Kanunu, İl Özel İdaresi Kanunu, Mahalli İdare Birlikleri Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun'nda yapılan değişiklikle, Sivil hava ulaşımına açık havaalanları ile bu havaalanları bünyesinde yer alan tüm tesislere, işyeri açma izni ve çalışma ruhsatı verme yetkisi SHGM'ye verilmişti.

Kararın ardından, SHGM havacılık sektöründen de görüş alarak öncelikle gayrisıhhi işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilmesine dair mevzuat çalışmalarını tamamladı. 5 Nisan 2008 tarihinde yürürlüğe giren yönetmelik çerçevesinde, SHGM tarafından bu güne kadar 7 işletmeye 50'nin üzerinde ruhsat verildi.

Gayrisıhhi işyerlerinin ardından terminal işletmecileri ve sıhhi işyerlerinin ruhsatlandırılmasına yönelik mevzuat çalışmasının tamamlanması ile, sivil havacılık sektöründeki çok önemli bir boşluk giderilmiş oldu.