SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

Hezarfen Havaalanı SHGM'den işletme ruhsatı aldı.

Türkiye'nin ilk özel havaalanı olarak 1992 yılında hizmete giren Hezarfen Havaalanı, ICAO ve ECAC standartlarını içeren Havaalanı Yapım, İşletim ve Sertifikalandırma Yönetmeliği SHY -14A kuralları çerçevesinde yeniden yapılandırılarak işletme ruhsatı almaya hak kazandı.

Hezarfen Havaalanı'nda 24 Ocak 2009 tarihinde düzenlenen bir törenle, işletme ruhsatı Sivil Havacılık Genel Müdürü Dr. Ali ARIDURU tarafından Hezarfen Havaalanı Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk BERKSAN'na takdim edildi.

Törenin Açılış Konuşmasını yapan Genel Müdür ARIDURU, Ulaştırma Bakanı Sayın Binali YILDIRIM'ın 2003 yılında başlattığı Bölgesel Havacılık Politikası kapsamında sivil havacılık sektöründe 6-7 yıllık dönemde % 53.3 olarak gelişme yaşandığını kaydetti.

Atıl havaalanlarının hizmete açılmasından, uçak ve yolcu trafiğinde yaşanan ilerlemelere, hava taksi işletmeciliğinden heliportların yaygınlaşmasına kadar çok sayıda projeye bu dönemde imza atıldığını vurgulayan Genel Müdür ARIDURU, bu gelişmeler çerçevesinde Türkiye'nin uluslar arası arenadaki etkinliğinin arttığını ve 2007 yılında ECAC yönetim kuruluna seçilen Türkiye'nin AB üyesi olmadan bu örgüte seçilen tek ülke olduğunu söyledi.

Türkiye'nin sivil havacılık alanında D-8, Akdeniz, TRACECA, KEİ ülkeleri ile yaptığı bölgesel toplantılar ile çok geniş bir coğrafyada işbirliği ilişkileri tesis ettiğini belirten ARIDURU, bu potansiyelin AB açısından da etkin kazanımları beraberinde getirdiğini ve Türkiye'nin eğitim ve bakım merkezi olmasına yönelik proje çerçevesinde son derece önemli gelişmeler yaşandığının altını çizdi.

Genel Müdür ARIDURU, 1950'li yıllarda ülkemizde sadece Yeşilköy ve Ankara Esenboğa olmak üzere 2 adet sivil havaalanı olduğunu, bugün ise sivil trafiğe açık havaalanı sayısının 67'ye yükseldiğini belirterek, Hezarfen Havaalanın ise 1992 yılından bu yana hizmet veren Atatürk ve Sabiha Gökçen'den sonra İstanbul'un üçüncü, Türkiye'nin de özel sektör tarafından işletilen tek havaalanı statüsünde olduğunu kaydetti.

Hezarfen Havaalanı'nın eğitim uçuşları ve genel havacılık faaliyetleri için son derece önemli olduğuna dikkat çeken Genel Müdür ARIDURU, 'Hezarfen Havaalanı, SHY-14A hükümlerine göre 680 x 28 metre pist boyutları ile 'Küçük Havaalanı' kategorisinde yer almasına karşın havaalanında verilen hizmetler açısından son derece özel ve önemli bir yere sahiptir.' diye konuştu.

Konuşmasında Hezarfen Havaalanı'nın bir Eğitim Havaalanı olduğunu ve içinde pilot eğitimi, uçak kiralama, hava taksi hizmeti veren uçuş okullarının yanı sıra Türkiye'nin tek sivil akrobasi timini de barındırdığını vurgulayan Genel Müdür ARIDURU uçuş okullarına yönelik desteklerine devam ettiklerini belirterek müjdeli bir haber verdi.

Dünyada yaşanan petrol krizi nedeniyle uçuş okullarının bu durumdan olumsuz etkilenmemesi için Ulaştırma Bakanlığı'nın Petrol Ofisi A.O. ile yaptığı görüşmeler neticesinde uçuş okullarına geçen sene 1 Haziran 2008 tarihinden itibaren yakıt indirimi yapıldığını hatırlatan ARIDURU, bu sene de Petrol Ofisi A.O. ile yeniden yapılan son girişimler sonucunda 1.95 USD + KDV olan petrol ücretinin uçuş okullarına 1.50 USD + KDV olarak uygulanacağını açıkladı.

Çeşitli gösteri uçuşlarının da yapıldığı törende, Genel Müdür ARIDURU, Türkiye'nin faal durumdaki en eski uçağı olan Boeing Stearmen'in gerçekleştirdiği uçuşa katıldı.

Törende ayrıca, Hezarfen Havaalanı Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk BERKSAN tarafından sivil havacılık faaliyetlerine yapmış oldukları katkılardan dolayı Sivil Havacılık Genel Müdürü Dr. Ali ARIDURU'yü ve SHGM Havaalanları Daire Başkanı Cemil ACAR'a birer plaket verildi.

Türkiye'nin dünyaca ünlü akrobasi pilotu Ali İsmet ÖZTÜRK'ün de gösterileriyle renklendirdiği törene, TÖSHİD Başkanı İzzet Tükenmez ile havayolu işletmelerinin temsilcilerinden oluşan çok sayıda davetli katıldı.