SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

Uçakta taşınacak sıvılarla ilgili eğitim düzenlendi.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, el bagajlarında taşınan sıvılara kısıtlama getiren yeni düzenleme ile ilgili olarak kamu ve özel sektöre yönelik eğitim düzenledi.

Havayolu ile seyahat edecek yolcuların seyahatleri esnasında uçak içinde yanlarında bulunduracakları el/kabin çantalarında taşıyacakları sıvılara kısıtlama getirilmesi ile ilgili Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından Ocak ayı içinde bir genelge yayımlanarak uygulamanın 1 Mart 2009 tarihinden itibaren başlayacağı bildirilmişti.

Türkiye'nin üyesi olduğu ICAO ve ECAC kuralları gereği, ülkemizdeki iç hat uçuşlarda da uygulanmaya başlanacak yeni düzenleme hakkında 22-23 Ocak 2009 tarihlerinde Ankara'da iki ayrı eğitim semineri gerçekleştirildi.

Sivil Havacılık Genel Müdürü Dr. Ali ARIDURU'nun katılımı ile gerçekleştirilen seminerlerin ilkine havaalanlarında görev yapan Eğitim Araştırma ve Denetleme Birimi (EADB) temsilcileri katıldı. Seminerde, sıvıların taşınması konusunda getirilen kısıtlamalar ve olabilecek aksaklıkların önlenmesine yönelik SHGM uzmanları tarafından bir sunum yapıldı.

Havaalanlarındaki uygulamaya yönelik 101 kişinin katılımı ile gerçekleştirilen bu seminerin ardından kamu ve özel sektörün bilgilendirilmesine yönelik ikinci bir seminer düzenlendi. İçişleri Bakanlığı, Gümrük Müsteşarlığı ve Mülki İdare Amirliklerinden temsilcilerin yanı sıra, Havaalanı, Terminal, Havayolu İşletmecileri ile Yer Hizmeti ve İkram kuruluşları gibi sektörde faaliyet gösteren ilgili tüm aktörlerin katıldığı seminerde 142 kişi eğitim aldı.

Genel Müdür ARIDURU eğitim seminerinde yaptığı konuşmada, el bagajlarında sıvı taşınmasına getirilen sınırlamanın havacılık güvenliği açısından önemine dikkat çekerek, vatandaşların 1 Mart tarihinden itibaren bu kurallara mutlaka uyması gerektiğini, denetleme birimi üyelerinin de bu konuyu yakından takip etmesi gerektiğini kaydetti.

Ülkemizde uygulamaya konulan Bölgesel Havacılık Projesi kapsamında % 53.3 olarak gelişen sivil havacılık sektörünün hızlı gelişiminin uçuş emniyeti ve havacılık güvenliğine olumsuz etkisinin olmaması için birtakım tedbirler alındığını belirten ARIDURU, 'Uluslararası gelişmelere paralel olarak ülkemizde de her türlü güvenlik tedbiri hızla uygulanmakta ve takip edilmektedir. Bu kapsamda İngiltere'de ortaya çıkan sıvı patlayıcılar tehdidi sonrasında Ülkemizde de sıvı kısıtlamalarının uygulamaya sokulması hem vatandaşlarımızın güvenliği hem de ülkemizin itibarı açısından büyük önem arz etmektedir.' diye konuştu.

ARIDURU ayrıca, bu uygulamanın ülkemizdeki sivil havacılık güvenliğinin geliştirilmesinin yanı sıra Türkiye'nin üyesi olduğu ICAO ve ECAC tarafından konuyla ilgili yayımlanmış standartlara uyum açısından da son derece önemli bir adım olduğunu ifade etti.

Karşılıklı görüş alışverişi içinde gerçekleştirilen eğitim seminerleri, uygulamaya yönelik pek çok konuda daha kalıcı ve verimli çözümlerin üretilmesine önemli katkı sağladı.

1 Mart'tan itibaren hava yolu ile seyahat edecek yolcuların uyması gereken kuralları:

* Her yolcu 1 adet plastik poşet taşıyabilecek. Poşet içerisinde konulan her bir ürün maksimum 100 mililitre olacak.

* Miktara bakılmaksızın kabı 100 mililitreden büyük ürünlerin güvenlik noktasından geçirilmesine izin verilmeyecek.

* Yolcuların el çantalarındaki sıvı ürünleri son güvenlik kontrol noktasında göstermeleri ve x-ray cihazına ayrı olarak koymaları gerekecek.

* Uçak altı bagajlarda herhangi bir sıvı kısıtlaması uygulanmayacak.

* Bebekli yolcuların yanlarında seyahat süresince yetecek miktarda mama veya süt bulundurmalarına ve ilaç kullanımı zorunlu olan yolcuların seyahat süresince yeterli olacak miktarda ve orijinal ambalajında olmak kaydıyla ilaç bulundurmalarına izin verilecek.

* Su, şurup, içki dahil her türlü sıvı, krem, losyon, yağ (kozmetik yağlar dahil), parfüm, maskara dahil her türlü makyaj malzemesi (katı halde olan rujlar hariç), tıraş köpüğü, deodorant, diş macunu dahil her türlü macun kıvamındaki madde, reçel, bal, yoğurt, pekmez ve salça gibi tam katı halinde olmayan yiyecekler, kontak lens sıvıları, şampuanlar ile bu maddelere benzeyen diğer maddeler kısıtlamaya dahil.

* Gümrüksüz mağazadan veya uçuş esnasında satın alınan sıvı ürünler, görevli tarafından faturası ile birlikte özel poşete konulacak ve poşetin ağzı yapıştırılacak. Poşetin, uçağa alınmasına faturası kontrol edildikten sonra izin verilecek.

Son varış noktasına başka bir havaalanında aktarma yaparak seyahat ediliyorsa son inilecek havaalanına kadar mağazada veya uçakta verilen özel gümrüksüz alışveriş torbasının açılmaması gerekiyor. Aksi halde aktarma yapılan havaalanında poşettekine el konulabilecek.