SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

“ Engelsiz” Havaalanı Projesi


SHGM tarafından, havaalanlarında engelli yolculara direkt olarak hizmet veren kuruluşların (Havaalanı işletmecisi, terminal işletmecisi, havayolu şirketi ve yer hizmetleri kuruluşu) bu konuda gerekli tedbirleri almaları, bu yolcuların mağdur edilmemesi ve verilen hizmetlere ilişkin olarak yolculara gerekli tüm kolaylığın sağlanarak, bu yolcuların diğer yolcularla eşit şartlarda seyahat edebilmesine yönelik imkanların, herhangi bir ek ücret talebinde bulunulmaksızın yerine getirilmesi amacıyla 27 Temmuz 2009 tarihinde “Engelsiz Havaalanı” projesi başlatılmıştır.

Proje çerçevesinde, havaalanında faaliyet gösteren kuruluşların gerekli şartları yerine getirmesinin ardından söz konusu havaalanı SHGM tarafından “Engelsiz” Havaalanı olarak adlandırılacak ve bu kurum ve kuruluşlara Hizmet Tarifesinde indirimler ile teşvikler sağlanmıştır.

Bir havaalanında, şartları yerine getiren SHGM tarafından yetkilendirilmiş herhangi bir kuruluşun, o havaalanı için ödeyeceği yetki belgesi, ruhsat, sertifika gibi izin belgelerinin temdit ücretlerinde yüzde 15 indirim yapılmıştır. Eğer, bir havaalanındaki tüm kuruluşlar bu şartları yerine getirirse; o havaalanına - “Engelsiz” Havaalanı - unvanı verilmiş ve bu havaalanında hizmet veren, havaalanı işletmecisi dahil, tüm kuruluşların SHGM tarafından verilen yetki belgesi, ruhsat, sertifika gibi izin belgelerinin temdit ücretlerinde yüzde 30 indirim yapılmıştır.

Söz konusu proje, havaalanlarının herkes için “ulaşılabilir” hale gelebilmesi için büyük bir etken olmuş ve aynı zamanda bu projelerde yer alan havacılık işletmelerine de önemli bir katkı sağlanmıştır.

Proje kapsamında yapılan çalışmalar ve sonuçları değerlendirildiğinde, engelsiz havaalanlarının ülke geneline yayılması ve bu kapsamda elde edilen önemli kazanımlar dikkate alınarak, söz konusu projenin havaalanlarında zorunlu hale getirilmesi kararı alınmıştır. 24 Kasım 2015 tarihinde Engelli veya Hareket Kabiliyeti Kısıtlı Hava Yolu Yolcuları Talimatı  (SHT-ENGELSİZ) yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.