SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

Güvenli Kargo Projesi

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) ve Uluslararası Havayolu Taşımacıları Birliği (IATA) arasında 5 Kasım 2013 tarihinde imzalanan protokol ile Türkiye, "Güvenli Kargo" uygulaması için ilk adımı atmıştır. 

IATA'nın 5-7 Kasım 2013 tarihlerinde İstanbul'da düzenlenen Havacılık Güvenliği Konferansı'nda, Güvenli Kargo (Security Freight) Projesi'ne yönelik Mutabakat Zaptı imzalanmıştır. 

Kargoların kesintisiz akışının sağlanmasını içeren Güvenli Kargo projesi kapsamında havayolu, gönderici, kargo acentesi ve destinasyon üzerinden ülkemizde güvenli kargo tedarik ağı zinciri için gerekli mevzuat ve uygulama altyapısının oluşturulması hedeflenmiştir. Projenin hayata geçmesi ile de kargo gönderim hızının arttırılmasından,  maliyetlerin düşürülmesine ve kargo güvenliğinin arttırılmasına varıncaya değin çok sayıda kazanım elde edilmesi planlanmıştır. 

Projenin hedefleri ve ülkemizdeki mevcut durum arasındaki farkların ortaya konulması için öncelikle ihtiyaç analizi yapılarak eksikliklerin giderilmesinin ardından pilot uygulamaya geçilmesi ve 6 ay sürecek bu aşamanın ardından mevzuat ve uygulama tekrar gözden geçirilerek tüm operasyonlara yaygınlaşması için bir yol haritası veya iş takvimi oluşturulması planlanmıştır.

Projenin süresi ülkeden ülkeye değişmekle birlikte, IATA güvenli kargo uygulamasının tüm operasyonlara yayılması için yaklaşık 5 yıllık bir zaman öngörüyor. Türkiye'nin ise 2 yıl süre tanınan ilk aşamayı 12 ay içinde tamamlamayarak 2015  yılı sonunda projeyi tümüyle hayata geçirme gibi bir hedefi belirlenmiştir.

Bu kapsamda, 4 Eylül 2015 tarihinde “Hava Kargo ve Posta Güvenliği Talimatı (SHT-17.6)” yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Talimatın amacı, havayolu ile kargo ve posta taşımacılığının uluslararası standartlarda yapılmasını ve güvenliğini sağlamak üzere; havayolu işletmelerinin, yer hizmetleri kuruluşlarının, taşıma işleri organizatörlerinin, güvenlik kontrollerini uygulayan entegre depolama ve nakil hizmetlerinden sorumlu lojistik sağlayıcıların, göndericilerin ve tedarik zincirinde yer alan diğer kuruluşların görev, yetki ve sorumlulukları ile güvenli tedarik zincirinde yer alan personelin işe alımı, nitelikleri ve eğitimleri hakkında uygulanacak usul ve esasları düzenlemektir. Sözkonusu yeni Talimat ile “Yetkili Acente”, “Bilinen Gönderici” ve “Kayıtlı Gönderici” terimleri havayolu taşımacılığına eklenmiş ve güvenli kargo projesi kapsamında ihtiyaç duyulan mevzuat düzenlemeleri tamamlanmıştır.

Uluslararası alanda hava kargo ve postaya ilişkin meydana gelen değişiklikler ve gelişmeler ile ülkemizde yürütülen, kargo ve posta operasyonlarında ihtiyaç duyulan düzenlemeler kapsamında SHT-17.6 sektör ve ilgili kamu kurumlarının görüşleri doğrultusunda yeniden ele alınmıştır. Bu kapsamda gözden geçirilen SHT-17.6, 22 Mayıs 2018 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.