SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

Sivil Havacılık Komisyonunun 7. Toplantısı Gerçekleştirildi…

17 Eylül 2015
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) ve Yükseköğretim Kurumu (YÖK) arasında imzalanan işbirliği protokolü çerçevesinde oluşturulan ve Sivil havacılık sektörünün nitelikli insan kaynakları ihtiyacının karşılanması için gerekli eğitim politikalarının üretilerek hayata geçirilmesi amacıyla çalışmalarını yürüten Sivil Havacılık Komisyonunun 7. Toplantısı, 15 Eylül 2015 tarihinde gerçekleştirildi.

45 kurum, üniversite, işletme ve havacılık meslek kuruluşlarından 53 kişinin katıldığı toplantı, Komisyon Başkanı Prof. Dr. Durmuş GÜNAY başkanlığında gerçekleştirildi. Sivil Havacılık Genel Müdürü Sn. Bilal EKŞİ, açılış konuşmasının ardından üniversite ve diğer kurum ve derneklerden gelen gündem önerileri üzerine değerlendirmelerde bulundu. Bu kapsamda sivil havacılık eğitim seminerleri, ortak müfredat geliştirilmesi, nitelikli işgücü yaratılması, emniyet kültürünün geliştirilmesi, eğiticilerin durumu ve niteliklerinin arttırılması ile ilgili gündemdeki konular masaya yatırılarak çözüm önerileri ele alındı.

Yrd. Doç. Dr. Dilek AVŞAROĞLU ERKAN, komisyon çalışmaları kapsamında YÖK bünyesinde hayata geçirilen faaliyetleri özetledi. Sivil havacılık alanlarında programları bulunan MYO’da bir yıllık zorunlu İngilizce hazırlık sınıfı açılması, ÖYP kontenjanlarında sivil havacılık alanlarına yer verilmesi ve Emniyet Yönetimi Sistemi (SMS) Fakülte ve Yüksekokul müfredatına dâhil edilmesi öne çıkan başlıklar oldu.

Ayrıca iş gücü ihtiyaç analizinin sonuçlarının kontenjan belirlenmesinde dikkate alınması, minimum öğrenim kazanımlarının müfredatta yer alması ve bazı bölümler için gerekli olan özel şartların tercih kılavuzunda belirtilmesi gibi konuların YÖK Yürütme Kurulunda görüşülerek karara bağlandığı belirtildi. Diğer taraftan pilotaj bölümü açmak isteyen üniversitelerin açılış izni alabilmek için SHGM’den Uçuş Eğitimi Organizasyonu (FTO) yetkisi alması gerektiği Kurul’da görüşülerek karara bağlanan konular arasında olduğu aktarıldı.

Prof. Dr. Şahin KARASAR, hazırlanan ‘Öğretim Elemanı Envanteri Raporu’nu katılımcılarla paylaştı. Söz konusu rapor çerçevesinde mevcut öğretim elemanlarının unvanları, hangi programda görev aldıkları, akademik geçmişleri, lisansüstü eğitim durumları ve akademik ve sektörel tecrübeleri katılımcılara aktarıldı. Pilot adaylarının seçiminde kullanılacak testler ve gerekli eğitim materyallerinin hazırlanması bahsedilen diğer konular oldu.

Sektörel Düzenleme ve Eğitim Daire Başkanı Adem KARSLIOĞLU, katılımcılara öğrenci staj yerleştirmeleri hakkında sunum yaptı. Havacılık Staj Yazılımı hakkında bilgilendirilmede bulunduktan ve bu bağlamda kullanıcılardan olumlu geri dönüş alındığını belirten KARSLIOĞLU katılımcılarla son yıllara yönelik staj istatistiklerini paylaştı. Stajların daha verimli ve etkin olması amacıyla bazı önlemlerin alınmasının ihtiyaç haline geldiğini belirterek stajlara yönelik iletilen şikâyet ve öneriler sunumun sonunda aktarıldı.

Son olarak Prof. Dr. Şahin KARASAR’ın Eğitim Çalışma Grubu Başkanlığı görevine devam etmesi yönünde görüş birliğine varıldı. Gündem konularına ek olarak stajyer öğrencilerin Apron kartı alma sürecinde karşılaştıkları sorunlar görüşüldü ve gerekli adımların atılması kararı alındı. 1416 sayılı Kanun çerçevesinde sivil havacılık bölümlerinde doktora yapmak üzere öğrencilerin yurtdışına gönderilmesi konusunda fikir birliğine varıldı.





Kamuoyuna Saygıyla Duyurulur.