Ulusal Havacılık Emniyet Planı (NASP) Geliştirilmesine yönelik ICAO Çalıştayı İstanbul’da Başladı.
23 Ekim 2023Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı (ICAO)’nun üye ülkelere yönelik düzenlediği Ulusal Havacılık Emniyet Planı (NASP) oluşturulması amacıyla düzenlenen ICAO çalıştayı Genel Müdürümüz Prof. Dr. Kemal YÜKSEK’in açılış konuşması ile Türk Sivil Havacılık Akademisi’nde başladı.
ICAO Avrupa ve Kuzey Atlantik Ofisi (ICAO EUR NAT Regional Office) Ulusal Havacılık EmniyetPlanının (NASP) geliştirilmesi amacıyla 23-25 Ekim 2023 tarihleri arasında gerçekleştirilecek çalıştaya, Ülkemiz temsilcilerinin yanı sıra Azerbaycan, Gürcistan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan, Özbekistan ve İspanya olmak üzeredokuz ülkenin temsilcileri katılım sağlıyor.
ICAO’un üst düzey temsilcilerinin de katılımıyla Boeing’in sponsorluğunda düzenlenen çalıştayda üç gün boyunca bölgesel düzeyde havacılık emniyeti amaçlarının ve hedeflerinin oluşturulmasına yönelik konular ele alınacak.
Genel Müdürümüz Prof. Dr. Kemal YÜKSEK çalıştayın açılış konuşmasında, söz konusu çalıştayın ülkemizde düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Ulusal Havacılık Emniyet Planlarının devletlerin havacılık emniyet yönetimi için stratejik bir belge olduğunu ve ICAO üyesi devletlerin havacılık emniyeti açısından daha yüksek performans sergileyebilmesi için hem bölgesel hem de küresel düzeyde daha fazla iş birliği yapmaları gerektirdiğini kaydetti.
Türk havacılık sektörünün sadece büyüme rakamları ile değil aynı zamanda Havacılık Emniyet Yönetimi konusunda atılan adımlarla emniyet kültüründe önemli bir seviyeye geldiğini belirten Genel Müdürümüz, “Türkiye bu alanda hâlihazırda bir ilerleme kaydetmiştir. Bu nedenle, bu çalıştay ulusal, bölgesel ve küresel emniyet konularının geliştirilmesi ve etkili bir şekilde uygulanması konusunda dinamik bilgi ve deneyim alışverişini teşvik edecektir” dedi.
Genel Müdürümüz konuşmasında ayrıca, gelişen ve değişen dünyada, bu değişimin öncü ülkelerinden biri olan Ülkemizin "Gelecek On Yılı Öngörmek" hedefiyle "Yeni Sivil Havacılık Modeli"ni hayata geçirdiğini belirterek şu bilgileri paylaştı: "Yeni Sivil Havacılık Modeli", dünyanın havacılık ihtiyaçlarını karşılayabilecek, dijital dönüşüme dayalı ve veri merkezli bir yönetim yaklaşımıdır. İnsan faktörünü en aza indiren, bilişim, otomasyon ve akıllı ve faydalı sistemlere dayanan entegre bir modeldir. Yeni Sivil Havacılık Modeli üç ana unsurdan oluşmaktadır. Bunlar; Kurumsal Dönüşüm Modeli, Havacılık Otomasyon Sistemi ve Akıllı/Faydalı Havacılık Servisleridir.”
Genel Müdürümüz konuşmasını, "Hiçbir Ülke Geride Kalmasın" ilkesini benimseyerek, havacılık eğitimi ve teknolojilerinde küresel kapasite oluşturulmasına koşulsuz destek veriyor ve uluslararası işbirliklerimizle havacılığın odak noktası olmaya devam ediyoruz.” diyerek noktaladı.