SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

Küresel Hava Kargo Zirvesi Görüşmeleri

Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı (ICAO) ile Genel Müdürlüğümüz iş birliğinde Antalya’da düzenlenen “1. Küresel Hava Kargo Zirvesi” kapsamında, Genel Müdürlüğümüz olarak, ICAO yetkilileri ile ülkelerin ve havayolu kuruluşlarının üst düzey temsilcileriyle ikili görüşmeler gerçekleştirilmiştir.
 
Türkiye ve İtalya Arasında Hava Ulaşımı İş Birliği Güçleniyor
 
Genel Müdürümüz Prof. Dr. Kemal YÜKSEK ile İtalya Sivil Havacılık Otoritesi Başkanı Pierluigi Di Palma arasında bir görüşme gerçekleştirilmiştir.
 
Görüşmede, Ülkemiz ile İtalya arasındaki trafik hakları ile mevcut hava ulaştırma anlaşmasının güncellenmesine ilişkin konular ele alınmıştır. Taraflar, söz konusu iş birliğinin geliştirilmesi amacıyla önümüzdeki aylarda görüşmelere devam edilmesi konusunda mutabık kalmıştır.
 
Türkiye ile Birleşik Krallık Arasında Yeni Hava Ulaştırma Anlaşmasında Yol Haritası Belirlendi
 
İngiltere Baş Müzakerecisi Mark Bosly ile bir görüşme gerçekleştirilmiştir.
 
Görüşmede, 2024 yılı Temmuz ayında Londra’da parafe edilen yeni Hava Ulaştırma Anlaşması’nın imzalanarak yürürlüğe girmesiyle ilgili istişarelerde bulunulmuştur. Taraflar, sürecin ilerleyişine ilişkin yol haritası üzerinde mutabakata varmıştır.
 
Türkiye ile ICAO Arasındaki İş Birliği Daha da Derinleşiyor
 
ICAO Genel Sekreteri Sayın Salazar ve beraberindeki heyet ile bir görüşme gerçekleştirilmiştir.
 
Görüşmede, Ülkemiz ile ICAO arasındaki güçlü ve istikrarlı ilişkiler değerlendirilmiş; taraflar, bu ilişkilerin her geçen gün daha da derinleşmesinden duydukları memnuniyeti ifade etmiştir. Görüşmede ayrıca, iş birliğinin daha da geliştirilmesine yönelik yol haritası ele alınmıştır.
 
Türkiye, Chicago Sözleşmesi Tadil Süreci ve Dijital Havacılık Dönüşümünde Destek Sunmaya Hazır
 
Chicago Sözleşmesi’ni tadil eden Protokollere ilişkin, henüz onay sürecini tamamlamamış ülkelerin katılımıyla bir toplantı gerçekleştirilmiştir.
Toplantıda, Chicago Sözleşmesi’nin 50(a) maddesi (ICAO Konseyi üye sayısının 36’dan 40’a çıkarılması) ve 56. maddesi (Hava Seyrüsefer Komisyonu üye sayısının 19’dan 21’e çıkarılması) kapsamında hazırlanan tadil protokollerinin onay süreci ele alınmıştır. Bu çerçevede, protokollerin yürürlüğe girmesi için gerekli olan onay süreçlerinin hızlandırılması gerektiği vurgulanmış ve ülkeler arasında görüş alışverişinde bulunulmuştur.
 
Ayrıca, Ülkemiz tarafından geliştirilen Yeni Sivil Havacılık Modeli kapsamında; Kurumsal Dönüşüm Modeli, Otomasyon Sistemi ve Faydalı Havacılık Sistemleri hakkında bilgi sunulmuştur. Bu bağlamda, dijitalleşme ve kapasite geliştirme alanlarında Ülkemizin sağlayabileceği katkılar ön plana çıkarılmıştır.